Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια-Ξεκίνησε στην ΕΑΒ η βαφή των ελληνικών αεροσκαφών F-16

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) επισκέφθηκε πρόσφατα εγκαταστάσεις στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), επιβλέποντας τις εργασίες βαφής και αναβάθμισης των ελληνικών αεροσκαφών F-16.

Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών, τα οποία θα αναβαθμιστούν στην έκδοση F-16V.

Η κατάσταση των αεροσκαφών μας ήταν δεδομένη και είχαν μια άσχημη εικόνα, ειδικά οι εκδόσεις Block 30/50/52+, όπου οι φθορές στην βαφή “Ghost” δημιουργούσαν έντονο μαύρισμα σε όλες τις επιφάνειες.

Η Πολεμική Αεροπορία προχωράει στην επιλογή της επιστρώσεως βαφής που έχει επιλεγεί για τα F-16 Block 52+ Advanced του προγράμματος PEACE XENIA IV.

Η βαφή αυτή μειώνει το IR ίχνος του αεροσκάφους, δίνοντας την δυνατότητα “οπτικής παραπλανήσεως” στο ηλιακό φως.

Εξετάζεται η περίπτωση αγοράς 10 επιπλέον αεροσκαφών  Rafale στο επίπεδο F-4

Σύμφωνα με το Army Recognition, το ανανεωμένο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα αεροσκάφη Rafales υποστηρίζεται από την αμυντική  συμφωνία που υπεγράφη με τη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2021, η οποία περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας και στοχεύει στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Νικόλαο Δένδια, η χώρα μας στοχεύει να δημιουργήσει έναν στόλο περίπου 200 σύγχρονων αεροσκαφών 4,5ης και 5ης γενιάς, έως το 2030, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής εκσυγχρονισμού της πολεμικής αεροπορίας.

Αυτός ο στόλος θα περιλαμβάνει 82 F-16C/-D Block 52+/-Block 52+ Advanced, που έχουν αναβαθμιστεί επί του παρόντος στο επίπεδο Viper, 38 F-16C/-D Block 50, τα οποία επίσης θα αναβαθμιστούν, ενώ το νούμερο συμπληρώνουν 24 Rafale F3R, μαζί με τα F-35A Lightning II, φτάνοντας στον αριθμό 144,  σημειώνοντας σημαντική πρόοδο προς τον στόχο των 200 προηγμένων αεροσκαφών.

Από το 2020, η χώρα μας είχε παραγγείλει συνολικά 24 Rafale, στο επίπεδο F3R, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία τους στην ελληνική εθνική άμυνα.

Με την πιθανή νέα παραγγελία των 10 Rafale F4, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αυξήσει το σύνολο των αεροσκαφών αυτού του τύπου σε 34 σε επίπεδο F3R και F4, αυξάνοντας έτσι τις αμυντικές της ικανότητες σε μια γεωπολιτικά ασταθή περιοχή.

Το Rafale F4 αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη από τον προκάτοχό του, το Rafale F3R, χάρη σε μια σειρά από τεχνολογικές προόδους που ενισχύουν τις δυνατότητες μάχης, επιβίωσης και επιχειρησιακής συνεργασίας.

Το F3R προσφέρει βελτιώσεις στα συστήματα και τους αισθητήρες ηλεκτρονικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ραντάρ RBE2 AESA και της δυνατότητας μεταφοράς πυραύλων αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, ενώ το επίπεδο F4, διαθέτει ακόμα πιο ολοκληρωμένες ενημερώσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα και βελτιωμένο ηλεκτρονικό πόλεμο με το σύστημα SPECTRA.

Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, το F4 ξεπερνά το F3R, συνδυάζοντας δυνατότητα δορυφορικών επικοινωνιών και προηγμένες δυνατότητες δικτύωσης που απαιτούνται στον αποκαλούμενο πλέον δικτυοκεντρικό πόλεμο.

Μπορεί επίσης να φέρει ένα ευρύτερο φάσμα σύγχρονων όπλων και να επωφεληθεί από προηγμένες τεχνολογίες στο πιλοτήριο, όπως οθόνες αφής που διευκολύνουν τις τακτικές λειτουργίες των πιλότων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ