Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Eνισχύεται η άμυνα της χώρας: Οι Αξιωματικοί του ΠΝ επιθυμούν Arleigh Burke ή Ticonderoga

Τo ΠΝ βρίσκεται σε ετοιμότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή.  Η ηγεσία στέλνει μήνυμα στους Τούρκους καθημερινά και είναι σαφές το μήνυμα πως οποιαδήποτε πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.  

Αν κι εφόσον χρειαστεί, η απάντηση του ΠΝ θα είναι καταστροφική για τους Τούρκους. Το έχουμε αποδείξει εξάλλου. Η χώρα μας βέβαια χρειάζεται ενισχύσεις. Το Πενταπόσταγμα καθημερινά αναφέρει πως με κάποιες προσθήκες ακόμα, η Τουρκία είναι χαμένη.  

Τα δύο σενάρια που κάνουν την Ελλάδα κυρίαρχη στο Αιγαίο 

Χωρίς να είναι ακόμα κάτι επίσημο, υπάρχουν σενάρια που εξυπηρετούν την ποιοτική αναβάθμιση του ΠΝ.

Πρώτον, το σενάριο της ενδιάμεσης λύσης, σύμφωνα με το οποίο το ΠΝ θα αναβαθμίσει τις ήδη υπάρχουσες φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ ενώ παράλληλα και όσο διαρκεί η αναβάθμισή τους θα προμηθευτεί δυο φρεγάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ποια χώρα θα επιλεγεί να τις προμηθεύσει είναι μια μεγάλη συζήτηση. Φαίνεται πως διακαής πόθος των αξιωματικών του ΠΝ είναι είτε τα αμερικανικά αντιτορπυλικά τύπου Arleigh Burke, είτε το επίσης αμερικάνικο τύπου Ticonderoga. Ειδικότερα όσον αφορά το πρώτο πλοίο, εάν τελικά επιλεχθεί, αρκεί να πούμε πως με δυο του τύπου και την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, η χώρα μας θα είναι σε θέση να κυριεύσει κυριολεκτικά το Αιγαίο και να τερματίσει τη συζήτηση γύρω απο το ποιός υπερισχύει στο ναυτικό. Πρόκειται για μια πλατφόρμα με τρομακτική αεράμυνα περιοχής, που είναι και το ζητούμενο σε ανοιχτή θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα οι δυνατότητές του να πλήξει στόχους πολλά χιλιόμετρα μακρυά είναι εξίσου εντυπωσιακές.

Σχετικά με τoν δεύτερο τύπο, πρόκειται για μια εξίσου καλή λύση παρόλο που υστερεί σε ευελιξία λόγω μεγέθους σε σχέση με το πρώτο. Αρκεί να σημειώσουμε πως είναι τα μόνα δυο είδη πλοίων που μπορούν να επιχειρήσουν μόνα τους μακριά απο τις ΗΠΑ.

Ο προβληματισμός σε αυτή την περίπτωση έγκειται στο ότι το ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει μετρημένα πλοία, ειδικά AB, οπότε είναι και αμφίβολο κατά πόσο θα δεχθεί να αποδεσμεύσει κάποια απο το δυναμικό του. Δεν θα πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε και την χρονική συγκυρία η οποία μοιάζει ιδανική αν λάβουμε υπόψιν τις εκατέρωθεν δηλώσεις ότι οι σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Μια δεύτερη ενδιάμεση λύση, γύρω απο την οποία η συζήτηση έχει ανοίξει απο το 2008, είναι η επιλογή των γαλλo-ιταλικών φρεγατών FREMM οι οποίες είναι σχετικά πρόσφατες αφού μπήκαν σε υπηρεσία το 2012, πράγμα που σημαίνει οτι σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ περισσότερο εύκολη και η υπόθεση της συντήρησης των πλοίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ΠΝ.

Φυσικά, μια εξίσου καλή λύση θα ήταν και οι γαλλικές Belhara για τις οποίες έγινε πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα. Μια πλατφόρμα σύγχρονη με απεριόριστες δυνατότητες και απόλυτο προβάδισμα στο κομμάτι της ποιότητας συγκριτικά με τους «γείτονες». 

Ο Στρατός διπλασιάζει την εμβέλεια των πυραύλων  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κοινοπραξία ΜΙΜΑ – (κι η σερβική) EdePro ανακοίνωσε ότι προχώρησε με επιτυχία στην ενδεικτική αναβάθμιση των δυνατοτήτων του συστήματος RM70 του Ελληνικού Στρατού, επιτυγχάνοντας ένα κρίσιμο για την αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών χερσαίων δυνάμεων, αποτέλεσμα: Να διπλασιάσει το βεληνεκές του και να αυξήσει την ακρίβεια κατά 30%! Ακόμα πιο σημαντικό είναι, ότι αυτό το αποτέλεσμα επετεύχθη με την ενεργό εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) και συγκεκριμένα την άριστη συνεργασία με την διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ΔΣ κ. Κωστόπουλου και την αποτελεσματική συμβολή των εργαζομένων σε αυτά. 

Τα απτά οφέλη είναι:

• Επιχειρησιακή Αξιοποίηση των εκσυγχρονισμένων συστημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα.

• Δημιουργία στα ΕΑΣ υποδομών για την ανάληψη πρόσθετου έργου από το εξωτερικό κυρίως στον τομέα των εκσυγχρονισμένων ρουκετών.

• Βελτιστοποίηση της οικονομικότητας του προγράμματος τοπικής συμμετοχής.

• Στρατηγικό πλεονέκτημα για τις Ελληνικές Χερσαίες Δυνάμεις με την αύξηση του βεληνεκούς κρίσιμου συστήματος ΠΕΠ.

• Εμπλοκή διαφόρων εταιρειών της Ελληνικής Αμυντικής βιομηχανίας για κατασκευή υποσυστημάτων (sub-systems).

Ο Πρόεδρος της ΜΙΜΑ κ. Μ. Δημητριάδης δήλωσε: «αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μπορούμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στην αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας, δίνοντας συγχρόνως δουλειά σε ελληνικά χέρια».     

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ