J-20
Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Πόσο καλό είναι το κινέζικο stealh μαχητικό J-20;

Τα μαχητικά πέμπτης γενιάς έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: χαμηλή παρατηρησιμότητα, την ικανότητα να πετούν σε υποηχητικές ταχύτητες χωρίς την χρήση μετακαυστήρα και το πιο σημαντικό πολύ εξελιγμένα ραντάρ, ηλεκτρονικά και υπολογιστικά συστήματα για πλήρη επίγνωση στο πεδίο της μάχης.

Θεωρητικά, ένα πέμπτης γενιάς μαχητικό είναι σχεδόν αόρατο σε αεροπορικά αμυντικά συστήματα εδάφους και σε άλλα αεροσκάφη, και μπορεί να ανιχνεύσει και να επιτεθεί απειλές από μακριά. 

Σήμερα, οι περισσότερες μοντέρνες αεροπορίες πετούν τα τέταρτης γενιάς επιθετικά αεροσκάφη. Αυτή η γενιά περιλαμβάνει τα αμερικανικά F-16 και F/A-18, τα ρωσικά Su-30, τα ευρωπαϊκά Typhoon, τα γαλλικά Rafale, τα σουηδικά Gripen και άλλα. 

Τεχνολογικά, αυτής της γενιάς τα αεροσκάφη χρονολογούνται από την δεκαετία του '70 και του '80, αν και τα περισσότερα έχουν δεχθεί αρκετές αλλαγές μέχρι και σήμερα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς όμως το J-20 ανταγωνίζεται τα υπόλοιπα αεροσκάφη; Αρχικά, το J-20 είναι σίγουρα το καλύτερο μαχητικό της κινεζικής αεροπορίας, αλλά αυτό δεν αποτελεί και τεράστιο επίτευγμα. Τα αμέσως επόμενα είναι το J-10 που ξεκίνησε να αναπτύσσεται την δεκαετία του '80 και το J-11, ένα κινεζικό Su-27 που πέταξε για πρώτη φορά την δεκαετία του '90.

Αν και αναβαθμίστηκαν αρκετά μέσα στα χρόνια, το J-10 και J-11 είναι οριακά τέταρτης γενιάς μαχητικά. Σε αερομαχίες εναντίων αεροσκαφών του ίδιου τύπου και με καλύτερα εκπαιδευμένους πιλότους (όπως τα ταϊβανέζικα F-16 ή τα ιαπωνικά F-15), τα κινεζικά αεροσκάφη θα τα έβρισκαν 'σκούρα'. 

Οπότε, η κινεζική πολεμικά αεροπορία χρειάζεται το J-20. Σύμφωνα με την Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Ερευνών της Ουάσινγκτον (CSIS), το J-20 είναι ένα εξελιγμένο stealth μαχητικό πολλαπλών ρόλων το οποίο μπορεί να επιχειρεί σε ρόλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. 

Το CSIS ανέφερε το 2016 την δήλωση του αμερικανικού υπουργείου αμύνης "το J-20 αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο βήμα των κινεζικών προσπαθειών να αναπτύξουν ένα εξελιγμένο αεροσκάφος για να βελτιώσουν την τοπική προβολή ισχύος τους και να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους να χτυπούν τοπικές αεροπορικές βάσεις και εγκαταστάσεις."

Μία αναφορά του αμερικανικού κολεγίου ναυτικού πολέμου πρόσθεσε πως μόλις ξεκινήσει να υπηρετεί το J-20, θα γίνει αμέσως το πιο εξελιγμένο αεροσκάφος της ανατολικής ασιατικής δύναμης. 

Ακόμα δεν είναι γνωστές και πολλές λεπτομέρειες για το αεροσκάφος. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις πολλά υποσχόμενες stealth ικανότητές του. Κάτι που γνωρίζουμε όμως είναι πως το αεροσκάφος είναι τεράστιο με μήκος μεγαλύτερο των 2 μέτρων (ακόμα μεγαλύτερο και από το F-22) και με σχεδιασμό canard για βελτιωμένη ευκινησία. Και τα δύο όμως αυτά χαρακτηριστικά κάνουν το J-20 πιο εύκολο να ανιχνευθεί από ραντάρ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέων, το J-20 φαίνεται να μην διαθέτει συσκευές οι οποίες μειώνουν την υπέρυθρη ακτινοβολία που βγαίνει από την εξάτμιση του κινητήρα του. Οπότε, το J-20 μπορεί να είναι stealth μόνο από το μπροστά μέρος, σύμφωνα με τον ειδικό Richard Aboulafia. 

Το J-20 πιθανότατα είναι και κατώτερο των προσδοκιών των Κινέζων στο θέμα δύναμης. Νεότερες εκδόσεις χρησιμοποίησαν ένα ρώσικο κινητήρα, ο οποίος μετέπειτα αντικαταστήθηκε από τον εγχώριο WS-20 turbofan. Ωστόσο, αυτός ο κινητήρας αντιμετώπισε τα δικά του θέματα. Είναι πιθανόν δηλαδή, το J-20 να μην μπορεί να εκτελέσει συνεχή υπερηχητική πτήση.

Δεύτερων, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για κάτι που δεν έχουμε δει. Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις δυνατότητες των ραντάρ, των αισθητήρων, των ηλεκτρονικών και των υπολογιστικών συστημάτων του εσωτερικού του J-20, από την στιγμή που δεν ξέρουμε τίποτα για αυτά. 

Το CSIS για παράδειγμα ισχυρίζεται πως το J-20 μάλλον κουβαλάει εξελιγμένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός AESA ραντάρ, ενός υπέρυθρου/ηλεκτροπτικού αισθητήρα και ενός παθητικού ηλεκτροπτικού συστήματος ανίχνευσης το οποίο θα παρέχει 360 μοιρών σφαιρική κάλυψη στο αεροσκάφος. Αυτή η εκτίμηση όμως γίνεται με το σκεπτικό πως ισάξια συστήματα μπορούν να βρεθούν στο F-35.

Είναι αδύνατο όμως να γνωρίζουμε πόσο καλά είναι τα συστήματα του J-20. Είναι αρκετά πιθανό, τα ηλεκτρονικά και ιδιαίτερα οι αισθητήρες και τα συστήματα δεδομένων των F-35 και F-22 να υπερτερούν των κινεζικών του J-20.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως αποτέλεσμα, αναλυτές όπως ο Aboulafia και ο John Venable πιστεύουν πως το αμερικανικό μαχητικό πέμπτης γενιάς μπορεί εύκολα να νικήσει το J-20 σε μάχη αέρος-αέρος, η οποία θα βασίζονταν στη δυνατότητα του κάθε μαχητικού να ανιχνεύσει και να επιτεθεί τον εχθρό από την μεγαλύτερο απόσταση. 

"Το F-22, με τα ανώτερη stealth τεχνολογία του, τα πιο εξελιγμένα ραντάρ και τα ακριβή του όπλα, θα κατέστρεφε το J-20 κατευθείαν," σύμφωνα με τον Aboulafia. 

Είναι πιθανόν οι Κινέζοι να γνωρίζουν τα μειονεκτήματα του J-20, για αυτό και να παρήγαγαν μόνο περιορισμένα νούμερα του αεροσκάφους. Ακόμη και έτσι όμως είναι επικίνδυνο να υποτιμάμε τις ενδεχόμενες ικανότητές του.

Η κινεζική πολεμική αεροπορία έχει καταφέρει να μικρύνει το τεχνολογικό κενό (όσον αφορά τα στρατιωτικά όπλα) με την Δύση για τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι απαραίτητο όμως για την Δύση να συνεχίζει την εξέλιξη για να μην την φτάσει η Κίνα.  

 

GALLERY

J-20
J-20
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ