Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Εμείς αναβαθμίζουμε τα F-16 σε VIPER και άλλοι τα αποσύρουν (Βίντεο)

Για την Ελλάδα η 17η Ιανουαρίου 2021 μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ιστορική ημέρα, ιδιαίτερα για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), καθώς έγινε η πρώτη δοκιμαστική πτήση μιας αναβαθμισμένης έκδοσης F-16 VIPER.

Για την Ολλανδία η  29 Ιουλίου 2022  είναι αντιστρόφως ιστορική ημέρα, καθώς γιόρτασε το τέλος μιας εποχής καθώς το RNLAF προσγείωσε το τελευταίο του F-16, στη Βάση Εθνικής Φρουράς Morris Air, κορυφώνοντας μια διεθνή εκπαιδευτική σχέση 32 ετών.

Τα δικά μας,   το Ελληνικό  πρόγραμμα αναβάθμισης,  περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό 84 μαχητικών F-16 (54 Block 52+ και 30 Block 52+ Advanced) σε επίπεδο Block 72 Viper. Το ελληνικό F-16V θα είναι η πιο προηγμένη έκδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε όλη την Ευρώπη, ενισχύοντας σημαντικά την αποτρεπτική δύναμη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

https://www.youtube.com/watch?v=RbZDoCsCm4g

Να υπενθυμίσουμε ότι τις αρχές του 2020, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού του εκτεταμένου στόλου της F-16. Η Ελλάδα ανέθεσε στη Lockheed Martin σύμβαση 280 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, για την αναβάθμιση του στόλου των F-16C-52+ και F-16D-52+ της πολεμικής αεροπορίας τα επόμενα επτά χρόνια. Αυτά τα F-16, θα αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση Block 70/72 Viper. Μεταξύ άλλων βελτιώσεων, αυτό περιλαμβάνει ένα ραντάρ APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) που ενισχύει σημαντικά την ικανότητα του αεροσκάφους, να αναγνωρίζει και να εμπλέκει εχθρικά αεροσκάφη.

Το RNLAF μεταβαίνει από το F-16 στο F-35

Το RNLAF αγόρασε συνολικά 213 αεροσκάφη F-16A/B. Η Ολλανδία ήταν ένας από τους τέσσερις αρχικούς ευρωπαίους πελάτες του ΝΑΤΟ για το F-16 και μία από τις 5 χώρες που κατασκεύασαν το F-16 τοπικά. Οι μειώσεις δυνάμεων μείωσαν τον στόλο σε 68 αεροσκάφη, όλα αναβαθμισμένα στο πρότυπο MLU. Ορισμένα πλεονάζοντα αεροσκάφη, έχουν πουληθεί στην Ιορδανία και τη Χιλή.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ολλανδίας και οι Αεροπόροι της Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας και το προσωπικό της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας (RNLAF), γιόρτασαν το τέλος μιας εποχής καθώς το RNLAF προσγείωσε το τελευταίο τους F-16 στη Βάση Εθνικής Φρουράς Morris Air, στις 29 Ιουλίου 2022 με αποκορύφωμα 32 χρόνια διεθνή εκπαιδευτική σχέση.

«Η Αριζόνα έχει αναπτύξει μια διαρκή σχέση με την Ολλανδία, που θα συνεχίσει να ενισχύει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των ξένων χωρών εταίρων, σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο  στρατηγός Τζέφρι Μπάτλερ, διοικητής της 162ης πτέρυγας. «Αυτή ήταν μια συνεργασία που εκτείνεται πέρα ​​από κάθε άλλη,  στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς», είπε.

Οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι σε μια μακρά σειρά ξένων συνεργατών, που εκπαιδεύτηκαν στη βάση Morris ANG, πετώντας κατά μέσο όρο 2.000 ώρες ετησίως με το F-16 και αποφοιτώντας τέσσερις φοιτητές πιλότους κάθε εννέα μήνες, ως μέρος της 148ης Μοίρας Μαχητικών.

Όπως αναφέρθηκε από την Janes , η RNLAF πρόκειται να προμηθευτεί τουλάχιστον 46 F-35A (εκ των οποίων τα 37 είναι κατά παραγγελία), για να αντικαταστήσει το στόλο των Lockheed Martin F-16AM/BM Fighting Falcons.

Η υπηρεσία δήλωσε αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC) για το F-35A στα τέλη Δεκεμβρίου 2021. Για το RNLAF, η ΔΟΕ σημαίνει ότι τέσσερα αεροσκάφη είναι διαθέσιμα για αποστολή,  για περίοδο τριών έως τεσσάρων μηνών. Η υπηρεσία αναμένεται να δηλώσει πλήρη λειτουργική ικανότητα για τον τύπο το 2024.

Το RNLAF ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι, με το τελευταίο από τα 24 F-35A που έχουν πλέον παραδοθεί στην 322 Μοίρα στην αεροπορική βάση Leeuwarden, τα πρώτα αεροσκάφη για την 313 Μοίρα άρχισαν να φτάνουν και στην αεροπορική βάση Volkel.

Τον Οκτώβριο του 2019 το ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι, θα στήσει μια τρίτη μοίρα λειτουργίας για το F-35A, αν και δεν έδωσε την προγραμματισμένη τοποθεσία του.

Η διεθνής εκπαιδευτική σχέση μεταξύ της Tucson Guard και των Ολλανδών, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεσματικής διπλωματίας που μπορεί να συμβεί σε κρατικό επίπεδο.

Υπάρχει επίσης ένα Πρόγραμμα Κρατικής Συνεργασίας του Γραφείου Εθνικής Φρουράς του Υπουργείου Άμυνας, που ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 25 χρόνια. Περιλαμβάνει πλέον 85 συνεργασίες Εθνοφρουράς με 93 έθνη.

«Η Εθνοφρουρά έχει έννομο συμφέρον να αναπτύξει τις συνεργασίες της με ξένες χώρες και αυτό το κάνουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, εδώ στο Τούσον της Αριζόνα», είπε ο Μπάτλερ. «Η διεθνής εκπαιδευτική μας αποστολή, παρέχει έμπειρα εκπαιδευμένους πολεμικούς εταίρους συμμαχίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ,  και αυτό είναι απαραίτητο και καθησυχαστικό στο σημερινό περιβάλλον».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Εκσυγχρονίζονται οι ΕΔ! Μοίρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών UCAV Talos 2 και Γρύπας το αντίδοτο στη “Γαλάζια Πατρίδα” και τη “Μεγάλη Ρούμελη”

Οφείλουμε να περάσουμε στο στάδιο της ισοδύναμης κρούσης κατά των μικρασιατικών παραλίων με γενικευμένο τρόπο κατά των...