Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι το θέμα των γαλλικών κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό

Συνεχίζει να είναι στο τραπέζι η πρόταση της Γαλλίας για κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό απάντησε επί της ουσίας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σχετική ερώτηση που τέθηκε από το κόμμα της Ελληνικής Λύσης. Είναι γεγονός πως τα οικονομικά της χώρας στην παρούσα φάση είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για την πλειοψηφία των εξοπλιστικών προγραμμάτων που «τρέχει» η Αθήνα. Είναι τόσο μεγάλο το ζήτημα αυτό που για σοβαρό χρονικό διάστημα υπήρχε η αίσθηση ότι όλα έχουν «παγώσει» ή και ματαιωθεί.

Η απάντηση ωστόσο που έδωσε το υπουργείο στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως μπορεί να μην υπάρχουν άμεσα εξελίξεις αλλά το θέμα των κορβετών συνεχίζει να απασχολεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και φυσικά το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Η απάντηση με υπογραφή Νίκου Δένδια ήταν η εξής: «Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζω τα ακόλουθα: Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο διμερών συζητήσεων με την γαλλική πλευρά, εξετάζει πρόταση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα μελλοντικής κατασκευής κορβετών γαλλικής σχεδίασης από τα ελληνικά ναυπηγεία.

Με τον τρόπο αυτόν, αποδεικνύονται οι ισχυροί διαχρονικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο Χώρες, η αλληλεγγύη, η συμπαράταξη, και αν απαιτηθεί, η αμοιβαία αμυντική συνδρομή για την αντιμετώπιση κάθε επίθεσης εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.

Συναφώς, απώτερος στόχος των ενεργειών της πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ αποτελεί η εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων προς όφελος της αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όλων των Κλάδων των ΕΔ, αλλά και η ανάπτυξη μιας ισχυρής και αξιόπιστης Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας».

Η ερώτηση ήταν η ακόλουθη: «Όταν καταθέταμε προ διετίας την ερώτησή μας (Αρ. Πρωτ.: 633/25-10-2021 ΜΚΕ) με θέμα: «Κορβέτες: Ευέλικτες επιχειρησιακές λύσεις στις ελληνικές θάλασσες – Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας ως βάση κατασκευής αυτών», φάνταζε το ζήτημα της κατασκευής κορβετών για το ΠΝ μας ότι τείνει να δρομολογείται και να ξεκαθαρίζει η τελική πρόθεσή του, περί της επιλογής της προέλευσης κατασκευής (χώρα) αυτών. Άλλωστε, αυτό είχε εμμέσως εννοηθεί από την απάντηση του τότε ΥΕΘΑ (Aρ. Πρωτ.: Φ.900α/3307/18085 Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2021) ότι «…εξετάζεται κάθε πρόσφορη πρόταση ή δυνατότητα, η οποία θα μπορούσε να συντελέσει στην έτι περαιτέρω αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, με την πρόσκτηση νέων πλοίων σε συνδυασμό με την κατασκευή αυτών από την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία». Δύο χρόνια μετά και κατόπιν αλλεπάλληλων προτάσεων που κατέθεταν οι επίδοξοι «μνηστήρες» κατασκευής κορβετών, αποκλείονταν ο ένας μετά το άλλον. Φτάνοντας στο σήμερα και κατά τα δημοσιεύματα, φέρεται να κατατέθηκε πρόσφατα πρόταση από Γαλλία στη χώρα μας για την κατασκευή των δικών της κορβετών (Gowind) στην Ελλάδα. Διαφαίνεται λοιπόν πια ότι θα μπορούσε να συγκροτηθεί μια μαζική παραγγελία στη χώρα μας 9-10 κορβετών (περιλαμβανόμενες και 3-4 του ΠΝ μας).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε, εάν πράγματι κατατέθηκε πρόταση από Γαλλία να χτιστούν στα ελληνικά ναυπηγεία γαλλικές κορβέτες κι αν ναι, πώς θα διαχειριστείτε την εν λόγω πρόταση προς όφελος του ΠΝ, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους κορβέτες;»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Κόλαφος για την Τουρκία με NAVTEX από την Ελλάδα σε χώρο Αιγυπτιακής δικαιοδοσίας μετά από αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας

Αν αυτό δεν είναι αναγνώριση του φερέγγυου ρόλου που επιτελεί η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τι άλλο...