Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

«Tiger Meet» : Ποια είναι η άσκηση από την οποία.... έφαγε κλώτσο η Τουρκία-Έπονται και νέες ασκήσεις

Μπορεί οι εξελίξεις να μαρτυρούν ότι το θέμα των F-35 έχει ζεσταθεί πολύ καλά για την Πολεμική Αεροπορία, και αυτό να σημαίνει πως ο δρόμος προς την 5η γενιά δεν είναι μακρύς, τα Ελληνικά φτερά όμως συνεχίζουν να προασπίζονται τον εναέριο Εθνικό μας χώρο.

Στο Πενταπόσταγμα είχαμε αναφέρει σε άρθρο μας: Οι Τίγρεις μαζεύονται στον Άραξο! Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στην 116ΠΜ εν όψει του επερχόμενου «Tiger Meet» του ΝΑΤΟ. Είχαμε αναφέρει μάλιστα ότι, τουρκικά μαχητικά θα συμμετείχαν μετά από πολλά χρόνια απουσίας τους.

Τελικά τουρκικά μαχητικά δεν θα υπάρχουν στην «Tiger Meet», όμως η μεγάλη άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αεροπορική Βάση του Αράξου από τις 9 έως τις 20 Μαΐου συγκεντρώνει την «αφρόκρεμα» του ΝΑΤΟ από τις Ευρωπαϊκές χώρες. Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Βέλγοι, Τσέχοι για δύο εβδομάδες θα πετούν μαζί με τα Ελληνικά «γεράκια» σε ολόκληρο το FIR Αθηνών. Με τους Επιτελείς του ΑΤΑ αλλά και τα Στελέχη της 335 Πολεμικής Μοίρας «Τίγρης», να έχουν σχεδιάσει μια σειρά από σενάρια τα όποια από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι ενοχλούσαν τους γείτονες, οι οποίοι ήταν εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τα αποδέχονταν. Τελικά οι εξελίξεις ανάγκασαν το ΓΕΕΘΑ να τους αποπέμψει.

Επικίνδυνα κλιμακώθηκε η ένταση στα ελληνοτουρκικά, μετά τις ακραίες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και το συνεχές μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων.

Η πρακτική της Άγκυρας, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Αθήνα, που μετά το διάβημα διαμαρτυρίας εναντίον της γείτονος, ανακοίνωσε πως ακυρώνει την πρόσκληση στην τουρκική πολεμική αεροπορία στην άσκηση «Tiger Meet» που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Θυμίζουμε πως η «Tiger Meet» είναι η άσκηση στην οποία συμμετέχουν όσες Μοίρες φέρουν την ονομασία «Τίγρεις», με την άσκηση να θεωρείται – δικαίως – μία από τις πιο απαιτητικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Τουρκία δεν σταμάτησε τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις, με ζεύγος τουρκικών μαχητικών να προχωρά σε υπερπτήσεις  πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ίμια, ενώ  πέταξε πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια.

Μάλιστα, η υπερπτήση πάνω από τα Ίμια μόνο τυχαία δεν είναι από πλευράς Τουρκίας, αφού έγινε μετά την απόφαση της Αθήνας να «πετάξει» εκτός άσκησης «Tiger Meet» την γειτονική χώρα, ενώ συνέβη για πρώτη φορά μετά το 1996 και την κρίση των Ιμίων.

Τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας δεν άφησαν καμία πρόκληση αναπάντητη, με τους Έλληνες πιλότους να απογειώνονται από όλες τις πολεμικές Μοίρες και να δίνουν δυναμικές απαντήσεις στους Τούρκους, οι οποίοι ωστόσο απέφυγαν τις εμπλοκές με τα ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως παρά τις δεκάδες υπερπτήσεις και παραβιάσεις, καταγράφηκαν μόλις δύο εμπλοκές. Είναι προφανές ωστόσο, πως η εμφανής και αναβαθμισμένη προκλητικότητα των Τούρκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή, με τον κίνδυνο ατυχήματος να ελλοχεύει κάθε στιγμή στο Αρχιπέλαγος.

Επιπλέον τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων, έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν το μήνα που έρχεται σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας. Με πρώτη την «Αlexander the Great» με συμμετοχή δυνάμεων από τις ΗΠΑ και περιοχή εκτέλεσης τη Μαγνησία αλλά και το Αιγαίο. Άσκηση με έμφαση στις αμφίβιες αποβατικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθεί η «Trojan Footprint» άσκηση με συμμετοχή Μονάδων κομάντος από ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αλβανία. Θα διεξαχθεί κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και θα προβλέπει μια σειρά από σενάρια, τα οποία σχεδιάζει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου η οποία θα έχει και την ευθύνη.

Η «Stolen Cerberus» άσκηση-θεσμός τα τελευταία χρόνια, φέρνει στην Ελλάδα Αμερικανούς SOF αλλά και μεταγωγικά αεροσκάφη. Περιλαμβάνει κυρίως σενάρια ρίψεων τόσο αλεξιπτωτιστών όσο και εφοδίων. Το σημαντικό όμως είναι ότι πέρα από την Αττική, σενάρια της άσκησης θα εκτελεστούν τόσο στη Ρόδο όσο και στη Λήμνο, νησιά τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των Τουρκικών διεκδικήσεων.

Μια ακόμη μεγάλη άσκηση Special Forces θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Μάιο, με συμμετοχή Μονάδων της ΔΕΠ. Πρόκειται για την «Swift Response» η οποία θα διεξαχθεί στα εδάφη της Βόρειας Μακεδονίας με συμμετοχή SOF από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Β. Μακεδονία. Η άσκηση περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Νατοϊκής «Defender Europe». 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ