Κόσμος

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν πιθανή πώληση 4 πολεμικών πλοίων και αναβάθμιση ΜΕΚΟ στην Ελλάδα με κόστος 9,4 δισς δολαρίων

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση τεσσάρων πολεμικών πλοίων έναντι 6,9 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα, καθώς και αναβαθμίσεις αξίας 2,5 δισ. δολαρίων σε 4 υπάρχοντα ελληνικά πλοία MΕΚΟ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Αυτή η πώληση γίνεται μέσω της ενίσχυσης της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, ενός σημαντικού εταίρου για την πολιτική σταθερότητα και τις οικονομικές διαδικασίες στην Ευρώπη που υποστηρίζει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

https://twitter.com/Joyce_Karam/status/1469404304931016712

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου, όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει γαλλικές φρεγάτες αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ.

https://twitter.com/e_amyna/status/1469405759859564548

Η πιθανή πώληση θα περιλαμβάνει τέσσερα πολεμικά πλοία καθώς και τους σχετικούς πυραύλους, σόναρ, όπλα, ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Ακόμη, το Πεντάγωνο ανέφερε πως ο κύριος ανάδοχος των πλοίων είναι η Lockheed.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ενέκρινε επίσης μια πιθανή πώληση αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού αξίας 2,5 δισ. δολαρίων σε 4 φρεγάτες MΕΚΟ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας του Πενταγώνου ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση την Παρασκευή, αναφέρει το δημοσίευμα.

Για να πραγματοποιηθούν οι εν λόγω εξελίξεις, οι αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου δεν θα πρέπει να αντιταχθούν στις εγκρίσεις αυτές εντός 30 ημερών.

Παρά την έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ανακοίνωση δεν υποδηλώνει ότι έχει υπογραφεί κάποια σύμβαση ή ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ