Σε θετική πορεία φαίνεται να βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών κλάσης Bergamini για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, μετά τις επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών κατά το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ρώμη, και τις συνομιλίες που έγιναν εκεί με την Τζώρζτια Μελόνι.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας συνάντησε τον αρμόδιο Ιταλό υπουργό στη Ρώμη, συζητώντας την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στην αμυντική καινοτομία και βιομηχανία, μέσω της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών οικοσυστημάτων Ελλάδας και Ιταλίας- ενώ υπεγράφη συμφωνία για θέματα εναέριας αστυνόμευσης (Air Policing) σχετικά με την αντιμετώπιση εναέριων μη στρατιωτικών απειλών.
Όλα αυτά έπεσαν στην αντίληψη Γάλλων Αξιωματούχων στο Παρίσι, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για σύναψη συμφωνίας Ιταλών και Ελλήνων, εις βάρος των γαλλικών συμφερόντων.
Γαλλικό αμυντικό ΜΜΕ, γράφει ότι “καθώς η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ναυτικού της συστήματος ενόψει της ραγδαίας επέκτασης του τουρκικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, πρόσφατες αναφορές για διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Ρώμης για την απόκτηση δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών FREMM για το Ελληνικό Ναυτικό έχουν προκαλέσει ορισμένες ανησυχίες στους γαλλικούς αμυντικούς κύκλους.
Με την πρώτη ματιά, αυτή η εξαγορά θα μπορούσε να φαίνεται ότι θέτει σε κίνδυνο τη στρατηγική σχέση που χτίστηκε υπομονετικά μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, ιδίως όσον αφορά την παραγγελία μιας τέταρτης φρεγάτας FDI και την προοπτική πρόσθετων ναυπηγείων.
Ωστόσο, μια προσεκτική ανάλυση δείχνει ότι αυτό δεν αποτελεί οπισθοδρόμηση, αλλά μια ευκαιρία για την ενίσχυση των ενδοευρωπαϊκών αμυντικών συνεργιών, την εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας και, τελικά, την εδραίωση της στρατηγικής θέσης της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Ζορίζονται οι Γάλλοι και μάλιστα πολύ, από οποιαδήποτε συμφωνία Αθήνας και Ρώμης, αφού έτσι ανοίγει μία ακόμη αγορά για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που εκσυγχρονίζεται πλήρως , με ορίζοντα το 2030.
Αυτά τα 25 δις ευρώ που θα δώσουμε για εξοπλισμούς, εποφθαλμιά η γαλλική πλευρά, που τώρα μπαίνει στην διαδικασία να κοντραριστεί με την ιταλική πλευρά, ρίχνοντας τις τιμές της.
Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για μονάδες επιφανείας ( Κορβέτες, Φρεγάτες), υποβρύχια, πυραύλους Κρουζ, συν την μεταφορά τεχνολογίας και η πίτα είναι μεγάλη για να αγνοηθεί από Παρίσι και Ρώμη.
Η χώρα μας οφείλει και ορθώς πράττει και βάζει να κονταροχτυπιούνται δύο αμυντικές βιομηχανίες μεταξύ τους, σε μια άκρως πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο, διότι έτσι θα αποκομίσουμε το μεγαλύτερο κέρδος ως χώρα, τόσο στην τιμή όσο και στην τεχνογνωσία.
Η Τουρκία δημιουργεί ένα Πολεμικό Ναυτικό με στόχο την πλήρη και απόλυτη κυριαρχία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με δύο αεροπλανοφόρα, Αντιτορπιλικά, υποβρύχια, πυραύλους Κρουζ.
Ο μόνος αντίπαλος των Τούρκων σε συμβατικό επίπεδο είναι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο θα πρέπει να εξοπλιστεί με ότι σύγχρονο σύστημα υπάρχει , για κυριαρχήσει με την ναυτοσύνη των μελών του στις ίδιες θάλασσες.