Πολεμικό Ναυτικό

Το Πολεμικό μας Ναυτικό παρόπλισε το υποβρύχιο «ΤΡΙΤΩΝ»-Στο στόχαστρο νέα σύγχρονα υποβρύχια με μεγάλες δυνατότητες

Σε προχθεσινή τελετή στο Πολεμικό Ναυτικό είχαμε την υποστολή της σημαίας του υποβρυχίου "ΤΡΙΤΩΝ" [S-112] στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ύστερα από 53 χρόνια υπηρεσίας στην Πατρίδα.

Το Πολεμικό μας Ναυτικό, ακολουθώντας σχέδιο της ηγεσίας του, αποσύρει μονάδες από την ενεργό υπηρεσία, οι οποίες έχουν ξεπεράσει το όριο ζωή τους.

Την Πέμπτη το πρωί πραγματοποιήθηκε ακόμη μία υποστολή σημαίας σε μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς την παρουσία της ηγεσίας του ΠΝ και βεβαίως χωρίς την παραμικρή κάλυψη από τα ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υποβρύχιο ΤΡΙΤΩΝ S112, μετά από πάνω από μισό αιώνα προσφοράς στην διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας αποσύρθηκε αθόρυβα χθες στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, παρουσία μελών του τελευταίου πληρώματος αλλά και αποστράτων που είχαν υπηρετήσει στο ιστορικό, πλέον, υποβρύχιο.

Μιλάμε για υποβρύχια που κλείνουν 50 χρόνια ζωής, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη σε σύγχρονες επιχειρήσεις μάχης στο βυθό, αφού οι βλάβες συνοδεύουν την ηλικία ενός συστήματος.

Το Υ/Β ΤΡΙΤΩΝ (S-112) είναι υποβρύχιο τ. 209/1100 του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Παραγγέλθηκε το 1967 από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στα Ναυπηγεία HDW του Κιέλου της Γερμανίας. Παραλήφθηκε στις 8 Αυγούστου 1972 και κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου 1972. Είναι το πρώτο υποβρύχιο τ. ΓΛΑΥΚΟΣ που εντάχθηκε στο πρόγραμμα NEPTUNE I και από τον Αύγουστο του 1991 έως τον Αύγουστο του 1993 έλαβαν χώρα εργασίες εκσυγχρονισμού στις εγκαταστάσεις της εταιρείας HDW στο Κίελο της Γερμανίας, για την επιχειρησιακή και τεχνολογική του αναβάθμιση.

Θέλουμε υποβρύχια με πυραύλους κατά επίγειων στόχων

Το  ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αναζητά κάτω από άκρα μυστικότητα, μια καλή συμφωνία “για την αγορά τουλάχιστον δύο νέων σύγχρονων υποβρυχίων μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ”.

Ο στόχος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι πασιφανής, και αφορά την απόκτηση ίσου αριθμού σύγχρονων υποβρυχίων με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, που ναυπηγεί Έξι Type-214 σε συνεργασία με την Γερμανία, ενώ ετοιμάζει την ναυπήγηση νέων υποβρυχίων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτήν την περίπτωση, το γαλλικό υποβρύχιο Scorpene, είναι μέσα στο βεληνεκές του “ραντάρ” της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας για αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους, που έχουν να κάνουν για παράδειγμα, με την τεχνολογία του, η οποία σε περίπτωση αγοράς μας, δεν θα είναι γνωστή στην Τουρκία, σε σχέση με τα γερμανικά Type-214 , για παράδειγμα.

Το γαλλικό υποβρύχιο αυτό που κατασκευάζει η Naval Group, είναι ένα πραγματικά ισχυρό και ικανό υποβρύχιο για την περιοχή του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου.

Το μέγιστο επιχειρησιακό βάθος του Scorpene είναι άνω των  300 μέτρων, ενώ η διαθεσιμότητα του φτάνει τις 50 ημέρες, για τις συμβατικές εκδόσεις, και 71 ημέρες για τις εκδόσεις με σύστημα AIP.

Το υποβρύχιο έχει πλήρωμα 31 ατόμων, ενώ έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει και έξι υποβρύχιους κομάντος για ειδικές αποστολές.

Το  Scorpene, διαθέτει έξι τορπιλοσωλήνες των 533 χιλιοστών, ενώ δύνανται να εξοπλιστούν με τορπίλες τύπου F21, με  πυραύλους κατά μονάδων επιφανείας MM-40 Block.3 Exocet, καθώς και με SCALP-Naval.

Πολύ σύντομα, λόγω των εξορύξεων στην Κρήτη, εκτιμάται ότι και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αναγκαστεί να μπει  στον “χορό” ενός κρεσέντο εξοπλισμών λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, και κυρίως των σχεδίων της Άγκυρας για ναυτική κυριαρχία, και θα “χορέψει” μέχρι τέλους.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ