Πολεμική αεροπορία

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Αεροπορίας Στρατού

Μπορεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει κυρίως στο πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου των Φρεγατών και του προγράμματος συμμετοχής και απόκτησης μίας μοίρας μαχητικού 5ης γενιάς, F-35, όμως είναι και άλλοι τομείς που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης.

Η Αεροπορία Στρατού (ΑΣ) πρέπει σύντομα να λάβει ανάλογης προσοχής ώστε να καταφέρει να μπει με αξιώσεις στην επόμενη εποχή, που θα της προσδώσει τα εχέγγυα υπεροχής στις επιχειρήσεις εγγύς υποστηρίξεως στα πεδία των μαχών. Το συνολικό κόστος εκσυγχρονισμού και αντικατάστασης μπορεί να φτάσει σε βάθος χρόνου ακόμη και τα 4 δις €.

Τα Kiowa Warrior

Έχουμε αναφερθεί εκτενώς για την υπόθεση παραλαβής των 70 ελικοπτέρων OH-58 Kiowa Warrior που έχει αποκτήσει ο Ελληνικός Στρατός και πώς η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση αποτελεί πραγματικό Game Changer για τις δυνατότητες αποτροπής και υπεράσπισης του νησιωτικού συμπλέγματος του ανατολικού Αιγαίου.

Η πρόσφατη άσκηση στο Λιτόχωρο έδειξε ότι οι Έλληνες πιλότοι μαθαίνουν πολύ γρήγορα ενώ οι διαθεσιμότητες ανεβαίνουν με γεωμετρική πρόοδο.

Τα Chinook

Η έλευση 10 ελικοπτέρων Chinook CH-47D έναντι 125 εκατ. $ από τις ΗΠΑ ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό τις επιχειρησιακές δυνατότητες, με τα ελικόπτερα να ρίχνονται επίσης στις μάχες αντιμετώπισης των φωτιών ή την αεροδιακομιδή ασθενών.

Η ΑΣ διέθετε ήδη 9 Chinook CH-47CG και 6 Chinook CH-47SD. Σύνολο, λοιπόν, διαθέτει 25 ελικόπτερα του τύπου έναντι μόλις 11 που έχει η Τουρκία.

Όμως, σύντομα θα πρέπει να μπει το χέρι βαθιά στην τσέπη για την αναβάθμιση όλων των ελικοπτέρων σε επίπεδο “F”, κάτι που θα τους δώσει την δυνατότητα να υπηρετούν για ακόμη 20 χρόνια.

Επιπλέον, χρειάζονται αρκετά από αυτά συντήρηση για να συνεχίσουν ακόμη και στην διαμόρφωση που είναι να πετούν.

Τα Apache

Πρόκειται για το καμάρι της ΑΣ, που μόνο η Ελλάδα διαθέτει (εν σχέσει με την Τουρκία) και μάλιστα σε δύο εκδόσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 19 ΑΗ-64Α και 10 AH-64D. Όμως, όπως έχουμε ξαναγράψει το θέμα που προκύπτει είναι με τα πρώτης γενιάς, για τα οποία σύντομα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις αναβάθμισης σε επίπεδο D, τουλάχιστον με την ισραηλινή διαμόρφωση, που κρίνεται συμφέρουσα ή ακόμη και να εξεταστεί η προμήθεια επιπλέον ελικοπτέρων από αυτά που αναμένεται να αρχίσει να αποσύρει ο αμερικανικός στρατός.


Τα NH-90

Πρόκειται για 14 υπερσύγχρονα ελικόπτερα – πανάκριβα είναι η αλήθεια – γαλλικής κατασκευής, τα οποία αποκτήθηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας το 2003 ενώ επίκειται η παραλαβή ακόμη 6. Επί χρόνια η διαθεσιμότητά τους ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, λόγω διαφωνιών της πολιτικής ηγεσίας κι εν μέσω φιλολογίας περί σκανδαλώδους συμφωνίας. Μάλιστα, υπήρξε και περίοδος που ήταν και τα 14 NH-90 καθηλωμένα! Ο κυριότερος λόγος ήταν γιατί ποτέ δεν υπεγράφη συμφωνία υποστήριξης σε ανταλλακτικά.

Με πρωτοβουλίες του ίδιου του υπουργού, Νίκου Παναγιωτόπουλο, η αδιέξοδη αυτή κατάσταση έκλεισε οριστικά και έχουν αρχίσει να δρομολογούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να έρθει η πολυπόθητη διαθεσιμότητα στο απόλυτο και η έλευση των επιπλέον 6 ελικοπτέρων.

Παρότι είναι πανάκριβα ως ελικόπτερα έχουν ένα πολύ θετικό ατού. Κι αυτό είναι το σέρβις. Σύμφωνα με την εταιρεία κατασκευής το σέρβις πρέπει να γίνεται ανά ένα μήνα, ανεξάρτητα από τις ώρες πτήσεις που έχει γράψει. Δηλαδή μπορεί να γράψει για παράδειγμα 500 ώρες πτήσεις σε ένα μήνα με την τιμή σέρβις να παραμένει η ίδια, σε αντίθεση για παράδειγμα με τα Chinook που ανά 250 ώρες χρειάζονται την καθιερωμένη συντήρηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο πιο πολύ χρησιμοποιούνται τα NH-90 τόσο πιο φθηνά βγαίνουν για τον προϋπολογισμό της ΑΣ. Μόλις, λοιπόν, φθάσουν τις απαραίτητες διαθεσιμότητες είναι πολύ πιθανό να τα δούμε να πιάνουν δουλειά… με εντατικούς ρυθμούς.


Τα UH-1H Huey και στο βάθος… Black Hawk

Τα μονοκινητήρια UH-1H γνωστά κι ως Huey υπηρετούν στην ΑΣ από την δεκαετία του 60. Πραγματικά όλες αυτές τις δεκαετίες έχουν λιώσει στην υπηρεσία του Στρατού και έχουν φέρει σε πέρας όλη την βρώμικη δουλειά.

Πλέον έχουν μπει στην δύση της υπηρεσιακής τους ζωής και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης. Και το πιο πιθανό – για να μην πούμε ότι είναι σίγουρο – ως επιλογή φαντάζει το UH-60 γνωστό κι ως Black Hawk. Μόνο που εδώ ξεκινούν και οι δυσκολίες.

Το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται τουλάχιστον 24 προκειμένου να αποσυρθούν όλα τα Huey από την υπηρεσία. Οι ΗΠΑ μας παραχωρούν ελικόπτερα του τύπου αλλά της διαμόρφωσης Ἁ῾, δηλαδή της πρώτης γενιάς που χρονολογούνται από το 1979 και αρχές του ᾽80. Από τότε έχουν παραχθεί άλλες 4 εξελιγμένες εκδόσεις, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι αν βρεθούν 24 ελικόπτερα σε πολύ καλή κατάσταση θα χρειαστούν πολλά χρήματα για την αναβάθμισή τους σε επίπεδο “L”, που είναι μία βαθμίδα πριν την νεότερη “K”. Το κόστος αναβάθμισης, μας εξηγούσε γνώστης της πρότασης, μπορεί να φτάσει το 80% της αξίας ενός καινούριου! Κάπου εδώ πληροφορούμαστε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, που μπορεί να φέρουν την πολυπόθητη λύση στο αδιέξοδο προμήθειας του τύπου στην ΑΣ και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ