Πολεμικό Ναυτικό

Έρχεται ''Καταιγίδα'' στο Αιγαίο - Κανονικά θα διεξαχθεί η άσκηση του ΠΝ

Έρχεται μεγάλη ''Καιταιγίδα''. Το Ελληνικό ΠΝ θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής στους Τούρκους.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα αξιολογηθεί το ήδη υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και η μαχητική ικανότητα των συμμετεχόντων. O Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού απαντάει με την ισχυρή παρουσία του στις τουρκικές προκλήσεις και αποδεικνύει πως δύναται να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή βρεθεί απέναντί μας.    

 

Το παρασκήνιο 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί μετά από απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικώς τόσο τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, όσο και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ, και είναι αποτέλεσμα της πρωτοφανούς σε έκταση και «ποιότητα» προκλήσεων δραστηριότητα των τελευταίων ημερών της Άγκυρας.

 Πίσω από την προαναφερθείσα άσκηση και τη διεξαγωγή της υπάρχει ένα ολόκληρο παρασκήνιο, που έχει ως εξής:

 Όπως αποκάλυψε προσφάτως ο ίδιος ο ΥΕΘΑ σε συνέντευξή του, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνόδου των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ με τηλεδιάσκεψη, είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Στρατηγό ε.α. Χαλουσί Ακάρ. Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, πάντα κατά τον Έλληνα υπουργό, ο Τούρκος ΥΠΑΜ του αποκάλυψε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν φέτος τη μεγάλη δική τους ναυτική άσκηση, επίσης με διακλαδικό μανδύα, “Mavi Vatan” (= «Γαλάζια Πατρίδα»), λόγω των «μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό», ως ελέχθη.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά ανταπάντησε ότι και εμείς από τη δική μας πλευρά, σε μία ένδειξη καλής θελήσεως, δεν θα πραγματοποιήσουμε την αντίστοιχη άσκηση του Στόλου «Καταιγίδα». Μάλιστα δόθηκαν αμέσως εντολές στο ΠΝ που άρχισε να σχεδιάσει (και θα υλοποιούσε) την ίδια ουσιαστικώς άσκηση, «σπασμένη» σε τρία επί μέρους – διαφορετικά – σενάρια, κάτι που από επιχειρησιακής πλευράς θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με το lawandorder.gr

Και ενώ έτσι επρόκειτο να γίνει, οι απίστευτες τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών άλλαξαν άρδην την κατάσταση από ελληνικής πλευράς, η οποία αποφάσισε ως προελέχθη και ορθώς κατά την άποψή μας, να διεξαχθεί η άσκηση κανονικώς και με τη συγκεκριμένη ονομασία, δίνοντας έτσι ένα τέλος σε ένα «μονομερές μορατόριουμ» την ίδια ώρα που ο έτερος των δύο μερών είχε προβεί σε κάθε δυνατή πρόκληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

                 
Να θυμίσουμε ενδεικτικώς μερικές…

  • Τρεις φορές άσκοποι νυχτερινοί πυροβολισμοί στον Έβρο από Στρατοχωροφύλακες, τη μία μάλιστα ενώ απέναντί τους ήταν γερμανική περίπολος της FRONTEX.
  • Συνεχείς και διαδοχικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
  • Επικίνδυνη παρενόχληση του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού που μετέφερε τον ΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΕΘΑ στις φρουρές νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
     
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ