Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικά F-16 κατά ρωσικών μαχητικών!- Άγκυρα & ΗΠΑ αναλαμβάνουν την προστασία των χωρών της Α. Ευρώπης

Η Τουρκία εμφανίζεται «πιστή» σύμμαχος του ΝΑΤΟ, καθώς έστειλε, τέσσερα F-16C από την αεροπορική της βάση στη Μπαντίρμα στην Πολωνία, στο πλαίσιο των αποστολών προς εναέρια αστυνόμευση των ανατολικών συνόρων της συμμαχίας, από τυχόν παραβιάσεις της ρωσικής Αεροπορίας.

Τα τέσσερα τουρκικά F-16C, που συνοδεύονται από 80 άτομα προσωπικό εδάφους προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Malbork, όπου και θα παραμείνουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Είναι η δεύτερη φορά, που η Τουρκία στέλνει μαχητικά στην Ανατολική Ευρώπη για εναέρια αστυνόμευση και η πρώτη, στην συγκεκριμένη βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για το τρίτο απόσπασμα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, την παρούσα χρονική περίοδο, μετά τα τέσσερα ιταλικά F-35A στο Ämari της Εσθονίας και ακόμη τέσσερα ισπανικά Eurofighter Typhoon  στην Λιθουανία.

https://www.youtube.com/watch?v=fEzm-SfdXK4

Τουρκικά και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, ξεκίνησαν καθήκοντα αεροπορικής περιπολίας στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ. Στην επίσημη δήλωση των αρχών, αναφέρεται ότι η πρώτη αποστολή των αεριωθούμενων αεροσκαφών, ξεκίνησε από τις ακτές της Πολωνίας και της Ισλανδίας.

Η Τουρκία  και  τα πολεμικά αεροπλάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταστάθμευσαν  στην Πολωνία και στην Ισλανδία  αντίστοιχα, στα πλαίσια αεροπορικών αποστολών του ΝΑΤΟ.

Στη δήλωσή της σχετικά με το θέμα, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου, δήλωσε ότι ευχαρίστησε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ,Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες για τη συμβολή τους στην αποστολή αεροπορικής αστυνομίας του ΝΑΤΟ.

"Η αεροπορία μας βοηθάει, να διατηρούμε τους ουρανούς μας ασφαλείς όλο το εικοσιτετράωρο. Αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα αλληλεγγύης συμμαχίας, αποδεικνύοντας την ικανότητα και την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ, να προστατεύσει όλους τους συμμάχους του", δήλωσε η Λουνγκέσκου. 

4 αεροσκάφη F-15 των ΗΠΑ προσγειώθηκαν επίσης, στην αεροπορική βάση Keflavik στην Ισλανδία. Τα αμερικανικά αεροσκάφη, θα παραμείνουν σε κατάσταση ετοιμότητας (readiness) για να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της Ισλανδίας μόλις ληφθεί έγκριση, από το Κέντρο Συνδυασμένων Αερομεταφορών του ΝΑΤΟ στη Γερμανία .

Τα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε 24ωρη αποστολή σε όλη την Ευρώπη, απογειώνονται σε περίπτωση ύποπτων και αιφνιδιαστικών πτήσεων κοντά στον εναέριο χώρο των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Το 2020, το ΝΑΤΟ κινητοποίησε την αεροπορική του δύναμη 400 φορές σε όλη την Ευρώπη, για να αναγνωρίσει "άγνωστα" αεροσκάφη που πλησιάζουν τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ , κυρίως από τη Ρωσία .

Να υπενθυμίσουμε, ότι η 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής  μας  Αεροπορίας, έλαβε μέρος στην άσκηση «NATO Tiger Meet 2021» στην αεροπορική βάση Μπέχα της Πορτογαλίας.

Από ελληνικής πλευράς, στην άσκηση συμμετείχαν 4 αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced και ανάλογο προσωπικό.

Συνολικά έλαβαν μέρος στην άσκηση, 40 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα από τη Γαλλία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Πολωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η 335 Μοίρα, συμμετείχε σε αποστολές συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων (Composite Air Operations - COMAO), καλύπτοντας όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων (Defensive /Offensive Counter Air, Air Interdiction, Dynamic Targeting, Destruction of Enemy Air Defence και Opposing Forces), ημέρα και νύκτα, στον εναέριο χώρο της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

https://www.youtube.com/watch?v=3GGFf1pqfQM

Εν τω μεταξύ σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ,  ανέθεσε το  αμφίβιο πλοίο μεταφοράς USNS Yuma ως επικεφαλής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το USNS Yuma, άρχισε να κατευθύνεται βόρεια προς τη Μαύρη Θάλασσα, για να ενωθεί με τους τους εταίρους του ΝΑΤΟ.

Να αναφέρουμε ότι στα τέλη Ιουνίου, έχει ξεκινήσει η διεθνής άσκηση Sea Breeze  στη Μαύρη Θάλασσα. Πέντε χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό  40 αεροσκάφη και 32 πλοία από 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, συμμετέχουν σε αυτά.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις και τα μέσα του ρωσικού στρατού, παρακολουθούν το στόλο της Μαύρης Θάλασσας «εφαρμόζοντας μια σειρά μέτρων, για τον έλεγχο των ενεργειών των πλοίων».

Η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι η κλίμακα της άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο ακούσιων συμβάντων, οπότε η Μόσχα παροτρύνει την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της να εγκαταλείψουν την άσκηση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ