παραγωγή F-35
Πολεμική αεροπορία

Η Γερμανία ανοίγει εργοστάσιο παραγωγής ατράκτων F-35 το 2025! Τελικά «γερμανικά» θα είναι τα ελληνικά μαχητικά;

Η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall σκοπεύει να ξεκινήσει νέα γραμμή παραγωγής σε μία νέα υποδομή το 2025. Το εργοστάσιο θα έχει έκταση 60 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και θα ανοίξει 450 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Τι Ακριβώς θα Παράγουν οι Γερμανοί;

Λίγο πιο αναλυτικά, έχει αποκαλυφθεί ένα πλάνο στην Γερμανία που στόχο έχει να παράξει η χώρα εξαρτήματα της «κεντρικής ατράκτου» μαχητικών πέμπτης γενιάς τύπου F-35A. Το εργοστάσιο θα χτιστεί με την συμμετοχή τριών εταιρειών, δηλαδή της αμερικανικής Northrop Grumman, της αμερικανικής Lockheed Martin και της γερμανικής Rheinmetall. Την είδηση αποκάλυψε πρώτη η σελίδα Defence24.pl.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό επίτευγμα για το γερμανικό πρόγραμμα F-35. Η αύξηση στον ρυθμό θα βοηθήσει την παραγωγή να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση και θα επιτρέψει στο F-35 να μείνει μπροστά από αναδυόμενες απειλές στο υπόβαθρο του 21ου αιώνα» δήλωσε ο Mike Shoemaker, αντιπρόεδρος του προγράμματος F-35 Customer Programs της Lockheed Martin.

Το εργοστάσιο, το οποίο υπολογίζεται πως θα κοστίσει 200 εκατομμύρια ευρώ (λίγο περισσότερο από 219 εκατομμύρια δολάρια) και θα έχει έκταση 60 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, θα τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Μέχρι και 450 εξειδικευμένοι εργάτες θα παράγουν εξαρτήματα της ατράκτου του μαχητικού για τουλάχιστον 400 αεροσκάφη, 45 από τα οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας.

Τα άλλα αεροπλάνα, οι παραδόσεις των οποίων προγραμματίζονται για το 2026, κατά πάσα πιθανότητα θα αγοραστούν από άλλους εταίρους και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, δηλαδή ίσως και από την Ελλάδα.

Τα εναπομείναντα εξαρτήματα για τα αεροσκάφη, δηλαδή όλα εκτός από τα εξαρτήματα της κύριας ατράκτου που θα παράγονται στο γερμανικό εργοστάσιο, θα παρέχονται από άλλους κατασκευαστές. Παράλληλα, γερμανικά μέσα αναφέρουν πως η Rheinmetall θα λάβει μόνο ένα μικρό ποσοστό των κερδών των πωλήσεων των μαχητικών.

Μία Λύση στο Πρόβλημα;

Όπως είχαμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, η αμερικανική κατασκευάστρια των F-35, Lockheed Martin, έχει υπερφορτωθεί με έναν τεράστιο όγκο παραγγελιών για χιλιάδες μαχητικά πέμπτης γενιάς αυτού του τύπου. Οι παραδόσεις προορίζονται για χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και για κράτη έξω από την βορειοατλαντική συμμαχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως αποτέλεσμα, οι Αμερικανοί πρέπει να βρουν έξυπνες και ταχύτατες λύσεις για να καταφέρουν να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση χωρίς να καθυστερήσουν σημαντικά τις παραγγελίες των πελατών τους. Εάν δεν το καταφέρουν αυτό τότε θα χάσουν μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισφορών της αμυντικής βιομηχανίας τους.

Επιπλέον, όπως γνωρίζουμε η Ελλάδα ίσως αποκτήσει 20 μαχητικά F-35 μεταξύ 2028 και 2033, γεγονός που δεν αποκλείει την πιθανότητα τα αεροσκάφη να παραδοθούν με εξαρτήματα κατασκευασμένα στην Γερμανία. Στην πραγματικότητα μπορεί μέχρι τότε να ανοίξουν πολλά νέα εργοστάσια εκτός ΗΠΑ για να βοηθήσουν στην παραγωγή του αεροσκάφους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ