Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Τοποθετήθηκε η τρόπιδα στην ελληνική φρεγάτα «Φορμίων»-Πρώτη φρεγάτα Belharra στην Ελλάδα το 2025

Μέρος της καρίνας, και συγκεκριμένα το κομμάτι που ονομάζεται τρόπιδα της Φρεγάτας FDI γνωστής ευρύτερα και ως «Belharra», τοποθετήθηκε στις 15 Απριλίου στο ναυπηγείο της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας.

Πρόκειται για την τρίτη ελληνική φρεγάτα FDI HN  με την ονομασία«Φορμίων».

‘Όπως ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία, πρόκειται για «ένα συμβολικό ορόσημο στο πρόγραμμα FDI HN για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του τρίτου πλοίου».

Πάνω από 1.200 εργαζόμενοι απασχολούνται αποκλειστικά στη ναυπήγηση των «Belh@rra» στο ναυπηγείο της Naval Group στη Λοριάν, ενώ συνολικά, η εταιρεία συνεργάζεται με 400 «υπεργολάβους», ανάμεσά τους και εταιρείες από το ευρύτερο φάσμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Οι Γάλλοι υπόσχονται να παραδώσουν σε χρόνο-ρεκόρ τις φρεγάτες 

Η  πρώτη φρεγάτα πρόκειται να παραδοθεί στις αρχές του 2025, η δεύτερη στα μέσα του 2027, η τρίτη στα μέσα του 2028 και η τέταρτη το 2029, διευκρινίζοντας ότι αυτή τη στιγμή κανένα άλλο ναυπηγείο στον πλανήτη δεν έχει τη δυνατότητα να παραδώσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ένα υπερόπλο όπως οι γαλλικές φρεγάτες.

Με γαλλικές Φρεγάτες και αμερικανικές Constellation θα μπορούμε να μιλάμε για ναυτική κυριαρχία στο Αιγαίο

Η Ελλάδα θα αποκτήσει το ισχυρότερο Πολεμικό ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο ανώτερο και από το Τουρκικό

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, ο  υπουργός Άμυνας κ. Δένδιας μίλησε ευθαρσώς για είσοδο της χώρας μας στο πρόγραμμα των φρεγατών τύπου Constellation των ΗΠΑ, κατασκευής 20 μονάδων επιφανείας για το αμερικανικό ναυτικό.

Πρόκειται για ένα πλοίο του μέλλοντος που ενσωματώνει ότι σύγχρονο υπάρχει στον τομέα του ναυτικού πολέμου, αν και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα επιδιώξει να “φοράνε” και εκτοξευτήρες για πυραύλους Κρουζ.

Υπάρχει ήδη παρασκήνιο για πρόταση από τις ΗΠΑ για συμπαραγωγή από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας του υπερσύγχρονου πολεμικού πλοίου κλάσης Constellation.

Η υπερσύγχρονης τεχνολογίας φρεγάτα βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής και εξέλιξης. Αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2028 και προορίζεται να συνοδεύει τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ στις αποστολές τους παγκοσμίως.

Η εταιρεία που κατασκευάζει την υπερσύγχρονη και θηριώδη φρεγάτα είναι η αμερικανοϊταλική US Fincantieri, η οποία καλείται να φέρει εις πέρας τη ναυπήγηση των Constellation για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή, είναι υπό ανάπτυξη δύο πλοία, το «USS Constellation» και το «USS Congress», ενώ υπο-λογίζεται το 2024 να μπουν σε εντατικούς ρυθμούς κατασκευής ώστε να παραδίδονται δύο φρεγάτες της συγκεκριμένης κλάσης κάθε χρόνο.

Στόχος η δημιουργία δύο Στόλων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ενόψει και εξορύξεων

Η νέα Δομή του Πολεμικού Ναυτικού μας έχει στόχο την  δημιουργία δύο Στόλων. Ένας με έδρα τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και ο Στόλος της Κρήτης με έδρα τη Σούδα.

Ο Στόλος της Σαλαμίνας, θα επιτηρεί το Αιγαίο ενώ τα πλοία από τον Ναύσταθμο της Σούδας θα αναλάβουν την επιτήρηση στην Α. Μεσόγειο, μίας πολύ επιφορτισμένης περιοχής.

Οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν άμεσα. Κι ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία δύο Στόλων. Αιγαίου και Μεσογείου, με τον πρώτο να έχει έδρα την Σαλαμίνα και τον δεύτερο την Σούδα. Μάλιστα, η πρόβλεψη είναι να μπορεί να υποδέχεται και πολεμικά πλοία μεγάλου εκτοπίσματος, ακόμη και αεροπλανοφόρου.

Αυτά τα σχέδια θα εκτοξεύσουν την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού μας ακυρώνοντας στην πράξη τα σχέδια για την παράνομη τουρκική " Γαλάζια Πατρίδα" την οποία ούτε ξέχασε, ούτε φυσικά ακύρωσε το τουρκικό καθεστώς.

Η δημιουργία «Στόλου Μεσογείου» και η αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης, μέσω της δημιουργίας πλήρους εγκατάστασης θα «χτυπήσει» τον τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ, Ανατολικά της Ρόδου, στα μικρασιατικά παράλια και η Τουρκία θα αισθάνεται μία μόνιμη θαλάσσια πίεση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ