Φρεγάτα ΥΔΡΑ
Πολεμικό Ναυτικό

«Green light» από την ΕΕ ξεκίνησε η επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά

Η φρεγάτα «Ύδρα» είναι πανέτοιμη και αναμένεται να αποπλεύσει για την περιοχή της Ερυθράς περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου καθώς το «πράσινο φως» δόθηκε χθες από το Συμβούλιο της ΕΕ και η επιχείρηση «Ασπίδες» της Ένωσης ξεκινά άμεσα.

Σε πρώτη φάση την δύναμη της επιχείρησης «Ασπίδες» θα αποτελέσουν εκτός από την Ελληνική φρεγάτα, μία Γαλλική, μία Γερμανική και μία Ιταλική επί της οποίας θα είναι και ο επιχειρησιακός διοικητής. Σε δεύτερη φάση αναμένεται να ενταχθούν και δύο ακόμα φρεγάτες από Βέλγιο και Δανία.  

Διοικητής Επιχείρησης όπως είναι ήδη γνωστό θα είναι ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, οποίος αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα να προαχθεί σε υποναύαρχο έτσι ώστε να μην προκύψει ζήτημα με τον επιχειρησιακό Διοικητή της Δύναμης που θα βρίσκεται επί του ιταλικού πλοίου που θα πλέει στην περιοχή και θα είναι ο ιταλός υποναύαρχος Στέφανο Κωνσταντίνο.

Το αρχηγείο της επιχείρησης θα έχει έδρα στη Λάρισα και ενεργοποιήθηκε αυτόματα χθες.

Η έναρξη της ευρωπαϊκής επιχείρησης έρχεται σε μια ημέρα που το υπό ελληνική σημαία φορτηγό πλοίο Sea Champion που μετέφερε σιτηρά από Αργεντινή στο Άντεν στοχοποιήθηκε από τους Χούτι, οι οποίοι προσπάθησαν δύο φορές να το χτυπήσουν, χωρίς επιτυχία καθώς και οι δύο βολές τους έπεσαν στα 15 μέτρα από το πλοίο, σπάζοντας απλά ένα τζάμι.

Τα 23 μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οι 5 είναι Έλληνες, είναι καλά στην υγεία τους.

Στόχος αυτής της αμυντικής όπως χαρακτηρίζεται επιχείρησης θαλάσσιας ασφάλειας είναι η αποκατάσταση και η διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο.

«Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση για την έναρξη της Επιχείρησης «Ασπίδες» της Ναυτικής Δύναμης της ΕΕ. Η Ευρώπη θα διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, συνεργαζόμενη με τους διεθνείς εταίρους μας. Πέρα από την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι ένα βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα για την προστασία των ευρωπαϊκών μας συμφερόντων» δήλωσε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Με την έναρξη του EUNAVFOR ASPIDES, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνεται γρήγορα στην ανάγκη αποκατάστασης της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε έναν εξαιρετικά στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο. Η επιχείρηση θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση των εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφάλειας, για χάρη της ΕΕ και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας» δήλωσε σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η επιχείρηση «Ασπίδες» θα εξασφαλίσει τη ναυτική παρουσία της ΕΕ στην περιοχή όπου πολλές επιθέσεις των Χούτι έχουν στοχεύσει εμπορικά πλοία από τον Οκτώβριο του 2023. Στο πλαίσιο της αμυντικής της εντολής, η επιχείρηση θα παρέχει επίγνωση της θαλάσσιας κατάστασης, θα συνοδεύει σκάφη και θα τα προστατεύει από πιθανές επιθέσεις πολλαπλών τομέων στη θάλασσα.

Η επιχείρηση θα είναι ενεργή κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας στα στενά Μπάαμπ αλ Μανμπάντ Baab και τα στενά του Ορμούζ, καθώς και στα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Η επιχείρηση «Ασπίδες» θα συντονιστεί στενά με την άλλη επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFOR ATALANTA» ενώ συνεργασία θα υπάρχει και με την αμερικανική «Prosperity Guardian»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ