Kirov και Type 055
Πολεμικό Ναυτικό

Kirov vs Type 055: Ρωσία εναντίων Κίνας για το καλύτερο καταδρομικό εκτός ΗΠΑ

Μπορεί ήδη να ξέρετε πως τα καταδρομικά δεν είναι κοινά πολεμικά πλοία όπως οι κορβέτες ή τα υποβρύχια. Τα μόνα ναυτικά που επιχειρούν καταδρομικά σήμερα είναι το αμερικανικό, το ρωσικό και το κινεζικό. Αν και υπάρχει μία σύγχυση γύρω από το κινεζικό… Το κινεζικό ναυτικό λειτουργεί το Type 055 destroyer, ένα stealth αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων το οποίο υπηρετεί από το 2020. Αν και ο κινεζικός στρατός έχει παρουσιάσει το πλοίο σαν αντιτορπιλικό, το ΝΑΤΟ το χαρακτηρίζει ως καταδρομικό. Για αυτό και είμαστε εδώ να το συγκρίνουμε με το πιο εξελιγμένα ρωσικό καταδρομικό, της κλάση Kirov. Το αποτέλεσμα της σύγκρισης θα δείξει ποιο είναι το πιο ισχυρό καταδρομικό εκτός ΗΠΑ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αθάνατη Κλάση Kirov

Η κλάση Kirov είναι ρωσική κλάση πυρηνικών καταδρομικών κατευθυνόμενων πυραύλων του ρωσικό ναυτικού. Το πρώτο πλοίο ξεκίνησε να υπηρετεί το 1980 και το 2021 μόνο ένα πλοίο έχει παραμείνει πλήρως λειτουργικό. Από τα τέσσερα ολοκληρωμένα σκάφη, δύο έχουν αποσυρθεί και ένα δέχεται επανεξοπλισμό. Η κλάση Kirov είναι μία από τις γηραιότερες κλάσης πλοίων οι οποίες ακόμα έχουν πλοία που πλέουν στη θάλασσα. Το πλοίο έχει εκτόπισμα 28 χιλιάδων τόνων σε πλήρη φόρτωση, συνολικό μήκος 252 μέτρων και ύψος 28 μέτρων. Μπορεί να φθάσει την ταχύτητα των 32 κόμβων ή 60 χλμ/ώρα και έχει πλήρωμα σχεδόν 700 μελών.

Όσον αφορά τον οπλισμό, το πλοίο αναμφίβολα ξεχωρίζει στο είδος του. Αρχικά, είναι εξοπλισμένο με το ακτοπλοϊκό πυραυλικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας Granit και διαθέτει 20 πυραύλους Granit. Επιπλέον, έχει τοποθετημένο ένα S-300F αντιαεροπορικό σύστημα με 12 εκτοξευτές και 96 πυραύλους κάθετης εκτόξευσης (VLS).

Υπάρχουν ακόμη δύο διπλοί εκτοξευτές και 40 πύραυλοι του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Osa-MA. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν εμβέλεια 1 έως 10 χιλιόμετρα. Αλλά, οι διαθέσιμοι πύραυλοι δεν σταματούν εδώ αφού το Kirov διαθέτει και το αντιαεροπορικό σύστημα Kashstan το οποίο μπορεί να προστατέψει το πλοίο και το στόλο από αντιπλοϊκούς πυραύλους, πυραύλους αντι-ραντάρ, βόμβες αέρος, αεροσκάφη και εχθρικά πλοία. Το σύστημα περιλαμβάνει πυραύλους και όπλα. Οι πύραυλοί του έχουν εμβέλεια 8 χιλιομέτρων και τα όπλα του μπορούν να ρίξουν χίλιες σφαίρες το λεπτό. Ας μην ξεχάσουμε και το AK-130 πολλαπλών ρόλων διπλής κάνης όπλο 130 χιλιοστών το οποίο υπάρχει στο καταδρομικό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Type 055: Το Νέο Αίμα

Ο κινεζικός στρατός έχει χαρακτηρίσει το Type 055 ως αντιτορπιλικό αλλά το NATO αποφάσισε να το χαρακτηρίσει ως καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων. Το πρώτο πλοίο ξεκίνησε να υπηρετεί το 2020 και το 2021 τρία πλοία είναι πλήρως λειτουργικά και ενεργά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 16 πλοία συνολικά. Το πλοίο έχει εκτόπισμα 12-13 χιλιάδων τόνων σε πλήρη φόρτωση, συνολικό μήκος 180 μέτρων και ύψος 23 μέτρων. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι οι 30 κόμβοι ή 56 χλμ/ώρα και κουβαλάει πλήρωμα άνω των 300 μελών. Ο σχεδιασμός του κύτους σε συνδυασμό με άλλα χαρακτηριστικά του πλοίου, παρέχουν στο Type 055 μειωμένη διατομή ραντάρ και εκπέμπει μειωμένη υπέρυθρη ακτινοβολία. Ως αποτέλεσμα το πλοίο διαθέτει stealth δυνατότητες.

Ας μιλήσουμε όμως για το ενδιαφέρον κομμάτι, τον οπλισμό: το πλοίο έχει 128 κελιά κάθετης εκτόξευσης τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν τα πιο σύγχρονα όπλα του κινεζικού στρατού. Το Type 055 κουβαλάει τους YJ-18A αντιπλοϊκούς κατευθυνόμενους πυραύλους cruise, τους YJ-100 μεγάλης εμβέλειας αντιπλοϊκούς κατευθυνόμενους πυραύλους cruise, τους HQ-10 κοντινής εμβέλειας πυραύλους επιφάνειας-αέρος και τους HHQ-9B μεγάλης εμβέλειας πυραύλους επιφάνειας-αέρος. 

Υπάρχει επίσης ένα H/PJ-38 διπλού ρόλου ναυτικό όπλο 130 χιλιοστών σε κατάστρωμα του πλοίου. Το σκάφος διαθέτει και το CIWS H/PJ-11 30 χιλιοστών οπλικό σύστημα κοντινής εμβέλειας για απειλές όπως αεροσκάφη που εκτελούν χαμηλές πτήσεις ή μικρούς στόχους επιφάνειας όπως βάρκες ή νάρκες. Επειδή είναι και αντιτορπιλικό, το πλοίο διαθέτει και δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου. Το κινεζικό καταδρομικό κουβαλάει τους ανθυποβρυχιακούς πυραύλους Yu-8 και τις Yu-7 τορπίλες, οι οποίες εκτοξεύονται από δυο τριπλούς σωλήνες εκτόξευσης τορπιλών.

 

Ποιο Είναι Πιο Επικίνδυνο

Ακόμη και αν το Type 055 θεωρείται αντιτορπιλικό από πολλούς, εμείς θα συγκρίνουμε τα δύο πλοία ως καταδρομικά. Ο ρόλος του συγκεκριμένου τύπου πλοίου είναι να καταστρέφει οτιδήποτε απειλεί αυτό ή το στόλο με τη βοήθεια του βαρύ οπλισμού του. Δεδομένου αυτού, το Kirov νικάει τη σύγκριση για το πιο επικίνδυνο και θανατηφόρο καταδρομικό εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, το Type 055 είναι σε γενικό σύνολο ένα ικανότερο πλοίο το οποίο μπορεί να βοηθήσει τον στόλο με περισσότερους τρόπους από ότι ο ρωσικός ανταγωνιστής του. 

Αν και το Kirov νικάει στην σύγκριση των κελιών κάθετης εκτόξευσης, το Type 055 έχει παρουσιάσει νέες τεχνολογίες και μία μεγαλύτερη ποικιλία καθοριστικών χαρακτηριστικών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα κινεζικά πλοία είναι ολοκαίνουρια και δεν έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους ακόμη. Ο κινεζικός στρατός έχει αρκετά σχέδια για αυτά τα σκάφη και είμαστε σίγουροι πως δεν έχουμε δει ακόμη το σύνολο των δυνατοτήτων τους. 

 

GALLERY

Type 055
Kirov
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Μείναμε...μπουκάλα! Η Τουρκία στον κόλπο να μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη- Ανακοίνωση Ερντογάν αποκαλύπτει το κόλπο-γκρόσο με τις ΗΠΑ

Μας πουλήσαν όλοι οι " φίλοι μας" διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να αποκτήσει ποτέ μεγάλη γεωστρατηγική και ενεργειακή...
Εθνικά θέματα 0

Νέα ειδικού τύπου αμυντική προσέγγιση με την Γαλλία! Η ελληνική διπλωματία στρέφεται στο Παρίσι για βοήθεια στις τουρκικές προκλήσεις μετά το άδειασμα από ΗΠΑ

Αφορμή η επίσκεψη του Υπουργού άμυνας στο Παρίσι για την συμφωνία παραλαβής με τις Φρεγάτες Belhara