AW101 & NH90
Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Για αυτό τα AW101 και NH90 είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή ανθυποβρυχιακή άμυνα

Τα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου εξελίσσονται όλο και περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχει επίσης η τάση αναβάθμισης πολλών κανονικών ελικοπτέρων ούτως ώστε να αποκτήσουν ανθυποβρυχιακές ικανότητες. Τα ευρωπαϊκά κράτη επιχειρούν σίγουρα κάποια από τα καλύτερα ελικόπτερα αυτού του είδους. 

To μακροχρόνιο ενδιαφέρον της Ευρώπης για τέτοια ελικόπτερα έχει ως αποτέλεσμα τα εξαιρετικά AW101 και NH90, δύο από τα πιο ικανά και αποτελεσματικά όπλα του είδους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Κλασσικό AW101

Το AgustaWestland AW101 είναι ένα μεσαίας ανέλκυσης ελικόπτερο που υπηρετεί τους στρατούς πολλών χωρών ανά το κόσμο. Κατασκευάστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία και πιο συγκεκριμένα από τις εταιρείες Agusta, Westland Helicopters, Finmeccanica και Leonardo S.p.A.

Έκανε την πρώτη του πτήση το 1987 και την εισαγωγή του το 1999 υπηρετώντας σε διαφορετικούς ρόλους. Το EH101 ή Merlin -όπως επίσης ονομάζεται- μπορεί να επιχειρήσει σε αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, μεταφοράς μεσαίων φορτίων, αναζήτησης και διάσωσης κλπ. Φυσικά, δεδομένου ότι το ελικόπτερο υπηρετεί πολλές διαφορετικές χώρες, είναι προφανές ότι έχει και πολλές διαφορετικές εκδόσεις.

Ως ελικόπτερο γενικής χρήσης, είναι λογικό που το AW101 έχει μία μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού και συστημάτων. Το αεροσκάφος έχει κατευθυντήριο υπέρυθρο αντιπυραυλικό σύστημα, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, μπορεί να ανιχνεύσει laser και φυσικά σύστημα προειδοποίησης. Οι Βρετανοί έχουν εξοπλίσει το Merlin και με θωράκιση αρκετά ισχυρή για να προστατεύσει το ελικόπτερο από ελαφριά όπλα όπως πυροβόλα.

https://www.youtube.com/watch?v=Ib5lWWdiM0w

Κάποιες εκδοχές του AW101 έχουν μία θερμογραφική κάμερα τοποθετημένη στη μία πλευρά του ελικοπτέρου, ικανή να εντοπίζει υπέρυθρη ακτινοβολία. Το βασικό ραντάρ που χρησιμοποιείται είναι το Blue Kestrel ραντάρ αναζήτησης και ανίχνευσης, ικανό να σκανάρει στόχους σε 360 μοίρες. Το Βασιλικό ναυτικό ανακοίνωσε πως μετά από αρκετές βελτιώσεις κατάφερε να κάνει το ραντάρ να ανιχνεύει σαράντα φορές περισσότερους στόχους από ότι πριν. Τα δανικά EH101 έχουν λειτουργούν το ραντάρ RDR-1600. Τα Mk 2 Merlin του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν το ανθυποβρυχιακό σύστημα AQS901 για να εντοπίζουν εχθρικά υποβρύχια. 

Τα μοντέλα HM1 μπορούν να κουβαλήσουν μέχρι τέσσερεις Sting Ray τορπίλες ή Mk 11 Mod βόμβες βάθους. Άλλα κράτη χρησιμοποιούν τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Mart αντ' αυτού. Υπάρχει επίσης αρκετός χώρος στο ελικόπτερο για να τοποθετηθούν πολυβόλα γενικής χρήσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Εύχρηστο NH90 

Το NHIndustries NH90 είναι ένα μεσαίου μεγέθους ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων με δύο κινητήρες. Αποτελεί μία πολυεθνική κατασκευή και χτίστηκε από την NHIndustries. Έκανε την πρώτη του πτήση το 1995 και η εισαγωγή του συνέβει το 2007. Το αεροσκάφος είναι η απάντηση στο ενδιαφέρον του NATO για ένα πολεμικό ελικόπτερο με ναυτικές ικανότητες. Υπάρχουν δύο εκδοχές: το τακτικό ελικόπτερο μεταφοράς (TTH) και το θαλάσσιο ελικόπτερο φρεγάτας (NFH), για το οποίο και θα μιλήσουμε σε αυτό το άρθρο. 

Το NH-90 είναι το πρώτο ελικόπτερο του κόσμου που έχει ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης. Σε άλλα συστήματα και αισθητήρες, η NHIndustries έκανε και εκεί πολύ καλή δουλειά. Η κάθε χώρα που επιχειρεί το ελικόπτερο μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στους Rolls-Royce Turbomeca RTM322 ή το General Electric CT7-8F κινητήρες. Για να αποκτήσει χαμηλότερη παρατηρησιμότητα, η εξάτμιση φιλτράρεται με την βοήθεια υπέρυθρου συστήματος. 

Η Airbus Helicopters δήλωσε πως το αεροσκάφος είναι το πιο stealth του είδους του, κυρίως λόγω του σχεδιασμού του. Εσωτερικά, το NH90 έχει αρκετό χώρο για να μεταφέρει είκοσι οπλισμένους στρατιώτες. Υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού για το ελικόπτερο, ο οποίος εξαρτάται από τις απαιτήσεις κάθε αποστολής. Κάποια παραδείγματα αποτελούν οι προστασίες για χαμηλές θερμοκρασίες ή η επέκταση των δεξαμενών καυσίμων για αποστολές μεγαλύτερης εμβέλειας. 

Η έκδοση NFH του NH90, αυτή δηλαδή που σχεδιάστηκε για να επιχειρεί αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, μπορεί να κουβαλήσει ανθυποβρυχιακές τορπίλες, πυραύλους αέρος-εδάφους, και πυραύλους αέρος-αέρος. Εκτός όμως από ανθυποβρυχιακό πόλεμο, το ελικόπτερο μπορεί να αποδώσει και σε συμπλοκή εναντίων μονάδων επιφάνειας, εναντίων αεροπορικών απειλών κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί Είναι Τα Καλύτερα Του Είδους Τους Στην Ευρώπη

Αρχικά, αυτά τα ελικόπτερα δεν είναι μόνο σπουδαία στην Ευρώπη, αλλά σε όλο το κόσμο. Αλλά, αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην Ευρώπη γιατί το AW101 και το NH90 είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα στα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι εκδόσεις των δύο αεροσκαφών που έχουν ανθυποβρυχιακές δυνατότητες είναι σίγουρα τα καλύτερα στην κατηγορία τους στην Ευρώπη. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πόσο ικανά και αξιόπιστα είναι παρατηρώντας μόνο πόσες χώρες και στρατοί τα χρησιμοποιούν. Ειδικά το NH-90 είναι το καλύτερο ελικόπτερο που έχει ζητήσει το NATO. 

Το AW101 και το NH90 έχουν υπηρετήσει για χρόνια και έχουν αποδείξει την επιτυχία τους. Είναι σίγουρα πολύ χρηστικά ελικόπτερα αφού μπορούν να επιχειρούν σε διαφορετικές αποστολές και ρόλους. Αλλά αν ο στρατός που τα λειτουργεί επιλέξει την ανθυποβρυχιακή έκδοση του κάθε αεροσκάφους, τότε στην κατηγορία τους τα αποτελέσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά.

Τα συστήματα και οι αισθητήρες και των δύο ελικοπτέρων είναι εντυπωσιακοί. Μπορούν επίσης να κουβαλούν πυραύλους αρκετά ισχυρούς να καταστρέψουν ακόμα και τα πιο εξελιγμένα υποβρύχια που υπάρχουν. Ο συνδυασμός της ευελιξίας τους, της αξιοπιστίας τους και της αποτελεσματικότητάς τους τα κάνει την καλύτερη άμυνα της Ευρώπης απέναντι σε εχθρικά υποβρύχια. ,

https://www.youtube.com/watch?v=hgfPGwcqiug

 

GALLERY

AW101
NH-90
AW101 & NH-90
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ