Η αμυντική έκθεση DEFEA 2025, η οποία λαμβάνει χώρα στο κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα μεταξύ 6 και 8 Μαΐου φέτος, μας επιφύλασσε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.
Ελληνικές εταιρείες παρουσίασαν στα περίπτερά τους εντυπωσιακά συστήματα και πλατφόρμες που έκλεψαν τα βλέμματα των παρευρισκόμενων και γέμισαν με αισιοδοξία τον ελληνικό λαό για το μέλλον της εθνικής άμυνας και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Το USV της Delian Alliance Industries
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και πολυαναμενόμενα συστήματα που μπορείτε να δείτε από κοντά στην έκθεση είναι το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) ονόματι Interceptigon N της ελληνικής εταιρείας Delian Alliance Industries.
Πρόκειται για ένα συμπαγές ναυτικό drone, το οποίο επιδεικνύει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας (δηλαδή stealth), πράγμα εμφανές από τον προηγμένο και φουτουριστικό σχεδιασμό του.
Σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας, κάθε ένα τέτοιο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας μπορεί να μεταφέρει εκρηκτικό υλικό μέγιστου βάρους 70 κιλών. Στο πεδίο της μάχης, αυτά τα οχήματα λειτουργούν ως ναυτικά drones καμικάζι, δηλαδή κατευθύνονται προς έναν στόχο (π.χ. πολεμικό πλοίο) και ανατινάζονται κατά την επαφή.
Ο έλεγχός τους γίνεται από μεγάλη απόσταση, από έναν ή περισσότερους χειριστές σε ειδικό σταθμό απομακρυσμένου ελέγχου.
Εκπρόσωποι της ελληνικής Delian Alliance Industries αποκάλυψαν πως το πολλά υποσχόμενο Interceptigon N θα μπορεί να επιχειρεί σε σμήνη, γεγονός που θα επιτρέπει στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό να εξαπολύει συντονισμένες επιθέσεις μεγάλης κλίμακας κατά εχθρικών στόχων.
Όσον αφορά το επιχειρησιακό βεληνεκές του drone, η κατασκευάστρια μίλησε για χρήση σε μέγιστη απόσταση 30 χιλιομέτρων. Τέλος, έγινε γνωστό πως η μέγιστη ταχύτητα του σκάφους θα ξεπερνά τους 40 κόμβους, δηλαδή θα φτάνει τα περίπου 75 χλμ/ώρα.
Ο Υπερίων της ΕΑΒ
Ένα άλλο πολλά υποσχόμενο σύστημα που αφορά τα μη επανδρωμένα αεροχήματα είναι το σύστημα παρεμβολών ΥΠΕΡΙΩΝ, το οποίο μπορείτε να βρείτε στο περίπτερο της Ελληνικής Αεροπορίας Βιομηχανίας (ΕΑΒ).
Ο ΥΠΕΡΙΩΝ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια στην φετινή αμυντική έκθεση DEFEA και μέχρι στιγμής έχει τραβήξει τα βλέμματα εκατοντάδων ιστοσελίδων παγκοσμίως.
Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε εγχώρια ως σύστημα προστασίας κρίσιμων υποδομών κατά εισερχόμενων επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV). Η ακτίνα προστασίας που παρέχει φτάνει τα 10 χιλιόμετρα και η κάλυψή του είναι περιμετρική (δηλαδή 360 μοιρών).