λοκάρισμα μαχητικού
Πολεμική αεροπορία

«Σταθερά στα guns» για τους Έλληνες πιλότους: Η υπεροχή στους αιθέρες

Για τους αεροπόρους η φράση "σταθερά στα guns" δηλαδή ο εγκλωβισμός από τα πυροβόλα του αντιπάλου για αρκετή ώρα αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη αεροπορικής υπεροχής.

Το βίντεο-ντοκουμέντο που ήρθε στο φως και δείχνει την "κόλαση" που έζησαν οι Τούρκοι ιπτάμενοι πάνω από τις Οινούσσες ήρθε να τους επαναφέρει στην τάξη. Και να τους υπενθυμίσει ότι όσες παραβιάσεις και υπερπτήσεις κι αν κάνουν επιταχύνοντας απλά τα μαχητικά τους μέσα στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο αυτό δεν τους κάνει μαχητές. Απλά συμπληρώνουν αριθμούς στους πίνακες της Άγκυρας η οποία με αυτόν τον τρόπο θέλει να εμφανίσει δραστηριότητα στο Αιγαίο για να διατηρήσει ζωντανές τις διεκδικήσεις της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τους αεροπόρους η φράση "σταθερά στα guns" δηλαδή ο εγκλωβισμός από τα πυροβόλα του αντιπάλου για αρκετή ώρα αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη αεροπορικής υπεροχής. Αιτία για να επιστρέψει ταπεινωμένος στη βάση του ο ιπτάμενος που βρέθηκε μέσα στα σκοπευτικά του αντιπάλου κατά τη διάρκεια της αερομαχίας.

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση του αποκαλυπτικού βίντεο, ο Τούρκος εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Χαμί Ακσόϊ ενδεχομένως μετάνιωσε για την δήλωσή του περί "πτήσης ρουτίνας" των Τουρκικών F-16 που παρενόχλησαν το Ελληνικό ελικόπτερο πάνω από τις Οινούσσες. Αν και όπως τονίζουν τα "γεράκια" του Αιγαίου η δήλωση δεν απέχει από την πραγματικότητα αφού για τους γείτονες αποτελεί πλέον ρουτίνα ο εγκλωβισμός τους από τα όπλα των μαχητικών της HAF.

Πολεμική Αεροπορία

Η Πολεμική Αεροπορία έχει επιλέξει εδώ και δεκαετίες να αποδεικνύει την υπεροχή της στον αέρα χωρίς να έχει ανάγκη προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα. Με τους ιπτάμενους αλλά και τους επιτελείς να ξεκαθαρίζουν ότι σε πραγματικές συνθήκες αυτό που έχει σημασία δεν θα είναι φυσικά οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις αλλά ποιος θα επιβιώσει στο πεδίο των επιχειρήσεων και ποιος θα είναι "kill από ώρα".

Αυτή τη φορά ήταν οι ιπτάμενοι της 331 Μοίρας "Θησέας" αυτοί που ταπείνωσαν τους αλαζόνες εισβολείς και έστειλαν το μήνυμα ότι κανένας Έλληνας έως και τον τελευταίο ακρίτα δεν θα μείνει ποτέ απροστάτευτος. Πιλότοι από την τελευταία Πολεμική Μοίρα που έχασε αεροπόρο πάνω στο καθήκον πριν από δύο χρόνια, τον Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο όταν επέστρεφε από αποστολή αναχαίτισης στο Αιγαίο.

Της Μοίρας που έχει πρωτεύσει κατ’ επανάληψη σε συνεκπαιδεύσεις και "σχολεία" του ΝΑΤΟ όπως το TLP με τα πιο σύγχρονα Mirage που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία τα 2000-5 MK2. Μαχητικά τα οποία κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο αφού δεν τα διαθέτει και κατά συνέπεια δεν τα γνωρίζει καλά η Τουρκική Αεροπορία. Αεροσκάφη που αποτελούν ένα από τα "δυνατά χαρτιά" της HAF αλλά και γενικότερα του Ελληνικού οπλοστασίου.

Οι δύο Μοίρες των Mirage, η 331Μοίρα Παντός Καιρού "Θησέας" αλλά και η 332 ΜΠΚ "Γεράκι" με τα παλιότερα Mirage2000 EGM/BGM άλλαξαν τους συσχετισμούς όταν τα Γαλλικά "Δελταπτέρυγα" αποκτήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία. Με εξαιρετικές δυνατότητες στην μάχη air του air εξαιτίας των όπλων που φέρουν αλλά και του σχεδιασμού τους που τα κάνει να υπερέχουν στις κλειστές αερομαχίες και σε χαμηλά ύψη.

Την προηγούμενη δεκαετία όμως η αδυναμία στη συντήρηση των Mirage προκάλεσε μια σειρά από προβλήματα και μείωσε τις διαθεσιμότητες των υπερπολύτιμων για την άμυνα της χώρας μαχητικών. Αεροσκάφη που αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος αφού έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στρατηγικά όπλα όπως οι πύραυλοι Scalp αλλά και οι Exocet.

Η πρόσφατη απόφαση για την υποστήριξη των Γαλλικών μαχητικών αποτελεί δίχως άλλο ανάσα για την Πολεμική Αεροπορία. Στη "φωλιά" των Mirage στην 114 Πτέρυγα Μάχης οι αφανείς πρωταγωνιστές μηχανικοί περιμένουν να αρχίσει η ροή των ανταλλακτικών και να αυξηθούν τα διαθέσιμα αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ