Πολεμική αεροπορία

Αναλυτές για την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2022! Μια «δοκιμή πεδίου» με στόχο μια πιθανή άμυνα του ΝΑΤΟ σε ένα σενάριο πολέμου

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου  η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ 22», με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων τόσο των Ελληνικών όσο και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και εκτέλεση ρεαλιστικών και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων.

Η άσκηση, η οποία ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου 2022, στόχευε στην αύξηση της ικανότητας των πληρωμάτων πτήσης να σχεδιάζουν και να διεξάγουν σύνθετες επιχειρήσεις, σε ένα «κοινό και συνδυασμένο» πλαίσιο,  που υπόκεινται σε αεροπορικές και επίγειες απειλές, εφαρμόζοντας και συγκρίνοντας τις πιο σύγχρονες τακτικές.

Σύμφωνα με το quibrescia, ήταν μια «δοκιμή πεδίου», με στόχο μια πιθανή άμυνα του ΝΑΤΟ σε ένα υποθετικό σενάριο πολέμου. Και οι σκέψεις στρέφονται στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να υπενθυμίσουμε ότι η ετήσια στρατιωτική άσκηση Ηνίοχος, της οποίας ηγήθηκε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, διεξήχθη φέτος από τις 28 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου. Η άσκηση παρείχε στις συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις την ευκαιρία να εξασκηθούν στην προηγμένη ενοποίηση αέρα-εδάφους-θαλάσσης, σε αυτό που η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκαλεί "ένα από τα μεγαλύτερα πεδία ασκήσεων στην Ευρώπη".

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε αποστολές με ένα όλο και πιο περίπλοκο σενάριο, ειδικά σχεδιασμένο για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας και την αύξηση της ετοιμότητας μάχης.
Το εμπλεκόμενο προσωπικό εκτέθηκε σε δύσκολα σενάρια και αλλαγές που περιλαμβάνουν σύγχρονες απειλές, προσαρμοσμένες για να αναπαράγουν την «ομίχλη του πολέμου» (ή τη δυσκολία απόκτησης αξιόπιστων πληροφοριών για τους ελιγμούς του εχθρού -και όχι μόνο- σε πολεμικές καταστάσεις) που κυριαρχεί στα σύγχρονα θέατρα πολέμου και δοκιμάζει τη σωματική και ψυχολογική αντίσταση του προσωπικού.

Η Άσκηση Ηνίοχος-2022 ξεκίνησε την πρώτη μέρα του Απριλίου. Το Κέντρο Αεροπορικών Τακτικών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε την άσκηση στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας Στην άσκηση έλαβαν μέρος ελικόπτερα, 81 μαχητικά αεροσκάφη, πέντε αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και αρκετά αεροσκάφη εγγύς εναέριας υποστήριξης και ανεφοδιασμού των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Σλοβενίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Γαλλίας.

Συμπίπτοντας με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η άσκηση έχει επικεντρώσει τις αποστολές της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις προσομοίωσης για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε παρόμοιας εισβολής στην ανατολική πλευρά του εδάφους του ΝΑΤΟ, την οποία η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία παίζει βασικό ρόλο στην προσομοίωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι για να συμμετάσχει στην Αερομεταφερόμενη Άσκηση 2022, η 48η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, έστειλε 11 F-15EE από την 492η Μοίρα Μαχητών στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας την 1η Απριλίου. Η μοίρα δανείστηκε επίσης τέσσερα ακόμη F-15 από την 494 Μοίρα.

Από την πρώτη έως την όγδοη Απριλίου, οι πιλότοι και οι αξιωματικοί που χρησιμοποιούν τα όπλα της 492ης Μοίρας συμμετείχαν στη φάση εκπαίδευσης και προετοιμασίας για να συμμετάσχουν στην επιχειρησιακή φάση της άσκησηςΚατά τη διάρκεια αυτών των επτά ημερών, οι αξιωματικοί συμμετείχαν σε δεκάδες εκπαιδευτικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης πτήσης σε χαμηλό ύψος στις ορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής ΕλλάδαςΗ πτήση σε χαμηλά υψόμετρα τους βοηθά να κρύβονται από τα ραντάρ μαχητικών αεροσκαφών και τα εχθρικά αμυντικά συστήματα.

Τις πρώτες ημέρες της άσκησης πέταξαν σε χαμηλό ύψος «στις όμορφες και μεγάλες κοιλάδες της περιοχής της Πελοποννήσου της Ελλάδας» όπως αναφέραμε, με επικεφαλής τα μαχητικά F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από τον Άραξο. Πτήσεις για μέτρηση και αύξηση της ετοιμότητας των πιλότων πετώντας σε χαμηλό ύψος, με απώτερο σκοπό να κρύψουνε τα αεροσκάφη από τα εχθρικά  ραντάρ.

Η άσκηση Ηνίοχος, που ιδρύθηκε το 1988, τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει αυξανόμενη σημασία με τη συμμετοχή διαφόρων εναέριων δυνάμεων και πολυάριθμων δυνάμεων, καθιστώντας έτσι μια άσκηση μεσαίας κλίμακας. Διοργανώνεται ετησίως από το 2005 και έχει σημειώσει σημαντική αύξηση στον αριθμό των συμμετεχόντων χωρών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων επιχειρήσεων.

Το βεληνεκές των οχημάτων και των συστημάτων που προορίζονται για την άσκηση στη Μεσόγειο, έχει θορυβήσει περισσότερους από έναν αναλυτές. Η γεωγραφική περιοχή των επιχειρήσεων είναι στην πραγματικότητα πολύ κοντά στην αιματηρή σκακιέρα της Ουκρανίας και η ταυτόχρονη εκτέλεση από το ΝΑΤΟ, άλλων μεγάλων ασκήσεων ξηράς και αέρος-θαλάσσης στις Βαλτικές Δημοκρατίες και τη Νορβηγία θα μπορούσε να οδηγήσει στην κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των Η.Π.Α.-  Ευρώπης και Ρωσίας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ