Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Έρχονται Τέσσερα περιπολικά σκάφη από ΗΠΑ αρχές του 2023-Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό κυρίαρχο στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα navalnews.com, το Μέλλον του Στόλου του Ελληνικού Ναυτικού είναι ευοίωνο και όλα αυτά θα μετρήσουν το επόμενο διάστημα σε όλες τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Δ.Μιτσόπουλος αναφέρει:  "ακολουθεί μια επισκόπηση της προγραμματισμένης προμήθειας πλοίων και αεροσκαφών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και του αναμενόμενου εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των σκαφών που είναι εν υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η περίοδος που εστιάζουμε εκτείνεται από τις 8 Ιουλίου 2019, έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Το 2019-2021 δωρήθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό τρία πρώην Σκάφη Υποστήριξης Πλατφόρμας (PSV) από τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, ως πλοία γενικής υποστήριξης (αναπλήρωση, υποστήριξη κ.λπ.).

Αυτή ήταν μια σημαντική προσθήκη στον στόλο του Ελληνικού Ναυτικού που δεν διέθετε σύγχρονα πλοία υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Το 2020 επίσης, παραδόθηκε η 6η ΤΠΚ κλάσης Ρουσσέν  (Super Vita) FACM η οποία εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ελληνικά ναυτικά προγράμματα 2019-2030

Την περίοδο 2021-2022, τέσσερα σκάφη Mk V Special Operations Craft (SOC) που δωρήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες εντάχθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό, αφού έλαβαν αρκετές αναβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων νέας σουίτας επικοινωνιών, ραντάρ πλοήγησης και ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα (FLIR EOS).

Το 2022, αποκτήθηκαν, ένα νέο σκάφος ειδικών αποστολών με το όνομα ΑΓΗΝΩΡ, και η 7η ΤΠΚ κλαης Ρουσσέν, Τέσσερα φουσκωτά σκάφη Ειδικού σκοπού (11M NSW RIB) που δωρήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία τέθηκαν σε υπηρεσία από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Την ίδια χρονιά τέθηκαν σε υπηρεσία πέντε UAV Alpha 900 που σκοπεύουν να εξοπλίσουν κυρίως τις τέσσερις φρεγάτες κατηγορίας ΗΔΡΑ (MEKO 200HN).

Τις αρχές του 2023, η Ελλάδα πρόκειται να παραλάβει τέσσερα περιπολικά κλάσης που ανήκαν στην αμερικανική ακτοφυλακή.

Αυτά τα σκάφη θα αντικαταστήσουν μερικά πολύ παλιά σκάφη παράκτιας περιπολίας, αφού λάβουν ορισμένες σημαντικούς εκσυγχρονισμούς, συμπεριλαμβανομένου του νέου οπλισμού.

Από το τέλος του έτους, και πιθανότατα στις αρχές του 2024, η Ελλάδα θα λάβει πέντε ναρκαλιευτικά σκάφη κλάσης Alkmaar από το Βασιλικό Ναυτικό της Ολλανδίας (Koninklijke Marine) που θα αντικαταστήσουν το μοναδικό σκάφος μας Hunt-class (αφού το έτερο σκάφος, ΚΑΛΥΣΤΩ, ενεπλάκη σε σύγκρουση με ένα εμπορικό φορτηγό πλοίο και βγήκε εκτός λειτουργίας).

Σημειώνεται ότι στις 27 Οκτωβρίου 2021, υπογράφηκε LOI για την πιθανή απόκτηση δύο φρεγατών κλάσης Karel Doorman (M) και έξι ναρκαλιευτικών κλάσης Alkmaar (Tripartite-class) στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας.

Από το 2023 έως το τέλος του 2025, το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να εξοπλίσει τα τέσσερα περιπολικά πλοία κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ  (HSY56A) και τα τέσσερα Mk V SOC, με πυραύλους Rafael’s Spike NLOS και ER II ATGM, αλλά και ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα.

Τα τέσσερα υποβρύχια AIP κλάσης Παπανικολής (Τύπος 214HN) και το μοναδικό ΩΚΕΑΝΟΣ (Τύπος 209/1500) θα παραλάβουν τις νέες τορπίλες Seahake Mod 4, καθώς και τα συστήματα εκτόξευσης “δόλωμα” Leonardo για αυτοπροστασία από απειλές.

Την περίοδο 2023-2026, διάφορα αεροσκάφη θα ενισχύσουν τις δυνατότητες της αεροπορίας του πολεμικού μας ναυτικού.

Ξεκινάμε με τα Τέσσερα αναβαθμισμένα και πλήρως εκσυγχρονισμένα P3 Orion MPA & SIGINT, τα οποία θα τεθούν σταδιακά σε υπηρεσία μαζί με επτά (7) ελικόπτερα MH-60R.

Αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις για 1+2 επιπλέον ελικόπτερα του τύπου ενώ τα παλαιότερα S70 είναι μερικώς εκσυγχρονισμένα.

Το ελικόπτερο MH-60R θα εισαγάγει νέα όπλα στον ελληνικό Στόλο, μεταξύ άλλων ρουκέτες Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS), τορπίλες Mk54, και συστήματα M-240 και GAU-21.

Την περίοδο 2024-2028 αναμένεται να εκσυγχρονιστούν οι τέσσερις φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ, οι τέσσερις κλάσης Παπανικολής και τουλάχιστον οι τέσσερις πρώτες ΤΠΚ κλάσης Ρουσσέν με νέα συστήματα.

Το 2025 οι πρώτες Φρεγάτες μας από την Γαλλία θα έρθουν στην Ελλάδα.

Οι δύο πρώτες φρεγάτες FDI, θα τεθούν σε υπηρεσία σε αντικατάσταση των μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών κλάσης ΕΛΛΗ (τύπου Kortenaer).

Τα πλοία θα είναι εξοπλισμένα με νέα UAV, τύπου Camcopter S100 ή VSR700. Το 2028 θα τεθεί σε λειτουργία η τρίτη Φρεγάτα FDI.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την απόκτηση τεσσάρων ή 3+1 κορβετών. Οι κύριοι διεκδικητές είναι η Naval Group με το Gowind 2800, η ​​Fincantieri με το FCX-30.

Επίσης οι δύο πρώτες Ευρωπαϊκές Κορβέτες (EPC), ως μέρος του σχεδίου PESCO (Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία της ΕΕ), θα  ενταχθούν πιθανόν στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό”, αναφέρει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Κύριος στόχος της Αθήνας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου στόλου έως το 2030-31 που θα περιλαμβάνει, 12 φρεγάτες, 6 κορβέτες και 8 υποβρύχια.

Με δεδομένη την αεροναυτική μορφή οποιασδήποτε πιθανής σύγκρουσης με την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο εκσυγχρονισμός του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας είναι μονόδρομος.

Εάν παραλάβουμε και μια ακόμη Φρεγάτα FDI, τότε θα είχαμε Τέσσερις υπερσύγχρονες Φρεγάτες οι οποίες “ακροβολισμένες” από την Θάσο έως το Καστελόριζο, θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Αιγαίο σε περιοχή A2AD, δηλαδή περιοχή άρνησης εισόδου σε κάθε τουρκικό πολεμικό πλοίο και υποβρύχιο, όποιο και να είναι αυτό. 

    
Μια τέτοια όμως κίνηση από τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία  του πολεμικά μας Ναυτικού, θα απαιτούσε να “κλειδώσει” και ο εναέριος χώρος του Αιγαίου από ελληνικά Rafale και F-16V, προκαλώντας πραγματικά τρόμο στην Τουρκία.

Σε λιγότερο από πέντε χρόνια, η Ελλάδα θα ανατρέψει τη ναυτική ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία, προικισμένη με έναν υπερσύγχρονο στόλο (που είχε να δει από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο).  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ