Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Έρχονται ενισχύσεις: Kαταφθάνουν τα σκάφη MkV στην Ελλάδα

Τα ταχύπλοα Mark V χρησιμοποιούνται από τους US Navy SEALS για την διείσδυση αλλά και αποχώρηση ομάδων υποβρυχίων καταστροφών. Ταχύτατα, αθόρυβα, με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας στα ραντάρ, θα είναι μια ωφέλιμη προσθήκη. 

Βέβαια χρειάζονται και άλλες ενισχύσεις, αλλά προφανώς πρόκειται για μία σημαντική ενίσχυση. 
 
Πάντως οι ΕΔ χρειάζονται νέα συστήματα, αλλά και όπλα εγχώριας κατασκευής. Το γράφουμε συνεχώς στο Πενταπόσταγμα. Η Ελλάδα μπορεί να κατασκευάσει δικά της οπλικά συστήματα.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται Απρίλιο τα τέσσερα σκάφη Mk V για τη ΔΥΚ  

 

Εντός Απριλίου αναμένεται η άφιξη στην Ελλάδα των 4 Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου τύπου Mk V που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ ως Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό (Excess Defense Article). Για την σχετική απόφαση το Ναυτικό των ΗΠΑ είχε αποστείλει επιστολή στο ΥΠΕΘΑ στις 8 Ιανουαρίου 2018, για να ακολουθήσει η υπογραφή της LOA GR-P-SCI.  

Βάσει αυτής, η Ελλάδα επιβαρύνεται με την δαπάνη των εργασιών προετοιμασίας και μεταφοράς των σκαφών, ύψους 765.085 $ ενώ το ΓΕΝ προέβη σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την μεταφορά των σκαφών και υποστηρικτικού υλικού αυτών (φορτηγό ρυμουλκήσεως, πλατφόρμα και βάθρο μεταφοράς για μετακινήσεις στην στεριά) από τον Ναυτικό Σταθμό Κορονάντο στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ύψους 990.000 € άνευ ΦΠΑ, όπως αναφέρει ο συνάδελφος Σάββας Βλάσσης για το doureios.com

Με σχετική απόφαση του ΣΑΓΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2019, τα σκάφη θα λάβουν τις ονομασίες ΑΙΟΛΟΣ (Ρ 62), ΑΣΤΡΑΠΗ (Ρ63), ΕΣΠΕΡΟΣ (Ρ64) και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ (Ρ65) που παλαιότερα έφεραν τορπιλάκατοι διαφόρων τύπων. Τα Mk V χαρακτηρίζονται από το Πολεμικό Ναυτικό ως Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ένταξη των σκαφών στον Στόλο, στο δυναμικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Ωστόσο, θα απαιτηθούν εργασίες για τον εξοπλισμό τους με ηλεκτρονικό εξοπλισμό αποστολής και όπλα, προκειμένου να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά, διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα περατωθεί το 2021.   

Από αυτή την άποψη, τα Mk V θα αποτελούν μονάδες προσφερόμενες για “παρεμβάσεις” από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού, όπως επί παραδείγματι με την υιοθέτηση λύσεων που μπορεί να προσφέρει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία στους τομείς των τακτικών συστημάτων, των επικοινωνιών και των αισθητήρων. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ