Yasen
Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

To απόλυτο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο που "τρέμει" η Κίνα

Είναι εύκολο να παρατηρηθεί ότι η Σοβιετική Ένωση και η Ρωσία είχαν από πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για τα πολεμικά υποβρύχια. Αυτό συνέβει κυρίως λόγω της γεωπολιτικής θέσης των Ρώσων στο χάρτη όπως επίσης και της δομής του στόλους τους. Γνωρίζοντας πως ένα μεγάλος μέρος των ρωσικών ακτών είναι παγωμένες και πως τα υποβρύχια είναι αρκετά πολυχρηστικά σκάφη βγάζει νόημα που ήταν πάντα όπλα-κλειδιά για το στόλο τους. 

Σήμερα, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό ακόμα αναπτύσσει και επιχειρεί πολύ εξελιγμένα στρατιωτικά υποβρύχια, τα οποία ανταγωνίζονται τα καλύτερα στον κόσμο. Η νεότερη και πανίσχυρη κλάση Yasen (ή Graney) περιλαμβάνει πυρηνικά υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων cruise. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια Γενική Εικόνα Των Υποβρυχίων

Τα υποβρύχια Yasen -τα οποία επίσης ονομάζονται Graney- είναι πυρηνικά υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων cruise που κατασκευάζονται από την Sevmash για το ρωσικό ναυτικό. Σχεδιάστηκαν από την Malakhit και η κατασκευή τους ξεκίνησε το 1993. Υπάρχουν δύο ενεργά σκάφη μέχρι στιγμής, πέντε είναι υπό κατασκευή και συνολικά 10 έχουν παραγγελθεί. Τα Graney διαδέχθηκαν τις κλάσεις Oscar και Akula και θα αντικατασταθούν από την κλάση Laika η οποία θα περιλαμβάνει πέμπτης γενιάς πυρηνικά υποβρύχια πολλαπλών ρόλων. Το πρώτο Yasen άρχισε να υπηρετεί το ρωσικό ναυτικό το 2013 και το κόστος ανά μονάδα ανέρχεται στα $712 εκατομμύρια. 

Τα υποβρύχια έχουν συνολικό εκτόπισμα 8.600 τόνων στην επιφάνεια και 13.800 τόνων κάτω από το νερό. Η κλάση Graney περιέχει δύο διαφορετικές εκδοχές πλοίων: το Project 885 Yasen και το 885 Yasen-M. Το πρώτο έχει συνολικό μήκος 140 μέτρων και το δεύτερο έχει μήκος 130 μέτρων. Ο αντιδραστήρας που χρησιμοποιείται στην κλάση πλοίων είναι ο αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος OK-650M. Οι μέγιστες ταχύτητες του υποβρυχίου είναι οι 20 κόμβοι (37χλμ/ώρα) όταν είναι στην επιφάνεια, οι 28 κόμβοι (45χλμ/ώρα) όταν είναι βυθισμένο και σε αθόρυβη λειτουργεία και οι 35 κόμβοι (65χλμ/ώρα) μέγιστο κάτω από το νερό. Μπορεί να καταδυθεί σε ασφαλή βάθος 450 μέτρων και έχει βάθος συντριβής τα 658 μέτρα. Το Yasen κουβαλάει 85 άντρες και το μικρότερο Yasen-M έχει πλήρωμα 64. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα υποβρύχια είναι εξοπλισμένα με το Rim Hat ESM/ECM Snoop Pair Surface Search ραντάρ. Είναι τα πρώτα ρωσικά υποβρύχια που έχουν σφαιρικό σόναρ, το MGK-600 Irtysh-Amfora. Ο τέταρτης γενιάς αντιδραστήρας σε συνδυασμό με τα μοντέρνα συστήματα παρέχουν στο σκάφος ένα αρκετά αθόρυβο προφίλ όταν είναι βυθισμένο. 

Η κλάση κουβαλάει πυραύλους για κάθε πιθανή απειλή όπως τους P-800 Oniks SLCM οι οποίοι είναι υπερηχητικοί αντιπλοϊκοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι cruise. Έχει επίσης πολλούς Kalibr πυραύλους, όπως τον αντιπλοϊκό 3M51 SLCM, τον υπερηχητικό 3M54K, τον υποηχητικό αντιπλοϊκό 3M54K1, τον ανθυποβρυχιακό 91R1 και τον 3M14K για στόχους επιφάνειας. Μελλοντικές αναβαθμίσεις θα επιτρέψουν στο υποβρύχιο να εκτοξεύει τους υπερηχητικούς 3M22 Zircon κατευθυνόμενους πυραύλους cruise. Υπολογίζεται ότι η συνολική χωρητικότητα κάθε υποβρυχίου είναι 32 Kalibr ή 24 Onik πυραύλων (αν και άλλες πηγές αναφέρουν 40 Kalibr και 32 Onik).

Στο 855 Yasen, υπάρχουν οχτώ συστήματα κάθετης εκτόξευσης και στο 855M Yasen-M υπάρχουν δέκα. Υπάρχουν και άλλες επιλογές για κατευθυνόμενους πυραύλους cruise όπως ο Kh-101. Αν απαιτείται, κατευθυνόμενοι πύραυλοι cruise μπορούν να αποθηκευτούν και στον χώρο που προορίζεται για την αποθήκευση τορπιλών. Τα υποβρύχια έχουν δέκα σωλήνες εκτόξευσης τορπιλών 533 χιλιοστών, νάρκες και ανθυποβρυχιακούς πυραύλους όπως τους RPK-7. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για Αυτόν Τον Λόγο Το Φοβάται Η Κίνα (Και Άλλοι Στόλοι)

Αν συγκρίνουμε την κλάση Yasen με άλλα πυρηνικά υποβρύχια δυτικών ή ανατολικών ναυτικών, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι -στις περισσότερες περιπτώσεις- τα υποβρύχια Graney είναι μεγαλύτερα και κουβαλούν περισσότερους πυραύλους. Είναι επιπλέον αρκετά αθόρυβα και σχεδιάζεται να εξοπλιστούν με υπερηχητικά όπλα.

Τα υποβρύχια είναι πολυχρηστικές επιλογές και σε συνδυασμό με τις αθόρυβες επιχειρήσεις τους είναι ο χειρότερος φόβος του κινεζικού στόλου. Κλείνοντας, η νεότερη κλάση Yasen είναι η πιο εξελιγμένη και ισχυρή κλάση υποβρυχίων που έχει υπηρετήσει για το σοβιετικό και ρωσικό ναυτικό.

 

GALLERY

Κλάση Yasen
Κλάση Yasen
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρομερά πλήγματα! Εσπευσμένη παρουσία Ακάρ λόγω Βατερλό-Μόλις ανακοινώθηκε χερσαία επίθεση στη Συρία οι Κούρδοι χτύπησαν (Βίντεο)

Εξουδετερώθηκαν 3 τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα και δεκάδες στρατιώτες-Περίεργο τουρκικό βίντεο με υποτιθέμενους...