v-bat
Οπλικά συστήματα

V-Bat: Αυτό το νέο drone της Ελλάδας έχει κάτι που δεν έχει κανένα τουρκικό

Πριν λίγες ημέρες σας είχαμε ενημερώσει για την επίσημη υιοθέτηση των πρώτων εναέριων συστημάτων V-BAT στο ελληνικό οπλοστάσιο. 

Αναλυτικότερα, στις 14 Μαΐου φέτος πραγματοποιήθηκε τελετή έναρξης λειτουργίας αυτών των drones, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και άλλων υψηλόβαθμων στρατιωτικών στελεχών.

Τα δύο drones αποτελούν προϊόντα δωρεάς του εφοπλιστή Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη. Αγοράστηκαν από την αμερικανική αμυντική εταιρεία Shield AI έπειτα από την εντυπωσιακή τους απόδοση στο ρωσο-ουκρανικό πεδίο της μάχης.

Η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία ανακοίνωσε σε επίσημη δήλωσή της πως «είμαστε πολύ περήφανοι που υποστηρίζουμε τον ελληνικό στρατό στην προσπάθειά του να επεκτείνει την χρήση έξυπνων και οικονομικών αεροσκαφών για να προστατεύει τα εθνικά του συμφέροντα και την περιφερειακή σταθερότητα».

Ποια Είναι Αυτά τα Drones;

Νωρίτερα, η Shield AI αποκάλυψε επιχειρησιακά δεδομένα για την πρώτη δοκιμαστική χρήση των καινοτόμων V-BAT στο ρωσο-ουκρανικό πεδίο της μάχης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ουκρανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το σύστημα αυτό στις 24 Αυγούστου του 2024. Με ένα drone τύπου V-BAT οι Ουκρανοί κομάντος λέγεται πως εντόπισαν ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας τύπου Buk, 60 χιλιόμετρα εντός των ρωσικών συνόρων. Το drone μετέφερε τις συντεταγμένες του στόχου στο κέντρο ελέγχου και έπειτα ένα ουκρανικό HIMARS κατέστρεψε το ρωσικό σύστημα.

Μετέπειτα τα αμερικανικά V-BAT χρησιμοποιήθηκαν ξανά σε κρίσιμες ουκρανικές αποστολές, κυρίως αναγνώρισης, κατασκοπίας και περισυλλογής δεδομένων σχετικά με την θέση και κίνηση ρωσικών στρατευμάτων.

Δεδομένη της εντυπωσιακής τους απόδοσης, το Κίεβο παρήγγειλε και άλλα τέτοια συστήματα από την αμερικανική εταιρεία. Το ίδιο έκανε και ο ελληνικός στρατός, με την βοήθεια φυσικά του κ. Λασκαρίδη.

Μέχρι σήμερα το V-BAT έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 130 αποστολές στο πλευρό του ουκρανικού στρατού.

Τα V-BAT ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα κατασκοπευτικά drones εξαιτίας του σχεδιασμού τους, ο οποίος τους προσφέρει σταθερότητα και πτήσεις μεγάλης διάρκειας, και της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που φέρουν. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στα drones να εντοπίζουν στόχους με τρομερή ακρίβεια.

Παράλληλα, το V-BAT μπορεί να στηθεί και να απογειωθεί μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά, ενώ η μέγιστη διάρκεια πτήσης του ξεπερνά τις 13 ώρες! Τέλος, το σύστημα μπορεί να πετάξει σε μέγιστη απόσταση 130 χιλιομέτρων (ή 180 χιλιομέτρων με σύνδεση C-Band).

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ