Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Οι Αμερικανοί μπλέκουν την Ελλάδα στην Μαύρη Θάλασσα πριν την συνάντηση Πούτιν-Μητσοτάκη! Ελληνικό EMB-145 "προστατεύει" την αμερικανική ναυαρχίδα

Το Πενταπόσταγμα έγραψε ότι η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας,  επιβεβαιώνει τον στρατηγικό και σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα από την περιοχή των Βαλκανίων μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα επεκτείνουν την παρουσία τους σε Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο και Σούδα.

Η νέα συμφωνία ενισχύει το αμερικανικό αποτύπωμα σε περιοχές καίριας στρατηγικής σημασίας για την χώρα μας. Η επιλογή στρατοπέδου πλησίον της Αλεξανδρούπολης και του Ναύσταθμου της Σούδας, αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς πρόκειται για περιοχές όπου εμφανίζεται έντονη τουρκική παραβατικότητα.

Σε μια πολιτικά δεσμευτική κίνηση, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά. 

Παράλληλα, οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως ένα κρίσιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ,  και στους σχεδιασμούς τους  προσβλέπουν να έχει πιο ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Ήδη σε αυτούς τους  σχεδιασμούς ενέπλεξαν την Ελλάδα οι ΗΠΑ και όχι σε μια τυχαία περιοχή, αλλά στο επίκεντρο της κρίσης με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα. Και ένα μήνα πριν από την συνάντηση Πούτιν-Μητσοτάκη! 

Πιο συγκεκριμένα η ΠΑ μετείχε σε άσκηση με το αμερικανικό  Ναυτικό  στην οποία το αεροσκάφος EMB-145H, κατέδειξε στόχους που προσομοίαζαν ρωσικά σκάφη σε Νατοϊκή ναυτική ομάδα της οποίας ηγείτο η ναυαρχίδα του 6ου αμερικανικού Στόλου το USS Mount Whitney.

Είναι η πρώτη φορά που αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ της ΠΑ μετέχει σε άσκηση προσβολής εχθρικών στόχων, παρέχοντας δεδομένα σε αεροσκάφη (F-15E) και πλοία του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρεται, ένα EMB-145H της ΠΑ και ένα τουρκικό AWACS E-7T, πέταγαν εναλλάξ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την ώρα που το USS Mount Whitney και άλλα σκάφη του ΝΑΤΟ, έπλεαν βόρεια ερευνώντας για θαλάσσια και εναέρια ίχνη (ρωσικά πλοία ή αεροσκάφη) τα οποία μπορεί να επιχειρούσαν να παρενοχλήσουν τα σκάφη του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα αριθμός F-15E τα οποία βρίσκονται σε βάσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία, βρίσκονταν στον αέρα παρέχοντας υποστήριξη στη ναυτική ομάδα.

Τα δεδομένα που συνέλλεγε το ραντάρ PS-890 του ελληνικού Erieye μεταδίδονταν μέσω ζεύξης τόσο στο USS Mount Whitney ενώ υπήρχε και διαρκής ενημέρωση των αμερικανικών F-15E.

Δεν είναι η πρώτη φορά που EMB-145H της ΠΑ επιχειρεί πάνω από τη Μαύρη θάλασσα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά είναι η πρώτη φορά που μετέχει επιχειρησιακά ενταγμένο σε αεροναυτική δύναμή του, την ώρα που η Ρωσία μέσω του ίδιου του προέδρου της χώρας Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε, ότι το αμερικανικό πλοίο είναι συνεχώς στα σκοπευτικά συστήματα των ρωσικών δυνάμεων.

Συμμαχικά αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης (AEW), εργάστηκαν μαζί με τα F-15E της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε μια αποστολή αεροπορικής-θαλάσσιας συνεργασίας κατά την είσοδο του USS Mount Whitney στη Μαύρη Θάλασσα, στις 4 Νοεμβρίου.

Το αμφίβιο πλοίο διοίκησης, USS Mount Whitney υποστηρίχθηκε από τη συμμαχική αεροπορία καθ' όλη τη διάρκεια της μετακίνησής του στη Μαύρη Θάλασσα. Στην αποστολή συμμετείχαν τα αμερικανικά F-15E Strike Eagles που έχουν αναπτυχθεί στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ως μέρος της άσκησης Castle Forge. Η αεροπορική θαλάσσια ενοποίηση όπως αυτή, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των συμμαχικών επιχειρήσεων πολλαπλών τομέων.

«Πολυεθνικές αεροπορικές-θαλάσσιες αποστολές αποδεικνύουν την ικανότητα του ΝΑΤΟ να σχηματίσει μια ανταποκρινόμενη κοινή δύναμη», δήλωσε ο στρατηγός Jeff Harrigian, Διοικητής της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης. «Οι συμμαχικές πλατφόρμες AEW διασφαλίζουν ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, διατηρούν την επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης σε όλους τους τομείς, επιτρέποντας στα πληρώματα και τους διοικητές να αντιδρούν αποτελεσματικά σε τυχόν πιθανές απειλές». ανέφερε

Αεροπορική επιτήρηση, διοίκηση και έλεγχο παρείχαν τα συμμαχικά αεροσκάφη AEW. Ένα ελληνικό EMB-145 και ένα τουρκικό E-7T παρατήρησαν την περιοχή, καθώς το USS Mount Whitney ξεκίνησε τη διέλευση του με κατεύθυνση βόρεια στη Μαύρη Θάλασσα. Τα συμμαχικά αεροσκάφη AEW παρέχουν βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης σε όλες τις αεροπορικές και θαλάσσιες μονάδες. Οι συμμετέχουσες μονάδες διεξήγαγαν σενάρια εκπαίδευσης, για την καθιέρωση εναέριου και θαλάσσιου ελέγχου, που επιτρέπει την ελευθερία ναυσιπλοΐας σε διεθνείς εναέριους και υδάτινους χώρους.

Η Μαύρη Θάλασσα, είναι μια κρίσιμη πλωτή οδός για το θαλάσσιο εμπόριο και τη σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη. Αεροσκάφη και πλοία του ΝΑΤΟ, επιχειρούν τακτικά στη Μαύρη Θάλασσα για να συνεργαστούν με συμμαχικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας μαζί με εταίρους όπως η Ουκρανία και η Γεωργία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ