Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Τα χρήματα φτάνουν για εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ και μία ακόμη Φρεγάτα FDI-Στόχος να “κλειδωθεί” το Αιγαίο και νότια της Κρήτης από τους Τούρκους

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο και δημοσιογραφικές πηγές, τα χρήματα που πρέπει να δοθούν για νέα αμυντικά προγράμματα δεν είναι απεριόριστα σε καμία περίπτωση λόγω και της ενεργειακής κρίσης, για αυτό και αποφασίστηκε από κυβερνητικής πλευράς να δοθεί ύψιστη προτεραιότητα πιθανότατα σε δυο προγράμματα για το πολεμικό ναυτικό μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α. Εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ.

Β. Ενεργοποίηση της όψιον και αγορά 4ης Φρεγάτας Belhara.

Πρόκειται για δύο προγράμματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον των μονάδων επιφανείας του πολεμικού ναυτικού μας.

Ειδικά τα πολεμικά πλοία μας πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν όλων των ειδών τις ασύμμετρες απειλές

Η ουσία είναι ότι χωρίς σύστημα ECM στις μονάδες επιφανείας μας, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αποκρύψουμε τα πλοία μας σε μεγάλη απόσταση από τα τουρκικά ραντάρ, του συστήματος UZUN UFUK, για παράδειγμα, όπως και από τα παράκτια ραντάρ στα μικρασιατικά παράλια, και θα γίνουν στόχοι των χερσαίων συστοιχιών ATAMCA.

Έτσι, πιθανότατα σύμφωνα με μια μερίδα ειδικών, οι φρεγάτες μας, θεωρητικά, θα είναι στόχοι εντοπίσιμοι σε μακρινές αιφνιδιαστικές επιθέσεις από τους Τούρκους, κάτω όμως από ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις που  θα αφορούν όμως, ένα σενάριο ολικής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

Το σύστημα ECM έχει μεγάλη σημασία σε περίπτωση που κατασκευαστούν οι τουρκικές TF-2000, και τοποθετηθούν σε αυτές πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας ( ATMACA ή GEZKIN), οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια των ελληνικών πυραύλων EXOCET.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς το εν λόγω σύστημα παρεμβολών, τόσο οι Φρεγάτες Belharra όσο και οι ΜΕΚΟ, θα εντοπίζονται πιθανότατα με πιο εφικτό τρόπο από τα τουρκικά συστήματα, και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν επιθυμεί το ελληνικό πολεμικό ναυτικό μας.

Τα συστήματα παρεμβολών, που είναι εγκατεστημένα εκατέρωθεν του πλοίου στη βάση του ιστού, χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση πυραύλων και αφορούν όλα τα είδη,  όπως πυραύλους από πλοία, αεροσκάφη και παράκτια συστήματα.

Είναι επίσης ικανά να τυφλώνουν τα παράκτια ραντάρ, όπως αυτά που έχουν ήδη εγκαταστήσει οι Τούρκοι στα παράλια της Μικράς Ασίας.

 Ένα πρόβλημα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν για παράδειγμα οι νέες ελληνικές Φρεγάτες, θα ήταν ένα σενάριο πιθανής παρουσίας πολλών τουρκικών πολεμικών πλοίων σε μια περιοχή, σε μια ενδεχόμενη επίθεση κορεσμού κατά των καλύτερων ελληνικών πολεμικών πλοίων, παρουσία εχθρικών UAV, και μαχητικών αεροσκαφών, κά.

Βέβαια και σε αυτό το σενάριο, ειδικοί εκτιμούν ότι, τα πλοία μας δεν έμεναν ποτέ μόνα , αφού τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα είχαν δημιουργήσει μια "ασπίδα" γύρω τους.

Τα δύο προγράμματα οφείλουμε να είχαμε “κλειδώσει” προχθές, όχι αύριο, για να κυριαρχήσουμε σε Αιγαίο και μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικά κάτω από την Κρήτη, δίνοντας υπεροχή και στο ναυτικό μας ενόψει των τουρκικών απειλών.

Ελληνικό σχέδιο για κλείδωμα μιας τεράστιας έκτασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τρεις ομάδες μάχης από υπερσύγχρονες Φρεγάτες Belhara και τα υπόλοιπα πλοία του στόλου μας κατανεμημένα ανάλογα, μαζί με μαχητικά αεροσκάφη Rafale, και Mirage-2000, καθώς και τα τρομερά υποβρύχια Type-214 ( με νέες τορπίλες), τα οποία δρώντας συνδυαστικά θα μπορούν να σαρώνουν το Βόρειο, κεντρικό και ΝΑ Αιγαίο έως νότια στην Κρήτη και την Κύπρο, αποτρέποντας κάθε τουρκική “επιθετικού χαρακτήρα” προσέγγιση.

Ειδικά οι γαλλικές Φρεγάτες με τους φονικούς πυραύλους ASTER-30 με δραστικό βεληνεκές 120 χλμ και εμβέλεια ραντάρ 200 χλμ, θα διαφεντεύουν το Αιγαίο σε αποστάσεις πέραν του ορίζοντος ( BVR), δημιουργώντας μια αντιαεροπορική “ομπρέλα”, καθώς τα γαλλικά μαχητικά της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας θα ελέγχουν τον εναέριο χώρο, και τα υποβρύχια μας το βυθό.  

Οι γαλλικές φρεγάτες θα διαθέτουν πολλαπλές ζεύξεις δεδομένων Link 11/16/22, και σε συνδυασμό με το νέο σύστημα μάχης που θα διαθέτουν, θα έχουν “ ζωντανή εικόνα” του ελληνικού Αρχιπελάγους ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία με τα Rafale και τα Type-214.

Αν σε αυτή την τρομερή δύναμη προσθέσουμε και τα αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ EMB145H, τότε ναι το Αιγαίο θα έχει “κλειδωθεί” με δυνατότητες άρνησης πρόσβασης περιοχής για κάθε τουρκικό οπλικό σύστημα από το βυθό μέχρι τον εναέριο χώρο μας.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και αποκρύβουν συνταρακτικά γεγονότα με απαρχή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ το καθεστώς Ερντογάν προκαλεί την χώρα μας όπως οι Ιταλοί το 1940, χρησιμοποιώντας την ίδια ρητορική και ψεύδη και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο σε καμία περίπτωση. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Τους έπιασε τρέμουλο τους Τούρκους-Δύο τάγματα αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E και AH-64A για την Αεροπορία Στρατού σε Αιγαίο και Έβρο σύντομα

Το ένα από τα δύο τάγματα θα είναι επίλεκτο, αφού θα αποτελείται από την αιχμή του δόρατος των Apache: την...
Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...