Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Γαλλικές πηγές: "Η Ελλάδα θα παραδώσει μαχητικά Mirage 2000 στην Ουκρανία"

Σύμφωνα με τη γαλλική διαδικτυακή πύλη Intelligence Online [IO], "η Ουκρανία ελπίζει να λάβει τουλάχιστον 40 μαχητικά Mirage 2000-9. Η έρευνα της ίδιας της IO οδηγεί σε πιθανούς προμηθευτές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα ονόματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδονησίας και της Ελλάδας", αναφέρει έγκριτο σε θέματα αμύνης Βουλγαρικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

Μετά από μια μακρά διαδικασία διαπραγματεύσεων που διήρκησε αρκετές εβδομάδες, η Ουκρανία ελπίζει να λάβει περίπου σαράντα αεροσκάφη Mirage. Το Intelligence Online ερευνά την προέλευση αυτών», λένε οι συντάκτες του IO. Η πρώτη αποστολή τους πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί από τα ΗΑΕ, αναφέρει επίσης το γαλλικό δημοσίευμα.

Ισχυρισμοί-δηλώσεις Γάλλων και Ουκρανών

Μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε ανέφερθεί ότι οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται να χειρίζονται τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Dassault Mirage 2000. Σύμφωνα με πηγές της φημισμένης γαλλικής έκδοσης Le Figaro, η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων πραγματοποιείται στις αεροπορικές βάσεις Mont de Marsan και Nancy.

Πηγές υποστηρίζουν επίσης ότι η απόφαση για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων ελήφθη λίγο πριν την επίσημη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Γαλλία στις 8 Φεβρουαρίου.

Μια μέρα αργότερα, επισήμως το Παρίσι έσπευσε να διαψεύσει την είδηση ότι οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονταν να πετούν με το Mirage 2000, ενώ το ίδιο έκανε και το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, μέσω του Στρατηγού Jan Gravet, Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Πληροφοριών και Επικοινωνιών, είπε ότι «δεν εκπαιδεύουμε τους Ουκρανούς πιλότους ούτε να πετούν ούτε να χρησιμοποιούν τα εν λόγω οπλικά συστήματα».

Η Γαλλία  δεν θεωρεί "ταμπού" την παράδοση μαχητικών Mirage-2000 στην Ουκρανία

Παρά τα δεκάδες σχόλια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με πιθανή παράδοση F-16, μόνο η Γαλλία εξέφρασε σταθερή άποψη για το θέμα, δηλώνοντας ότι η παράδοση γαλλικών μαχητικών στην Ουκρανία δεν είναι ένα θέμα ταμπού.

Ωστόσο, πριν αναληφθούν οποιεσδήποτε παραδόσεις, το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας θα πρέπει να εξετάσει τρία βασικά κριτήρια, τα οποία είναι:

Η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητα των όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, η έλλειψη κινδύνου κλιμάκωσης και η αποδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας του γαλλικού στρατού.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ήδη στις αρχές του 2023, ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Emmanuel Macron διέταξε το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας να προβεί σε αξιολόγηση σχετικά με την πιθανή παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ενώ το Παρίσι επισήμως επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο έστειλε αίτημα για την παράδοση πολεμικών αεροσκαφών.

Τα Ελληνικά Mirage 2000-5

Τα  Ελληνικά M2000-5 είναι μέρους του προγράμματος απόκτησης συνολικά 25 αεροσκαφών αυτού του τύπου. Tα 15 αποκτήθηκαν από τη Γαλλία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αεροσκάφη Μ2000 της ΠΑ, τα οποία αναβαθμίστηκαν σε Μ2000-5, στο εργοστάσιο της ΕΑΒ.

Η αναβάθμιση περιλάμβανε την αντικατάσταση του συνόλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των μεταφερόμενων όπλων, μετατρέποντάς το σε ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη αναχαίτησης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

Πλήρωμα: 1
Κινητήρας: by pass turbofan SNECMA M53 P2 jet engine with afterburner/Ώση: 9.8 τόνοι (21,400 λίβρες)
Εκπέτασμα Πτερύγων: 9.13μ
Μήκος: 14.36μ
Μέγιστη ταχύτητα: 2,530χλμ την ώρα ή 2.2 Mach
Μέγιστο ύψος: Πάνω από 15,240μ. ή 50.000 πόδια

Υπάρχουν συνολικά εννέα λοβοί εξάρτησης πυρομαχικών, που μπορούν να υποστηρίξουν βάρος 6.300 κιλών.

Η 331 Μοίρα παντός καιρού

Τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής μας Αεροπορίας ανήκουν στην 331 Μοίρα της 114 Πτέρυγας μάχης με έδρα την Τανάγρα.

Η Μοίρα έχει ως αποστολή τη διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας με κατάλληλη οργάνωση, εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων και συστημάτων που διατίθενται, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια.

Η 331 Μοίρα ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου 1988, με σκοπό την παραλαβή των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM από την ΠΑ. Έμβλημα της Μοίρας είναι ο αρχαίος ήρωας Θησέας.

Τα πρώτα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 27 Απριλίου 1988 και αμέσως άρχισε η εκπαίδευση των πρώτων Ιπταμένων από Γάλλους εκπαιδευτές. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Μοίρα στελεχώθηκε από έμπειρους Ιπταμένους μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίοι επελέγησαν από διάφορες Μοίρες της ΠΑ.

Ο κύριος ρόλος της 331 Μοίρας είναι η αναχαίτιση παντός καιρού. Για το σκοπό αυτό διαθέτει στο οπλοστάσιό της βλήματα Magic II καθώς και S-530D τα οποία σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS, καθιστούν το Mirage 2000 EGM/Mk-I το πληρέστερο αποτρεπτικό όπλο του Αιγαίου. Επιπλέον, την άνοιξη του 1999 προστίθεται ακόμη ένα όπλο υπεροχής, το βλήμα AM-39 EXOCET και πλέον η Μοίρα αναλαμβάνει και τον ρόλο της προσβολής στόχων επιφανείας.

Την 1η Μαρτίου 2007 η Μοίρα ξεκίνησε η προετοιμασία της παραλαβής των νέων αεροσκαφών Mirage 2000-5.

Στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους τα πρώτα Μ2000-5 ICMS Mk-III προσγειώθηκαν στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα. Ακολούθησε η έναρξη εκπαίδευσης των Ελλήνων Ιπταμένων από Γάλλους Ιπταμένους της FAF και της DASSAULT έτσι ώστε τον Μάιο του 2008 να πραγματοποιηθεί η επιχειρησιακή αξιολόγηση της Μοίρας.

Η επιτυχής πορεία της Μοίρας συνεχίστηκε καθώς αναβαθμίστηκε με ακόμη πιο σύγχρονα όπλα όπως βλήματα MICA EM/IR και αλλά και το υποστρατηγικό βλήμα SCALP με το οποίο δύναται πλέον να εκτελέσει προσβολές στόχων εδάφους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Εκτίμησή μας είναι ότι εάν και εφόσον αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θα παραδώσουν Mirage-2000-5 στην Ουκρανία, αυτή συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητας να πραγματοποιηθε πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στις 21 Μαΐου, αφού σύμφωνα με τις Γαλλικές πηγές θα προηγηθεί παράδοση από τα ΗΑΕ στο Κίεβο.

Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο με δεδομένη την αντιπαλότητα με την Τουρκία, θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς οι συνέπειες στην αεροπορική μας ισχύ στο Αιγαίο που θα έχει και τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα πρέπει να μας δοθούν, προκειμένου να διατηρήσουμε αλλά και να επαυξήσουνε εάν είναι δυνατόν την αεροπορική μας ισχύ.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα πρέπει να ζητηθούν από εμάς, θα πρέπει να αφορούν κατά την άποψή μας ανάλογη αποστολή μαχητικών RAFALE και πυρομαχικών τους, έτσι ώστε σε καμία των περιπτώσεων να μην εκπέσει ούτε χιλιοστό η αεροπορική ισχύ μας στο Αιγαίο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ