BlueWhale
Οπλικά συστήματα

Έπεσαν οι υπογραφές: Η Ελλάδα θα αποκτήσει το αυτόνομο μη επανδρωμένο υποβρύχιο BlueWhale από το Ισραήλ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό υπέγραψε συμφωνία με την ισραηλινή αμυντική εταιρεία Israel Aerospace Industries (IAI) για την πώληση του μη επανδρωμένου υποβρύχιου οχήματος (UUV) BlueWhale στην χώρα μας.

Στα χέρια του ελληνικού πολεμικού ναυτικού το BlueWhale αναμένεται να επιχειρεί κυρίως ως κατασκοπευτική και αναγνωριστική πλατφόρμα.

Εντός του πλαισίου της συμφωνίας που υπογράφηκε, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή και υιοθέτηση του μη επανδρωμένου υποβρυχίου BlueWhale στο οπλοστάσιό μας.

Η ισραηλινή αμυντική εταιρεία Israel Aerospace Industries γνωστοποίησε πως θα μεταφέρει τεχνολογία στην ΕΑΒ, ενώ μέρος της παραγωγής των παραγγελθέντων BlueWhale θα λάβει χώρα επί ελληνικού εδάφους.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστος ο αριθμός των μονάδων που παρήγγειλε το ελληνικό ναυτικό, όπως επίσης αβέβαιο είναι το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και υιοθέτησης του drone. Μελλοντικά αναμένεται να αποκαλυφθούν όλες αυτές οι ενδιαφέρουσες πληροφορίες, όπως επίσης και το συνολικός κόστος του προγράμματος.

Ποιο Είναι το BlueWhale

Το BlueWhale (κωδική ονομασία ELI-3325) είναι ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (UUV) που αναπτύχθηκε και παράγεται από την ισραηλινή αμυντική εταιρεία Elta Systems. Κύριος ρόλος του drone είναι η περισυλλογή πληροφοριών, η κατασκοπία εχθρικών επικοινωνιών και η αναγνώριση στόχων.

Το BlueWhale επιχειρεί πλήρως αυτόνομα και σαν δευτερεύουσες αποστολές μπορεί να αναλάβει την περιπολία παράκτιων περιοχών, επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, αποστολές εντοπισμού ναρκών και άλλων ναυτικών αντιμέτρων, την συνοδεία ειδικών δυνάμεων, τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και πολλά άλλα.

Το σκάφος έχει μήκος περίπου 11 μέτρων και ζυγίζει συνολικά 5,5 τόνους. Πλέει ιδιαίτερα αθόρυβα, γεγονός που δυσκολεύει την αναχαίτισή του από εχθρικούς αισθητήρες (π.χ. σόναρ). Κάθε BlueWhale έχει αυτονομία έως τεσσάρων εβδομάδων, δηλαδή μπορεί να παραμείνει στην θάλασσα για μέγιστη διάρκεια ενός μήνα.

Η μέγιστη ταχύτητά του υποβρύχια φτάνει τους 7 κόμβους, δηλαδή τα 13 χλμ/ώρα. Το μέγιστο βάθος κατάδυσης είναι στα 300 μέτρα, ενώ εσωτερικά κάθε BlueWhale μπορεί να μεταφέρει ένα ραντάρ, διάφορους αισθητήρες, συστήματα επικοινωνίας με το κέντρο ελέγχου και λοιπά προηγμένα συστήματα.

Εξοπλισμένο με το ενεργό και παθητικό σύστημα σόναρ FAS το BlueWhale μπορεί να εντοπίζει αποτελεσματικά τόσο πλοία όσο και υποβρύχια, ενώ με το σόναρ SAS της KRAKEN αποκτά την δυνατότητα χαρτογράφησης του πυθμένας κάποιου θαλάσσια περιβάλλοντος. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ