Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Πνίγεται η Ελλάδα από την Αφρικανική σκόνη! Απόκοσμες εικόνες σε Αθήνα, Καλαμάτα, Κρήτη

Η αφρικανική σκόνη, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας τις τελευταίες ώρες, έχει σκεπάσει ήδη αρκετές περιοχές, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους κατοίκους. Οι μετεωρολόγοι συστήνουν υπομονή με το φαινόμενο να εκτιμάται πως θα μας εγκαταλείψει σταδιακά την Τετάρτη.

Η κατάσταση στη Μεσσηνία και δη στην πόλη της Καλαμάτας είναι αποπνικτική, με τις εικόνες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, να θυμίζουν... Λιβύη.

Ο ουρανός στην πρωτεύουσα έγινε κίτρινος και εν συνεχεία πορτοκαλί με την Ακρόπολη στο φόντο:

Δύσκολη είναι η κατάσταση και σε περιοχές της Ηλείας, με την αφρικανική σκόνη να έχει κρύψει τον ουρανό, όπως φαίνεται από εικόνες στο λιμάνι του Κατάκολου, στην παραλία της Καρούτας και στην περιοχή της Ζαχάρως.

 

 

Τοπίο στην ομίχλη και στα Χανιά με την αφρικανική σκόνη να είναι έντονη και την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Μάλιστα, σήμερα ο υδράργυρος στην πόλη ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου.

 

Αφρικανική σκόνη και λασποβροχή στην Πρέβεζα

Αντίστοιχες εικόνες έρχονται και από την πόλη της Πρέβεζας, όπου ο ουρανός έγινε γκρι από την υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης.

Αυτοκίνητα έχουν καλυφθεί από την αφρικανική σκόνη, η οποία σε συνδυασμό με τη συννεφιά που επικρατεί περιορίζει ιδιαίτερα την ορατότητα.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Προειδοποιήσεις αναφορικά με την επίδραση της αφρικανική σκόνης, η οποία έχει κατακλύσει εκ νέου την ατμόσφαιρα της χώρας μας, ιδιαίτερα στην υγεία όσων ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες απευθύνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα.

Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα. Γενικά, δεν είναι ασυνήθιστο να επηρεάζεται ο Ελληνικός χώρος από την αφρικανική σκόνη.

Όμως, όπως σημειώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα. Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.

Όπως σημειώνουν οι πνευμονολόγοι ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ