Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Ν.Δένδιας σε συνέντευξη: Κοιτάμε για νέες Φρεγάτες σε ελληνικά ναυπηγεία και μη επανδρωμένα σκάφη και υποβρύχια

Τέλος οι Κορβέτες για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ( είτε από  Γαλλία είτε από Ιταλία είτε από άλλη χώρα).
Ο υπουργός Άμυνας σε συνέντευξη του στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε, στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3, ανέφερε τα εξής :
  

Μέρος της συνέντευξης του Νίκου Δένδια:   

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Λοιπόν, πάμε τώρα να δούμε μια που είμαστε στο νερό, δυστυχώς έγινε η λίμνη εκεί, πάμε να δούμε πρώτα το Ναυτικό και την αγωνία. Υπάρχει μια αγωνία στο κοινό. Ακούν κάποιους εξοπλισμούς που κάνει τώρα η Τουρκία και έχουν μια αγωνία για τις φρεγάτες μας. Έχουμε πάρει πίσω παραγγελίες;

Δένδιας: Όχι, καμία απολύτως. Αυτό που έχουμε κάνει είναι ότι αποφάσισα, αφού εισηγήθηκα στον Πρωθυπουργό την απόφασή μου αυτή, να σταματήσουμε την υπάρχουσα εξέλιξη εξοπλισμών και να μελετήσουμε από την αρχή τις προτεραιότητές μας.
Δεν αναστείλαμε κανένα από τα συμβόλαια ή τα συστήματα τα οποία έχουμε παραγγείλει. Όμως, από εδώ και πέρα το τι θα κάνουμε θα μπει σε μια στενή αξιολογική χρήση ώστε το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου να έχει την καλύτερη και τη μεγαλύτερη απόδοση επί του πεδίου.

Και κάτι άλλο, θα υπάρξει μια προτεραιοποίηση σε συμπαραγωγές και παραγωγές. Όχι στην αγορά από το «ράφι». Δεν θέλουμε απλώς να είμαστε αγοραστές και καταναλωτές οπλικών συστημάτων. Θέλουμε να υπάρχει συμμετοχή μας στην παραγωγή ή θέλουμε να υπάρχει δική μας παραγωγή. Και ξαναλέω το παράδειγμα του Ισραήλ που ξεκίνησε από το ’48 μέσα σε πλήρες εμπάργκο μέχρι και την δεκαετία του ’70 και με μηδενική παραγωγή.

Το Ισραήλ ήταν μια απλή αγροτική οικονομία και κατέληξε να είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς προηγμένων προϊόντων τεχνολογίας στον πλανήτη, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αντιγράψει, να ακολουθήσει και να εφαρμόσει. Και το κάνουμε. Το νομοθέτημα θα τεθεί σε διαβούλευση τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι. Θα αντικατασταθούν, θα βελτιωθούν, θα αντικατασταθούν οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχουμε ένα τεράστιο κεφάλαιο, την παραγγελία των τριών εκπληκτικών γαλλικών πλοίων. Παρέλαβα ήδη τον «ΚΙΜΩΝΑ», σε λίγο καιρό θα τον δούμε στο Αιγαίο.

Έχουμε άλλες δύο. Άρα θα έχουμε ένα σκελετό γύρω από τον οποίο θα χτίσουμε. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε ένα αριθμό από τις υπάρχουσες φρεγάτες μας, οι οποίες πράγματι έχουν κάποια χρόνια πάνω τους. Από εκεί και πέρα, πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τη φρεγάτα νέας γενιάς.

Ε, όχι, δεν μπορούμε ξανά να πάμε να αγοράσουμε ένα έτοιμο όπλο που κάποιος άλλος έχει σχεδιάσει.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτή θα κτιστεί σε ελληνικό ναυπηγείο ενδεχομένως;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα κτιστεί και σε ελληνικό ναυπηγείο. Εξαρτάται, βεβαίως, από τον αριθμό, από το σχεδιασμό μας. Να ξεκαθαρίσουμε: Δεν μιλάμε για αύριο. Μιλάμε για χρόνια μπροστά, μιλάμε για επόμενης γενεάς. Όμως αυτό το πλοίο επόμενης γενεάς είναι ένα πλοίο στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να έχει συμμετοχή στο σχεδιασμό του. Δεν μπορεί να είναι ένα πλοίο που η Ελλάδα θα πάει, θα μου επιτρέψετε να επαναλαμβάνω τον εαυτό μου, να το αγοράσει από το «ράφι», αφού έχει φτιαχτεί σύμφωνα με τις σκέψεις κάποιου άλλου. Και δεν πρέπει να περιοριστούμε εκεί.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Το οποίο πλοίο, ενδεχομένως, κάποιο από αυτά, να μην έχει και πλήρωμα πάνω;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό θα σας έλεγα τώρα. Υπάρχουν τα συμβατικά πλοία όπως τα καταλαβαίνουμε τώρα. Υπάρχουν, όμως, και τα αυτονόμως κινούμενα. Αυτονόμως κινούμενα στη θάλασσα, αυτονόμως κινούμενα κάτω από τη θάλασσα. Πρέπει, επιτέλους, να μπούμε και σε αυτές τις τεχνολογίες.

Η Ελλάδα μέσω της PESCO ετοιμάζει μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα κατά των τουρκικών σχεδίων

Η Ελλάδα μέσω της PESCO ετοιμάζει μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα κατά των τουρκικών σχεδίων
Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ρουμανία συμμετέχουν στο πρόγραμμα της PESCO (Unmanned Surface Vehicle– USV) αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος (Autonomous Underwater Vehicle – AUV), με προοπτική που αφορά τον ενεργειακό και αμυντικό τομέα, ειδικά εφόσον υλοποιηθεί ο αγωγός East Med.

Το έργο, σύμφωνα με την PESCO, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός διαλειτουργικού εξειδικευμένου αρθρωτού συστήματος για αμυντικές υποβρύχιες παρεμβάσεις πλήρους φάσματος σε εκστρατευτικό περιβάλλον.

Η μονάδα DIVEPACK θα ενσωματώσει ένα ευρύ φάσμα υλικού καταδύσεων και μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων, που θα λειτουργεί από εξειδικευμένο προσωπικό, σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο δυνατοτήτων.

Η φιλοσοφία "plug-and-play" της ανοιχτής αρχιτεκτονικής προσαρμόσιμης αποστολής θα διευκολύνει την ευελιξία της απόκρισης στο πλαίσιο των επιχειρήσεων CSDP της ΕΕ και θα παρέχει μια ικανότητα ταχείας αντίδρασης, εφαρμόσιμη σε ένα ευρύ φάσμα υποβρύχιων πολεμικών σεναρίων, τόσο στη ανοικτή θάλασσα όσο και περιοχές στις ακτές, ελλείψει αποστολών Ειδικών Δυνάμεων.

Ο πόλεμος στην νέα έκφανση του έχει ήδη ένα άλλο μέτωπο, το οποίο αφορά ανθυποβρυχιακά (ASW) drones.
Πρόκειται για μη-επανδρωμένα υποβρύχια στο πεδίο των ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με ενεργειακά σχέδια, πλατφόρμες εξορύξεων κά.

Η είδηση εδώ είναι ότι σύντομα και μετά την κατασκευή αγωγών φυσικού όπως αυτού του East Med, καθώς και της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ σε Κύπρο-Ελλάδα και Αίγυπτο μέσω ειδικού καλωδίου, θα έχουμε ένα νέο είδος πολέμου που θα αφορά την ασφάλεια όλων αυτών των σχεδίων.

Για αυτό όπως όλα δείχνουν θα έχουμε μια νέα διοίκηση υποβρυχίου πολέμου που θα αποτελείται από ειδικά υποβρύχια οχήματα, επανδρωμένα και μη, και δύτες-κομάντο για να αντιμετωπίσουν πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες από άτομα ή κράτη που  θα επιχειρήσουν να σαμποτάρουν κάθε έργο αυτού του τύπου στο οποίο δεν θα συμμετέχουν.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ