Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Ξεκίνησε η κατασκευή της τρίτης φρεγάτας κλάσης «Κίμων» κι επίσημα στα σκαριά η «Φορμίων»

Στις 15 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση τρόπιδας του πρώτου μπλοκ της τρίτης Ελληνικής φρεγάτας FDI HN «ΦΟΡΜΙΩΝ» στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient. Το βήμα αυτό αποτελεί ένα συμβολικό ορόσημο στο πρόγραμμα FDI HN για το ΠΝ, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του τρίτου πλοίου.

Η τοποθέτηση τρόπιδας της «Φορμίων», αποτελεί ένα νέο μεγάλο επίτευγμα που δείχνει την ισχυρή και μακροχρόνια βιομηχανική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Απόδειξη δε και επιβεβαίωση αυτού είναι το γεγονός ότι, τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας (SALAMIS SHIPYARDS) έχουν ήδη παραδώσει τον προηγούμενο Φεβρουάριο πολλά προ εξοπλισμένα μπλοκς για το πλοίο, που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα στις εγκαταστάσεις τους στη Σαλαμίνα, μέσω μιας ολοκληρωμένης μεταφοράς τεχνολογίας που προσφέρθηκε από τη Naval Group. Αυτά τα μπλοκ βρίσκονται τώρα στη διαδικασία συναρμολόγησης στο Lorient μαζί με τα άλλα μπλοκ της «Φορμίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρόγραμμα FDI HN βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Φ/Γ «ΚΙΜΩΝ»  καθελκύσθηκε τον Οκτώβριο του 2023, ενώ το  PSIM της εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Οι δοκιμές εν όρμω του πλοίου ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου, με την ενεργοποίηση του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του πλοίου. Το CMS της έχει ενεργοποιηθεί επί του σκάφους από τα τέλη Μαρτίου, με την τελευταία έκδοση που διαθέτει πολλές ειδικές δυνατότητες που έχει επιλέξει το ΠΝ. Τα πρώτα 2 συστήματα κάθετης εκτόξευσης Aster 30 (A50 - Sylver®), εγκαταστάθηκαν στις αρχές Απριλίου. Σημαντικά γεγονότα-ορόσημα για την εξέλιξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, όπως η έναρξη θαλάσσιων δοκιμών για τη «ΚΙΜΩΝ» και τη καθέλκυση της FDI HN 2 “NEAΡΧΟΣ».

Το PSIM της «ΝΕΑΡΧΟΣ» έχει ήδη μεταφερθεί στην περιοχή δοκιμών στην ξηρά για μια δοκιμαστική περίοδο 5 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ρύθμιση σε λειτουργία πολλών συστημάτων του PSIM. Στη συνέχεια, το PSIM θα εγκατασταθεί στη «ΝΕΑΡΧΟΣ», λίγες μέρες μετά τη καθέλκυση της φρεγάτας.

Το PSIM της «ΦΟΡΜΙΩΝ» βρίσκεται ήδη σε φάση προετοιμασίας. Η καλωδίωση και ο προ-εξοπλισμός του τμήματος θα ξεκινήσει σύντομα. Το τελευταίο μπλοκ κύτους βρίσκεται υπό κατασκευή στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας και θα παραδοθεί τον Ιούλιο.

Οι τρεις φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025 και το 2026.

FDI, η πρώτη ψηφιακή φρεγάτα

Η φρεγάτα FDI HS είναι ένα πολεμικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης εκτοπίσματος 4.500 τόνων. ‘Ένα πλοίο πολλαπλών αποστολών  και με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και προβολή ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών. Επωφελείται από τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες της Thales σε ραντάρ, σόναρ και ηλεκτρονικό πόλεμο.

Εξαιρετικά ισχυρά οπλισμένη (αντι-επιφανείας βλήματα MBDA Exocet MM40 B3C, και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 30, πύραυλοι RAM, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90, πυροβόλα), η φρεγάτα FDI ΗΝ έχει ακόμη τη δυνατότητα και τη χωρητικότητα να  επιβιβάζει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο εναέριο οχήμα (UAV).

Ενσωματώνει δε όλη τη τεχνογνωσία όλων των συνεργατών και υπεργολάβων της Naval Group.

Τεχνικές προδιαγραφές:

. Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι

. Μήκος: περίπου. 122 μέτρα

. Πλάτος: 18 μέτρα

. Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι

. Εγκαταστάσεις  για εναέρια Μέσα: ελικόπτερο κλάσης 10 τόνων, μη επανδρωμένο αεροσκάφος VTOL (UAV)

Κύριοι οπλισμοί:

. 32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA

. 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3C που αναπτύχθηκαν από την MBDA

. Πύραυλοι RAM

. Τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από την Naval Group

. πυροβόλο 76 χλστ

. 4 τορπιλοσωλήνες

. Αντιμέτρα CANTO που αναπτύχθηκαν από την Naval Group

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ