PCL-171
Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Το χαβά τους! Οι Κινέζοι ανέπτυξαν και άλλο πυροβόλο όχημα!

Το PCL-171 είναι ένα νέο κινεζικό 122 χιλιοστών πυροβόλο, το οποίο τοποθετείται σε όχημα 6x6. Η ιδέα μοιάζει αρκετά με το κινητό πυροβόλο SH-2, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2007 αλλά δεν μπήκε ποτέ σε παραγωγή. Το 2020, φωτογραφίες του PCL-171 έγιναν δημόσιες κατά την διάρκεια δοκιμών των πυροβόλων από τον κινεζικό στρατό. Το όπλο έκανε την επίσημη εισαγωγή του, αργότερα τον ίδιο χρόνο. 

Χαρακτηριστικά

Είναι αρκετά παράξενο όταν ένα πυροβόλο έχει ως βάση ένα ελαφρύ όχημα. Το συγκεκριμένο βασίζεται στο σασί του 6x6 Dongfeng CTL-181A με τεθωρακισμένη καμπίνα. Ως αποτέλεσμα, το όπλο είναι αρκετά πιο αποδοτικό από ρυμουλκούμενα πυροβόλα και μπορεί να αλλάξει θέση πυρός. Η αλλαγή από θέση μεταφοράς σε πυρός απαιτεί μόνο ένα λεπτό. Οπότε καταλαβαίνετε ότι το πυροβόλο μπορεί να ρίξει και να αλλάξει θέση, προλαβαίνοντας τα εχθρικά αντίποινα. Το όπλο χρησιμοποιείται από κινεζικές ταξιαρχίες. 

Το PCL-171 είναι εξοπλισμένο με μία τροποποιημένη έκδοση του PCL-96 122 χιλιοστών πυροβόλου. Το όπλο διαθέτει σύστημα βοηθητικού ανεφοδιασμού, το οποίο τοποθετεί το βλήμα μέσα στη κάννη. Το φορτίο ανεφοδιάζεται χειροκίνητα. Η μέγιστη ταχυβολία φτάνει τα 8 βλήματα ανά λεπτό. Το πυροβόλο είναι επίσης συμβατό με όλα τα 122 χιλιοστών πυρομαχικά του PCL-96. Η Κίνα παράγει μία μεγάλη ποικιλία 122 χιλιοστών πυρομαχικών για τα πυροβόλα συστήματά της. Το PCL-171 είναι συμβατό και με τα πυρομαχικά 122 χιλιοστών του ρωσικού πυροβόλου D-30. Η μέγιστη εμβέλεια πυρός φτάνει τα 12 χιλιόμετρα με τα HE-FRAG βλήματα, τα 22 με βλήματα μεγάλης εμβέλειας και τα 27 με πυραυλοκίνητα πυρομαχικά. Με τα κατάλληλα βλήματα μπορεί να φθάσει έως και 40 χιλιόμετρα εμβέλειας. Το PCL-171 είναι επίσης ικανό να εκτοξεύσει 122 χιλιοστών laser κατευθυνόμενων πυραύλων και φυσικά έχει δυνατότητες άμεσου πυρ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το PCL-171 είναι εξοπλισμένο με ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου πυρός. Το πλήρωμα το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να εισάγει τις συντεταγμένες του στόχου και το όπλο στοχεύει με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό το χαρακτηριστικό του αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι πυροβόλων που απαιτούν χειροκίνητη ρύθμιση του όπλου. Η πληροφορίες εκτόξευσης παρέχονται από ένα όχημα διοίκησης που το συνοδεύει. Ο κινεζικός στρατός χρησιμοποιεί ένα μοντέρνο δίκτυο πληροφοριών πεδίου μάχης, στο οποίο τα δεδομένα του στόχου μπορούν να ληφθούν από δορυφόρους, drones, ραντάρ κλπ.

Το πυροβόλο μπορεί να ρίξει μόνο από την αριστερή του πλευρά. 

Στο σύνολο, 28 βλήματα με μπαταρίες κουβαλιούνται στο όχημα σε ειδικά κουτιά. Επιπλέων πυρομαχικά υπάρχουν στα συνοδευτικά οχήματα ανεφοδιασμού. 

Η τεθωρακισμένη καμπίνα παρέχει προστασία εναντίων μικρών βλημάτων και πυρών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το όχημα κινείται χάρης σε ένα diesel κινητήρα, ο οποίος παράγει 296 άλογα. Το PCL-171 μπορεί να φθάσει ταχύτητες έως 120 χλμ/ώρα με εμβέλεια 700 χιλιομέτρων. Το πυροβόλο είναι ικανό για επανειλημμένη χρήση και μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα για μεγάλες αποστάσεις. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με βαρούλκο για ανάκτηση. 

Μία μπαταρία περιλαμβάνει 6 PCL-171 κινητά πυροβόλα, υποστηρίζεται από ένα όχημα διοίκησης και ένα αναγνωριστικό όχημα με βάση ένα σασί 4x4. Επιπλέων, η μπαταρία περιλαμβάνει οχήματα ανεφοδιασμού πυρομαχικών.

Το αναγνωριστικό όχημα έχει τηλεσκοπικό κοντάρι με αρκετούς αισθητήρες συμπεριλαμβανομένου ραντάρ πυροβολικού. Μπορεί να λάβει δεδομένα ανεξάρτητα ή να λάβει πληροφορίες για στόχο από άλλες συμμαχικές μονάδες. Οπότε, το όχημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως ραντάρ αντιμετώπισης εχθρικών μπαταριών. Παρέχει επίσης πληροφορίες συντεταγμένων στο όχημα διοίκησης μέσω ζεύξης δεδομένων, και υπολογίζει τα ακριβής δεδομένα πυρός και τα στέλνει σε κάθε πυροβόλο.

Εξαιτίας των μικρών του διαστάσεων, το PCL-171 μπορεί εύκολα να αερομεταφερθεί. Το κινεζικό Y-9 τακτικό μεταγωγικό μπορεί να κουβαλήσει δύο από αυτά τα πυροβόλα. 

GALLERY

PCL-171
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ