Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Απόλυτη συνεργασία με τους Γάλλους-Τέσσερα ελληνικά Rafale σε επίπονη αεροπορική άσκηση στη Γαλλία με την επωνυμία «Volfa 2024»

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με Τέσσερα μαχητικά Rafale από την 114 ΠΜ στην Τανάγρα, θα μετασταθμεύσουν στην Γαλλία για να συμμετάσχουν σε επίπονες ασκήσεις με πολλαπλά σενάρια στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση με την επωνυμία «Volfa 2024».

Θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 28 Μαρτίου και η Ελλάδα φέτος θα στείλει τέσσερα μαχητικά Rafale της 332 Μοίρας.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία πρόκειται για μια πολυεθνικής άσκηση η οποία διοργανώνεται από της Γαλλική Πολεμική Αεροπορία (Armee De l’Air) και θα έχει ως επίκεντρο την Αεροπορική Βάση 118 Mont de Marsan, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετέχουν με μαχητικά αεροσκάφη Rafale της 332 Μοίρας "Γεράκι".

Κατά την διάρκεια της Άσκησης «VΟLFA», θα εκτελεστούν αντικείμενα σύνθετων αεροπορικών αποστολών που καλύπτουν όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, με συμμετοχή μεγάλων Σχηματισμών Comao, σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και πολλαπλών απειλών.

Συγκεκριμένα θα εκτελεστούν τα αντικείμενα:

    • Αμυντικές/Επιθετικές Επιχειρήσεις (Defensive/Offensive Counter Air).
    • Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support).
    • Αεροπορική Αποτροπή (Air Interdiction).
    • Δυναμική Στοχοποίηση (Dynamic Targeting).
    • Έρευνα και Διάσωση Μάχης (Combat Search and Rescue).
    • Στοχοποίηση Χρονοευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Targeting).

Η αεροπορική άσκηση «VOLFA» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και η Ελλάδα έως τώρα συμμετείχε με μαχητικά Mirage 2000-5 και με F-16, αλλά για πρώτη φορά με Rafale.

Πρόκειται για άσκηση ιδιαίτερα απαιτητική κατά την διάρκεια της οποίας εκτελούνται σύνθετες αεροπορικές αποστολές σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και πολλαπλών απειλών.

Στην Volfa 2023, εκτός φυσικά της Γαλλίας και της Ελλάδας συμμετείχαν και οι: Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Πορτογαλία, Ιταλία και Καναδάς.

Ελληνογαλλική στρατιωτική συνεργασία σε ισχύ 

Η αεροπορική Άσκηση «VOLFA 2024», εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων για την ενδυνάμωση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας με φίλες και σύμμαχες Χώρες.

Τα γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη αλλάζουν την εικόνα στο Αιγαίο

Τα αεροσκάφη Rafale θεωρούνται τα αεροσκάφη που θα βάλουν τους φρουρούς του Αιγαίου σε μια νέα εποχή. Δικινητήρια, με πολύ μεγαλύτερες ικανότητες ελιγμών, εξοπλισμένα με όπλα που θα δώσουν πλεονέκτημα στους Ικάρους, τα Rafale είναι πόλος έλξης για τους Top Gun Έλληνες πιλότους και φόβητρο για τους αντιπάλους.

Τα μαχητικά αυτά βελτιώνουν έτι περαιτέρω την ισορροπία των αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αυξάνουν τη δυνατότητα της Π.Α. να επιχειρεί σε μεγαλύτερο εύρος και να απειλεί τα τουρκικά μαχητικά εξ αποστάσεως, προτού καν γίνουν αντιληπτά από την αεροπορία της γείτονος.

Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτού του αεροσκάφους είναι ότι, είναι ικανό να μεταφέρει μια ποικιλία προηγμένων όπλων με οπλοστάσιο ωφέλιμου φορτίου έως και 9 τόνων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ