Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Τα ‘’γεράκια’’ της ΠΑ δίνουν ηχηρές απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις

Μέχρι το τέλος του 2021 η Πολεμική Αεροπορία ελπίζει να έχει ήδη αρχίσει και η μαζική μετατροπή των 84 F-16 block 52 + adv σε Viper. Παράλληλα, το ελληνικό οπλοστάσιο ενισχύεται με τα Rafale.

Η γιορτή των Αρχαγγέλων της Πολεμικής Αεροπορίας συνδυάζεται φέτος με μια πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά ‘’φτερά’’ κατάσταση εδώ και μήνες.Οι Τουρκικές προκλήσεις να κορυφώνονται και τα ‘’γεράκια’’ της HAF  δίνουν καθημερινά ηχηρές απαντήσεις.

Συνδυάζεται όμως και με τα επόμενα βήματα της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία την ανεβάζουν επίπεδο ώστε να επισφραγίσει την κυριαρχία της στην περιοχή-Air Superiority-τα δύσκολα χρόνια που έρχονται.

Από τις 21 Ιουλίου όταν στις Πολεμικές Μοίρες χτύπησε ο πρώτος συναγερμός καθώς η Άγκυρα αποφάσισε να βάλει ‘’φωτιά’’ στην περιοχή αρχίζοντας έρευνες στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα στις ‘’φωλιές’’ των ‘’γερακιών’’ άλλαξαν πολλά. Τα μαχητικά φορτώθηκαν με όπλα και από τότε τα περισσότερα παραμένουν στα υπόστεγα έτοιμα. 

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την αλήθεια. Το 2020 έως και τον Οκτώβριο τα Τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 4272 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου με συνολικά 1825 αεροσκάφη. 307 οπλισμένοι σχηματισμοί των γειτόνων εισήλθαν στο FIR Αθηνών ενώ σε 396 περιπτώσεις τα Τουρκικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν με τα Ελληνικά μαχητικά. Με περίσσιο θράσος οι Τούρκοι πιλότοι κατόπιν εντολών προχώρησαν μάλιστα σε 368 υπερπτήσεις-την Παρασκευή πέταξαν ακόμα και πάνω από τη Σάμο- για να πάρουν τη δέουσα απάντηση.

Με δεδομένη πλέον την Τουρκική επιθετικότητα και τις όλο και πιο -παράλογες απαιτήσεις των γειτόνων-ακόμα και αποστρατικοποίηση νησιών ζητούν- οι επόμενοι μήνες αναμένονται εξίσου δύσκολοι ίσως και ακόμη περισσότερο. Όμως η Πολεμική Αεροπορία όλο αυτό το διάστημα απέδειξε γιατί αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος για την άμυνα της χώρας και κάνει τη διαφορά απέναντι στην  Τουρκική αεροπορία. 

Τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ όχι μόνο δεν έχουν χάσει αερομαχία αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν ταπεινώσει τους γείτονες που αναγκάστηκαν αρκετές φορές να εξαπολύσουν ακόμα και flares για να ξεφύγουν. Οι πτήσεις στην Κύπρο όταν τα Ελληνικά μαχητικά έφτασαν ανενόχλητα στη Μεγαλόνησο αποκάλυψαν ότι η Τουρκική αεράμυνα είναι ‘’τρύπια’’ και προκάλεσαν τεράστιο εκνευρισμό. Οι επιδόσεις της HAF στις Συμμαχικές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις εκεί όπου οι γείτονες απέχουν καταδεικνύουν την τεράστια διαφορά ποιότητας.

Το επόμενο διάστημα θα φύγουν οι πρώτοι ιπτάμενοι από τη 332 Πολεμική Μοίρα ‘’Γεράκι’’ για την Γαλλία. Θα είναι αυτοί που θα πάρουν το ‘’βάπτισμα’’ του πυρός και θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται στο νέο απόκτημα της HAF, το υπερσύγχρονο Rafale. Θα ακολουθήσει το επόμενο κύμα και όλοι μαζί θα επιστρέψουν έως το καλοκάιρι στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα μαζί με τα πρώτα Rafale τα οποία αποκτά η Πολεμική Αεροπορία. Στην Ελλάδα θα έρθουν και οι Γάλλοι οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν τα μυστικά του νέου μαχητικού στους Έλληνες πιλότους αλλά και τεχνικούς.

Μέχρι το τέλος του 2021 η Πολεμική Αεροπορία ελπίζει να έχει ήδη αρχίσει και η μαζική μετατροπή των 84 F-16 block 52 + adv σε Viper.Ήδη το πρωτότυπο από την 335 Μοίρα ‘’Τίγρης’’ προχωρά στις τελευταίες δοκιμές πριν πετάξει για τις ΗΠΑ όπου θα πραγματοποιηθεί ο τελικός έλεγχος όλων των συστημάτων.Με Rafale και Viper στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία κάνει το άλμα απέναντι στους γείτονες οι οποίοι πλέον μένουν ακόμα πιο πίσω στη μάχη των αιθέρων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ