Πολεμικό Ναυτικό

Πλωτάρχης του ΠΝ μήνυσε Καμμένο και Κουρουμπλή – Τι λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ

Μηνυτήρια αναφορά κατά των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο Πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Παναγιώτης Σταμάτης, ο οποίος αποδίδει στον κ. Πάνο Καμμένο και τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, καθώς δεν έχουν εκδώσει προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα, ώστε οι απόστρατοι του Πολεμικού Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος, κ.λπ. να μπορούν να εργαστούν στο Εμπορικό Ναυτικό μετά τη συνταξιοδότησή τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του ελεύθερου τύπου.

Πηγές του ΥΠΕΘΑ απάντησαν στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθσε εναντίον του κ. Καμμένου και του κ. Κουρουμπλή ο απόστρατος Πλωτάρχης του ΠΝ και σύμφωνα με όσα λένε "Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος έχει ήδη υπογραφεί και αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για δημοσίευση. Ο κ. Πλωτάρχης μπορεί να μηνύσει τη Νέα Δημοκρατία για την οποία εργάζεται παράνομα, και διαρρέει τέτοιου είδους πληροφορίες τις οποίες εν γνώσει του αναπαράγει ψευδώς".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα όπως αναφέρεται στην προσφυγή του απόστρατου, η νομοθεσία προβλέπει ότι οι απόστρατοι μόνιμοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, κ.λπ. αποκτούν αυτοδικαίως αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας (δίπλωμα ή πτυχίο Εμπορικού Ναυτικού), υπό την προϋπόθεση ότι δεν κατέστησαν απόστρατοι λόγω επαγγελματικής ανικανότητας. Ο πλωτάρχης επικαλείται τον νόμο 4150/2013 που προβλέπει ότι με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο πρόκειται να εκδοθεί, θα καθορισθούν οι ελάχιστες υποχρεωτικές απαιτήσεις εκπαίδευσης σύμφωνα με διεθνή σύμβαση, ο τρόπος απόδειξης των νομίμων προσόντων των αξιωματικών, κ.λπ., ώστε οι απόστρατοι του Πολεμικού Ναυτικού, κ.λπ. να μπορούν να εργαστούν στο Εμπορικό Ναυτικό. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Σταμάτης, οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, εδώ και τέσσερα χρόνια αδρανούν και δεν έχουν εκδώσει το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, με αποτέλεσμα οι απόστρατοι αξιωματικοί να στερούνται του συνταγματικού δικαιώματος της εργασίας (άρθρο 22 Συντάγματος).

Κατά τον μηνυτή αναφέρει το δημοσίευμα, αυτή η αδράνεια των δύο υπουργών παραβιάζει τη συνταγματική Αρχή του κράτους δικαίου, την Αρχή του κοινωνικού κράτους και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας και αποστερεί παράνομα από τους απόστρατους αξιωματικούς του ΠΝ και του ΛΣ τη δυνατότητα συμπληρωματικής βιοποριστικής εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Ο κ. Σταμάτης ζητά να διαβιβαστεί στη Βουλή η αναφορά κατά των δύο υπουργών, βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να κριθεί η υπόθεση.

Με πληροφορίες απο eleftherostypos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ