Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Πράσινο φως δίνει το ΚΥΣΕΑ για την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

Η φρεγάτα «Ύδρα» είναι πανέτοιμη και αναμένεται να αποπλεύσει για την περιοχή της Ερυθράς περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου καθώς το «πράσινο φως» δόθηκε χθες από το Συμβούλιο της ΕΕ και η επιχείρηση «Ασπίδες» της Ένωσης ξεκινά άμεσα.

Σε πρώτη φάση την δύναμη της επιχείρησης «Ασπίδες» θα αποτελέσουν εκτός από την Ελληνική φρεγάτα, μία Γαλλική, μία Γερμανική και μία Ιταλική επί της οποίας θα είναι και ο επιχειρησιακός διοικητής. Σε δεύτερη φάση αναμένεται να ενταχθούν και δύο ακόμα φρεγάτες από Βέλγιο και Δανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διοικητής Επιχείρησης όπως είναι ήδη γνωστό θα είναι ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, οποίος αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα να προαχθεί σε υποναύαρχο έτσι ώστε να μην προκύψει ζήτημα με τον επιχειρησιακό Διοικητή της Δύναμης που θα βρίσκεται επί του ιταλικού πλοίου που θα πλέει στην περιοχή και θα είναι ο ιταλός υποναύαρχος Στέφανο Κωνσταντίνο.

Το «πράσινο φως» ανάβει το ΚΥΣΕΑ για να συμμετάσχει η φρεγάτα «Ύδρα» στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες». Σκοπός της επιχείρησης είναι η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να εγκριθεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

Η αποστολή της ελληνικής φρεγάτας εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ασπίδες» για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ο απόπλους της φρεγάτας «Ύδρα» θα γίνει από τον Ναύσταθμο Κρήτης.

Πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία η οποία αφορά αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός Ελλάδας προκειμένου να δοθεί και τυπικά το «πράσινο φως» για τον απόπλου της φρεγάτας του Στόλου.

Η φρεγάτα «Ύδρα» αναμένεται τις επόμενες ημέρες να λύσει κάβους από το Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα και να βάλει πλώρη προς το Σουέζ ώστε να περάσει στην Ερυθρά Θάλασσα και μαζί με την υπόλοιπη αρμάδα της Επιχείρησης να αναλάβει δράση.

Ο ρόλος της ξεκάθαρος: η προστασία των εμπορικών πλοίων τα οποία κινούνται στην περιοχή απέναντι στην απειλή των βαλλιστικών πυραύλων και των drones τα οποία εκτοξεύουν οι Χούθι της Υεμένης. Κι αυτό την ώρα που συνεχίζονται οι επιθέσεις των φιλοϊρανών ανταρτών, παρά την ασπίδα προστασίας που έχουν υψώσει τα Συμμαχικά πλοία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Prosperity Guardian» η οποία ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Εκτός από την Ελληνική φρεγάτα σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και τα υπόλοιπα πλοία τα οποία θα συμμετέχουν στην Επιχείρηση «Ασπίδες», ώστε όταν δοθεί η σχετική διαταγή να κινηθούν μαζί προς την περιοχή ενδιαφέροντος.

Την εν πλω διοίκηση αναλαμβάνει το πανίσχυρο Ιταλικό αντιτορπιλικό D-554 «Caio Duillio» ενώ το τέταρτο πλοίο της Επιχείρησης «Ασπίδες» θα είναι η γερμανική φρεγάτα F-221 «Hessen». Ήδη έχει ενεργοποιηθεί το χερσαίο Στρατηγείο της Επιχείρησης «Ασπίδες» στη Λάρισα με επικεφαλής Αξιωματικό τον Έλληνα Υποναύαρχο Γρυπάρη.

Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία όπως ήδη είχε αποκαλύψει το Οnalert.gr οι εν πλω τελικές δοκιμές της φρεγάτας «Ύδρα» οι οποίες περιελάμβαναν μεταξύ άλλων και πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής «Καράβια».

Όλα τα συστήματα του πλοίου ανταποκρίθηκαν πλήρως στους εξονυχιστικούς ελέγχους με έμφαση στα συστήματα αεράμυνας είτε αυτά αφορούν τους αισθητήρες του πλοίου, είτε στον οπλισμό με επίκεντρο τα δύο εγγύς προστασίας CIWS Phalanx αλλά και τους εκτοξευτές πυραύλων ESSM.

Επιπλέον δοκιμάστηκαν τα anti-drone ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολών τα οποία εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στο πλοίο με στόχο την επιπλέον θωράκιση.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» θα διαρκέσει τρεις μήνες και εάν χρειαστεί το πλοίο θα αντικατασταθεί από άλλη φρεγάτα του Στόλου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...