Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Ισχυρή αποτρεπτική δύναμη! Το Block 50 θα αναβαθμιστεί σε Block 50+ADV- Η Ελλάδα στέλνει LOR στις ΗΠΑ

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: “Ξύδι”! Ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι για την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50, αναφέραμε ότι ζήτημα λίγων ημερών αποτελεί η αποστολή από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) της επιστολής αιτήματος (Letter of Request) στις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).

Το γεγονός αυτό, οδηγεί στην επίλυση μιας ακόμη εκκρεμότητας στην πορεία εκσυγχρονισμού της Π.Α. και τη μετατροπή της, σε μία από τις πλέον υπολογίσιμες αεροπορικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το defencereview.gr αναφέρει, έπειτα από καθυστερήσεις τουλάχιστον τριών ετών απεστάλη από την Ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) η επιστολή με την οποία ζητείται επισήμως η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Το πρόγραμμα είναι ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων και περιλαμβάνει και πακέτο ατρακτιδίων στόχευσης Sniper καθώς και τερματικών διασύνδεσης Link 16. Συνολικά προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός 38 μαχητικών F-16 Block 50, αξιοποιώντας απάρτια από τα F-16 Block 52+ που εκσυγχρονίζονται στο επίπεδο F-16 Block 70 Viper.

Με την ένταξη των αεροσκαφών Block 50 στον εκσυγχρονισμό, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει μόνο 32 αεροσκάφη F-16 Block 30 χωρίς εκσυγχρονισμό.

Στο επιτελείο του αρχηγού ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά, που έχει μπροστά του έναν ανοικτό, πολυετή ορίζοντα εντός του οποίου η Π.Α. θα αποκτήσει ακόμα ισχυρότερες επιχειρησιακές δυνατότητες, υπάρχει και ένα σαφές σχέδιο για τα παλαιότερα F-16 Block 30.

Τα παλιότερα F-16 της Π.Α. δεν πρόκειται να μεταφερθούν πουθενά εκτός Ελλάδας, ούτε και υφίσταται κάποιο σχέδιο παραχώρησής τους, αλλά θα παραμείνουν επιχειρησιακά ενεργά καθώς σηκώνουν σε καθημερινή βάση τεράστιο φόρτο εργασίας στο Αιγαίο.

Αντιθέτως, εξετάζονται τρόποι για τη διατήρησή τους σε υψηλή διαθεσιμότητα, ενώ αριθμός αυτών θα μετατραπούν σε αεροσκάφη εκπαίδευσης των νέων ιπταμένων, ως εισαγωγή στον μελλοντικό στόλο των νεότερων τύπων F-16 Viper, Block 52+ Advanced και αναβαθμισμένων Block 50.

Η πορεία εκσυγχρονισμού και μετατροπής της Π.Α., σε μία από τις πλέον υπολογίσιμες αεροπορικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, συνεχίζεται.

Κύριο επιχειρησιακό πλεονέκτημα είναι η πλήρης διασύνδεση των 38 μαχητικών F-16 Block 50 με Link 16 τόσο με το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) όσο και με τον άλλο στόλο των F-16 Block 70 Viper της ΠΑ καθώς και τα νεοαποκτηθέντα Rafale.

Ελληνικός Εκσυγχρονισμός F-16

Τα μαχητικά αεροσκάφη που υπόκεινται στον εκσυγχρονισμό F-16 Block 70/72, ταξινομούνται γενικά ως γενιάς 4++ καθώς θα υπόκεινται σε αναβαθμίσεις υλικού και δομικής κατασκευής σε σύγκριση με άλλα F-16. Το πιο σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό της Viper, θα είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος ραντάρ με το ραντάρ APG-83 Active Phased Array (AESA) της Northrop Grumman.

Με την ενσωμάτωση του ραντάρ APG-83, η επίγνωση της κατάστασης των F-16 θα αυξηθεί σημαντικά. Με την ενσωμάτωση του συστήματος σύνδεσης δεδομένων Link-16, τα αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα εισαχθούν για πρώτη φορά στη σύγχρονη σύνδεση δεδομένων. Με το Link-16, τα Ελληνικά F-16 θα μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα με τα αεροσκάφη EMB-145H Erieye AEW.

Άλλωστε στο F-16 Block 70/72, θα υπάρχουν 6" x 8" CPD (οθόνη υψηλής ανάλυσης), Automatic Ground Collision Avoidance System (GCAS) και περισσότεροι τεχνολογικοί σταθμοί όπλων, που επιτρέπουν πιο αποτελεσματική χρήση του ραντάρ AESA και έλεγχο δεδομένων pod. Επιπλέον, νέα πυρομαχικά και πυραυλικά συστήματα, ειδικά το AGM-88E, θα ενσωματωθούν στο αεροσκάφος. Εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου νέας γενιάς και IRST pod και νέα δοχεία στόχευσης, θα είναι διαθέσιμα στο αεροσκάφος.

Εξαρτήματα από τα αεροπλάνα Block 50/52+ που πρόκειται να εκσυγχρονιστούν, θα τοποθετηθούν στα 38 αεροπλάνα Block 50/52 και τα αεροπλάνα θα αναβαθμιστούν σε Block 50/52+. Για το εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος, θα αγοραστούν 30 Sniper ATP Targeting Pods.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα παρήγγειλε το AGM-88 Anti-Radiation Missile και το Harpoon Anti-Ship Missile για τα εκσυγχρονισμένα F-16.

Η αναβάθμιση και των F-16 Block 30 σε συνδυασμό με τα F-16 Block 70 Viper, τα F-16 Block 50+ Advanced καθώς και τα Rafale θα δώσουν στη ΠΑ τη διατήρηση ικανοποιητικών οροφών δομής δυνάμεων. Παραμένει φυσικά η μέγιστη προτεραιότητα ο στόλος των F-16 να εμπλουτιστεί με νέα όπλα, όπως αυτά έχουν εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων (Spice, Rampage, AGM-88E AARGM, Harpoon).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...