Η πρώτη παρτίδα 44 τορπιλών βαρέως τύπου στις αρχές του καλοκαιριού, μετά από σημαντικές καθυστερήσεις, δίνοντας σημαντικές λύσεις στον ελληνικό Στόλο Υποβρυχίων.
Σε συνέχεια αυτής της παραλαβής, πάρθηκε η απόφαση για την προμήθεια 38 πρόσθετων τορπιλών μάχης βαρέος τύπου SeaHake mod4 για τα Υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού με μια μικρή τροποποίηση της υπάρχουσας σύμβασης αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».
Οι τορπίλες SeaHake Mod4 είναι σχεδιασμένες για ταχύτητες έως και 50 κόμβους και εμβέλεια άνω των 50 χιλιομέτρων.
Διαθέτουν προηγμένα ηλεκτρονικά αντίμετρα (ECCM) για να αντιστέκονται σε παρεμβολές και αμυντικά αντίμετρα.
Αυτές οι τορπίλες μπορούν να λειτουργήσουν τόσο με ενεργητικά όσο και με παθητικά συστήματα στόχευσης και καθοδηγούνται με ακρίβεια μέσω καλωδίων οπτικών ινών.
Μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορα βάθη κάτω από διαφορετικές συνθήκες θάλασσας, αποφεύγοντας τα σύγχρονα “δολώματα” και αντίμετρα. Με βάρος άνω του 1,5 τόνου, μεταφέρουν 260 κιλά εκρηκτικό υλικό, ικανό να προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλα σκάφη του λιμενικού.
Το σχέδιο του Πολεμικού Ναυτικού είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της κλάσης Παπανικολής παράλληλα με την παράδοση νέων υποβρυχίων, με αποτέλεσμα έναν στόλο εννέα επιχειρησιακών υποβρυχίων.
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση του στόλου των υποβρυχίων του για να διατηρήσει τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με την απόκτηση τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης Παπανικολής, βασισμένα στο γερμανικό Type 214, και τον εκσυγχρονισμό του υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ (S-118), ενός υποβρυχίου κλάσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ, τύπου Type 209.
Τι θα προκαλέσει πραγματικά τρόμο στην Άγκυρα
Η χρήση στρατηγικών πυραύλων με βεληνεκές 1000-1200 χιλιομέτρων εκτοξευμένοι από ελληνικά υποβρύχια, είναι η βέλτιστη λύση να πειστεί η Τουρκία για ισόποση ανταπόδοση σε κάθε απειλή της στο Αιγαίο.
Σε σαφή σύγκριση με τις μονάδες επιφανείας ( Φρεγάτες -ΤΠΚ), τα υποβρύχια, ( ειδικά αυτά με αναερόβια πρόωση) μπορούν να κινηθούν αθόρυβα κοντά στις Μικρασιατικές ακτές και από την πλευρά της Αττάλειας, να εκτοξεύσουν πύραυλο MdCN τύπου Cruise, προκαλώντας καίρια χτυπήματα σε τουρκικά αεροδρόμια, βάσεις, ακόμα και στην ίδια την Άγκυρα.
Παλαιότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανέφεραν ότι οι επιτελείς του Πολεμικού μας Ναυτικού είχαν προχωρήσει σε έρευνα για τοποθέτηση πυραύλων τύπου MdCN στα υποβρύχια Type-214, χωρίς να μάθουμε ποτέ τι έχει γίνει με αυτήν.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μετά και την συμφωνία των Φρεγατών FDI με την Γαλλία, και σε συνδυασμό με τα σαφή επιθετικά σχέδια της Τουρκίας, έχει εισέλθει στο δόγμα μιας άκρως επιθετικής εξοπλιστικής πολιτικής.
Η χώρα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ πυραύλους Κρουζ, σαν τους γαλλικούς πυραύλους MdCN με δραστικό βεληνεκές 1.000 και άνω, με δυνατότητα εκτόξευσης είτε από Φρεγάτα, είτε από υποβρύχιο.
Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει λάβει πολιτική έγκριση για τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς και την υποβολή προσφορών για τα νέα υποβρύχια, τα οποία θα εισαχθούν σταδιακά την επόμενη δεκαετία.
Η προμήθεια σύγχρονων πλατφορμών μάχης σε επιφάνεια και βυθό, συνδέεται με μια ολόκληρη διαδικασία υποστήριξης που αφορά τεχνολογικές και οπλικές δυνατότητες, για να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης.