Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

«Πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πιθανή πώληση και αναβάθμιση φρεγατών στην Ελλάδα - Στα 9,6 δις το συνολικό κόστος

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε χθες Παρασκευή πράσινο φως στην πιθανή πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών, εισερχόμενη σε ανταγωνισμό με τη Γαλλία, που σύναψε τον Σεπτέμβριο προκαταρκτική συμφωνία πώλησης τριών φρεγατών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως ενέκρινε τη δυνητική πώληση των τεσσάρων φρεγατών και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισεκ. δολαρίων, προτού συμπληρωθούν τρεις μήνες μετά την υπογραφή στο Παρίσι από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρόμοιας συμφωνίας, η οποία μένει να οριστικοποιηθεί.

Αναφέρεται επίσης ότι «Αυτή η πώληση γίνεται μέσω της ενίσχυσης της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, ενός σημαντικού εταίρου για την πολιτική σταθερότητα και τις οικονομικές διαδικασίες στην Ευρώπη που υποστηρίζει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

https://www.youtube.com/watch?v=TvSmXMt7t8w

Ακόμη, το Πεντάγωνο ανέφερε πως ο κύριος ανάδοχος των πλοίων είναι η Lockheed.

Η Ουάσιγκτον ενέκρινε επίσης την πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας δεν είναι οριστική.

Για να πραγματοποιηθούν οι εν λόγω εξελίξεις, οι αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου δεν θα πρέπει να αντιταχθούν στις εγκρίσεις αυτές εντός 30 ημερών.

https://www.youtube.com/watch?v=SLLlAiYNZG4

Παρά την έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ανακοίνωση δεν υποδηλώνει ότι έχει υπογραφεί κάποια σύμβαση ή ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί.

Με βάση τη συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, την οποία η γαλλική προεδρία είχε παρουσιάσει τότε περίπου σαν παρηγοριά για το φιάσκο με τα υποβρύχια που επρόκειτο να προμηθεύσει στην Αυστραλία, θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία τρεις φρεγάτες Belharra, κατά την ονομασία που της εκδοχής των πλοίων αυτών που θα εξάγονται, από τον Naval Group, και θα παραδοθούν στο ελληνικό ΠΝ το 2025 και το 2026. Υπάρχει ρήτρα για την πιθανή ναυπήγηση και τέταρτης φρεγάτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ύψος της διμερούς σύμβασης, που αναμένεται να υπογραφτεί «ως το τέλος του έτους», είναι «της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ», είχε διευκρινίσει το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Πέραν των πλοίων, προβλέπεται επίσης η προμήθεια από τη γαλλική κατασκευάστρια πυραύλων MBDA του οπλισμού τους (αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, πύραυλοι κατά σκαφών επιφανείας Exocet, τορπίλες) και υποστήριξης για τρία χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Καμπέρα. Η συμφωνία αυτή, η οποία βαπτίστηκε AUKUS, σήμανε επίσης την ακύρωση της σύμβασης που είχαν συνάψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΠΝ της Αυστραλίας, προκαλώντας οργή στη Γαλλία.

https://www.youtube.com/watch?v=SmC3C17Pvww
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ