Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα θα αυξήσει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με την μεταφορά αντιαεροπορικών όπλων

Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ουκρανία, Σπύρος Λαμπρίδης, σε συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής στις 29 Φεβρουαρίου.

«Ξεκινήσαμε να παρέχουμε βοήθεια πολύ πριν καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συμφωνία για τα μαχητικά F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Έλληνας ειδικός εκπρόσωπος στην Ουκρανία.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα εγκρίνει τη μεταφορά απαρχαιωμένων πυραύλων αεράμυνας και αντιαεροπορικών πυροβόλων όπλων για να βοηθήσει τον στρατό της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για μονομερή ενέργεια της Ελλάδας. Η Ουκρανία υπερασπίζεται την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της. Σκεφτήκαμε ότι πρέπει να δώσουμε ό,τι μπορούμε, φυσικά, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική μας άμυνα. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αυξήσουμε τις συνεισφορές μας σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε ο Έλληνας αξιωματούχος.

Ο κ. Λαμπρίδης σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εκπληρώνει το καθήκον της.

«Αυτές είναι εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά δεν υπάρχουν μυστικά μεταξύ φίλων, προμηθεύουμε στην Ουκρανία ό,τι μπορούμε και ό,τι μας ζητήθηκε να παρέχουμε στο επίπεδο που μπορούσαμε», δήλωσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να συμμετάσχει ενεργά στη μεταπολεμική ανάκαμψη της Ουκρανίας.

Τι αναμένεται να γίνει με τα ελληνικά οπλικά συστήματα

Οι Ουκρανοί μέσω του τύπου τους γράφον εδώ και μεγάλο διάστημα ότι “η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-300”, βασιζόμενοι φυσικά στις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν εδώ και μερικούς μήνες ασφυκτικά την Αθήνα.

Δημοσιογραφικές πηγές μιλούν "για μονόδρομο και σχεδόν “ειλημμένη απόφαση” της ηγεσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μιλώντας για “διαδικασία αντικατάστασης των ρωσικής προέλευσης αμυντικών συστημάτων που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους”.

Οι ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν "για μυστική σύσκεψη πριν από μέρες στο ΥΠΕΘΑ, στην οποία διαπιστώθηκε το μέγα θέμα της αδυναμίας συντήρησης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων".

Το εμπάργκο στη Ρωσία έχει αφήσει χωρίς ανταλλακτικά S-300, τα TOR-M1 και OSA-AK, ενώ πρόβλημα έχουμε και με τα  αποβατικά Zubr, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί είναι σοβαρό αφού μιλάμε για σκάφη που θα χρησιμοποιήσουμε για τα νησιά σε κάθε πολεμικό σενάριο μα τον τουρκικό κίνδυνο.

Για το θέμα των ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων στην χώρα μας είχε αναφέρει ότι, σε πρόσφατη ενημέρωση από την Βουλή, ο ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, είχε απαντήσει σε Βουλευτή του κόμματος ΝΙΚΗΣ ότι, όποιος στρατιωτικός εξοπλισμός κριθεί μη αναγκαίος επιχειρησιακά τότε αποφασίζεται η εκμετάλλευση του από την κυβέρνηση (μέχρι και η αποστολή του ως βοήθεια στο εξωτερικό).

Εκτιμάται όμως ότι, είναι πλέον μονόδρομος η απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας, για σενάριο παράδοσης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων στον ουκρανικό Στρατό, που σύμφωνα με πληροφορίες, τα οποία τα έχει τρομερά  ανάγκη, με ταυτόχρονη αναφορά για την μελλοντική απόκτηση αντιαεροπορικών πυραύλων βάσει του προγράμματος European Sky Shield Initiative.

Το πρόβλημα όμως σε αυτό το πιθανότατο σενάριο είναι τι θα γίνει στο κρίσιμο διάστημα παράδοσης μέχρι την απόκτηση νέων συστημάτων, αν η Τουρκία επιχειρήσει οτιδήποτε στο Αιγαίο. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ