Πολεμική αεροπορία

Δεν είναι επιστημονική φαντασία: Το ''εξωγήινο'' Drone RQ-180 των ΗΠΑ

Η ονομασία RQ-180 είναι απλώς μια πλασματική επέκταση του χαρακτηρισμού της Lockheed Martin's Skunk Works RQ-170 Seninal. Οι δύο πλατφόρμες είναι κατά κάποιον τρόπο συμπληρωματικές μεταξύ τους, αλλά το RQ-170 είναι σίγουρα το παλαιότερο, κατωτέρου επιπέδου, χαμηλότερο, πιο τακτικού προσανατολισμού και λιγότερο προηγμένο από τις δύο έννοιες. Και οι δύο έχουν σχέδια πτέρυγας. Είναι ή σίγουρα θα είναι σε θέση να ενσωματωθούν, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, αλλά πέρα ​​από αυτό, δεν σχετίζονται άμεσα.

Ο συνολικός του σχεδιασμός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πολύ προηγμένες ευρυζωνικές, με χαμηλό ίχνος παρατήρησης. Είναι σχεδιασμένο να πετά σε πολύ μεγάλα υψόμετρα στον αμφισβητούμενο εναέριο χώρο, πάνω από 70.000 πόδια, για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να ανιχνευθεί ποτέ.

Λειτουργώντας ως ο απόλυτος πολλαπλασιαστής δύναμης, με χαμηλό ίχνος παρατήρησης και με ένα πακέτο πύλης επικοινωνίας θα επέτρεπε στους διοικητές χιλιάδες μίλια μακριά να δουν ακριβώς τι συμβαίνει με τους «αόρατους» στόλους αεροσκαφών τους που λειτουργούν σε μια πολύ επικίνδυνη περιοχή. Αυτό θα συνέβαινε μέσω της αναμετάδοσης μιας εντελώς συγχωνευμένης «εικόνας» του πεδίου μάχης, που συλλέχθηκε μέσω όλων των περιουσιακών στοιχείων στα οποία συνδέεται το RQ-180 Θα επέτρεπε επίσης σε αυτούς τους κυβερνήτες, να κάνουν αλλαγές στο σχέδιο μάχης σε πραγματικό χρόνο, διοχετεύοντας το με πληροφορίες που λαμβάνουν από όλο τον κόσμο μέσω δορυφόρου. Επιπλέον, αυτά τα αόρατα αεροσκάφη, θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν πλήρως από όλες τις πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο που πρέπει να συγκεντρώσει το Πεντάγωνο και οι σύμμαχοί του. 

Με άλλα λόγια, ένα αεροσκάφος δικτύωσης RQ-180 θα λειτουργούσε ως γέφυρα πληροφοριών δύο λωρίδων, φτάνοντας πολύ βαθιά του πεδίου μάχης για να δώσει πληροφορίες στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, το RQ-180 θα μπορούσε πολύ καλά να παρέχει ένα πολύ ασφαλές ενεργό δίχτυ, πάνω από τον αμφισβητούμενο εναέριο χώρο. Ως αποτέλεσμα, οι διοικητές δεν θα ήταν απλώς σε γνώση, αλλά θα είχαν τον έλεγχο της μάχης. 

Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Η τεχνολογία είναι ήδη πραγματικότητα και είναι εφαρμοσμένη σε εξελιγμένες πλατφόρμες σήμερα. Η στρατηγική φύση του RQ-180 είναι να  λειτουργεί ως κρίσιμος κόμβος δικτύωσης, που λειτουργεί σε απαγορευμένο εναέριο χώρο.

Με όλα τα παραπάνω είναι πολύ πιθανό αυτό το  αεροσκάφος να είναι το «κόσμημα» στο μελλοντικό οικοσύστημα μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ