Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Υποβρύχιος αποκλεισμός του τουρκικού ΠΝ-Η Ελλάδα αναζητά Δύο νέα υποβρύχια με υποψήφια τα Scorpene 2000 και Barracuda

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είναι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτω από άκρα μυστικότητα, σε αναζήτηση και συμφωνία “για την αγορά τουλάχιστον δύο νέων σύγχρονων υποβρυχίων μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ”, αφού δεν υφίστανται  μεταχειρισμένα υποβρύχια αυτού του τύπου στην παγκόσμια αγορά εξοπλισμών. 

Στόχος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι πασιφανής, και αφορά την απόκτηση ίσου αριθμού σύγχρονων υποβρυχίων με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, που ναυπηγεί Έξι Type-214 σε συνεργασία με την Γερμανία, ενώ ετοιμάζει την ναυπήγηση νέων υποβρυχίων.  

Ο επικεφαλής των ναυπηγείων Golcuk Naval Shipyard,  Mustafa Saygılı, είχε δηλώσει πως θεωρητική σχεδιαστική φάση του MILDEN 2022 ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από την τουρκική διοίκηση ναυτικών δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ελληνικός υποβρύχιος στόλος και τα πιθανά υποψήφια υποβρύχια

Ξεκινάμε με το Παρίσι, το οποίο εδώ και μήνες έχει  παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την δική του πρόταση στα υποβρύχια, με το σχέδιο της Naval Group για το Scorpene 2000, το οποίο είναι βασισμένο στην εμπειρία πάνω σε παλαιότερα μοντέλα υποβρυχίων.

Το γαλλικό υποβρύχιο Scorpene, είναι μέσα στο βεληνεκές του “ραντάρ” της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας για αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους, που έχουν να κάνουν για παράδειγμα, με την τεχνολογία του, η οποία σε περίπτωση αγοράς μας, δεν θα είναι γνωστή στην Τουρκία, σε σχέση με τα γερμανικά Type-214 , για παράδειγμα.

Το γαλλικό υποβρύχιο αυτό που κατασκευάζει η Naval Group, είναι ένα πραγματικά ισχυρό και ικανό υποβρύχιο για την περιοχή του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου.

Οι εκδόσεις που μας ενδιαφέρουν είναι οι εξής : συμβατικής πρόωσης CM-2000 εκτοπίσματος 1.565 τόνων, η AM-2000 με σύστημα AIP εκτοπίσματος 1.870 τόνων, και η έκδοση παράκτιου περιβάλλοντος CA-2000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μέγιστο επιχειρησιακό βάθος του Scorpene είναι άνω των  300 μέτρων, ενώ η διαθεσιμότητα του φτάνει τις 50 ημέρες, για τις συμβατικές εκδόσεις, και 71 ημέρες για τις εκδόσεις με σύστημα AIP.

Το υποβρύχιο έχει πλήρωμα 31 ατόμων, ενώ έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει και έξι υποβρύχιους κομάντος για ειδικές αποστολές.

Το  Scorpene, διαθέτει έξι τορπιλοσωλήνες των 533 χιλιοστών, ενώ δύνανται να εξοπλιστούν με τορπίλες τύπου F21, με  πυραύλους κατά μονάδων επιφανείας MM-40 Block.3 Exocet, καθώς και με SCALP-Naval.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υποβρύχιο  Barracuda σε συμβατική έκδοση

Δεύτερον, η Γαλλία προσφέρει μη πυρηνικές εκδόσεις των υποβρυχίων κατηγορίας Barracuda στον Καναδά και τις Κάτω Χώρες. Αρκετοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα μελετά μία τέτοια αγορά.

Η Naval Group ισχυρίζεται ότι τα υποβρύχια της κατηγορίας Barracuda είναι τα πιο δύσκολα ανιχνεύσιμα στον κόσμο, ενώ ο πύργος του συγκεκριμένου υποβρυχίου είναι ειδικά σχεδιασμένος για τον σκοπό αυτό.
Η κατηγορία Barracuda θα είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα και αποτελεσματικά όπλα όπως πυραύλους MDCN 1000 χιλιομέτρων, πυραύλους Exocet SM-39 Block-2 και βαριές τορπίλες F-21.

Τα συγκεκριμένα υποβρύχια είναι ιδανικά για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, περιβάλλον στο οποίο θέλει να έχει ισχυρή παρουσία η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Εκτιμάται ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει μπει  στον “χορό” ενός κρεσέντου εξοπλισμών λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, και κυρίως των σχεδίων της Άγκυρας για ναυτική κυριαρχία, και θα “χορέψει” μέχρι τέλους.

Η είδηση εδώ είναι ότι σύντομα και μετά την κατασκευή αγωγών φυσικού όπως αυτού του East Med, καθώς και της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ σε Κύπρο-Ελλάδα και Αίγυπτο μέσω ειδικού καλωδίου, θα έχουμε ένα νέο είδος πολέμου που θα αφορά την ασφάλεια όλων αυτών των σχεδίων, με την Τουρκία να είναι η μεγαλύτερη απειλή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ