Οπλικά συστήματα

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Ανεβάζουν στροφές οι διεργασίες για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στο παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό.

Τα προπαρασκευαστικά βήματα είναι σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το πολυτροπικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης», όπου θα μεταστεγαστούν εννέα υπουργεία και φορείς, που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε 127 κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, κατά 85% μισθωμένα, με το δημοσιονομικό όφελος να υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας.

Ο δρόμος για την ταχύτερη απελευθέρωση του ακινήτου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), έκτασης 154.797,34 τ.μ., άνοιξε με τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η ρύθμιση δίνει τα «κλειδιά» στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε μέσω ειδικής διαδικασίας και εφόσον το αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ, να προχωρήσει στην εκποίηση εξοπλισμού με ηλεκτρονικές πλειοδοτικές δημοπρασίες. Τα έσοδα από την εκποίηση ή αξιοποίηση του εξοπλισμού μπαίνουν στο ταμείο της ΕΑΣ.

Η τροπολογία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας», στο άρθρο 4 αναφέρεται σε: «Εκποίηση, διάθεση και αξιοποίηση εξοπλισμού Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων». 

Με την εν λόγω τροπολογία προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποιος συγκεκριμένα θεωρείται πάγιος εξοπλισμός της Ε.Α.Σ. ΑΕ;
  2. Γιατί προβλέπεται δυνατότητα εκποίησης του πάγιου εξοπλισμού της με ή χωρίς αντάλλαγμα;

Δημοσίευμα της εφημερίδας Κόντρα με τίτλο: "Αποκάλυψη:Κλείνει η ΠΥΡΚΑΛ-Στέλνουν τα μηχανήματα στην Ουκρανία!' αναφέρει πως με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση χαρίζει το σύνολο του εξοπλισμού του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντί να μεταφερθεί ο εξοπλισμός σε άλλο χώρο και να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου που έχει παίξει κομβικό ρόλο στην Πολεμική Βιομηχανία, ξηλώνεται στην κυριολεξία για να δοθεί ο εξοπλισμός στον Ζελένσκι για τις ανάγκες της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο υποβαθμίζει την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας σε μια περίοδο κατά την οποία οι Τούρκοι έχουν καταφέρει να στήσουν μια τεράστια εγχώρια βιομηχανία και να εξάγουν πολεμικό υλικό σε πολλές χώρες.

Την στιγμή, μάλιστα αναφέρει η εφημερίδα, που άδειασαν οι αποθήκες πυρομαχικών με διαδοχικές αποστολές στην Ουκρανία, την στιγμή που η Ελλάς αρνήθηκε παραγγελία 60.000.000 ευρώ σε οβίδες από τις ΗΠΑ και την στιγμή που οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να αντικαταστήσουν τα πυρομαχικά, κλείνει η ΕΑΣ και στέλνουν τα μηχανήματα στον Ζελένσκι!

Το χειρότερο από όλα, η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας το λεγόμενο τριγωνικό σύστημα παρέδωσε στην Ουκρανία μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών καθώς και οπλικά συστήματα. Δεν αποκλείεται μάλιστα στην περίπτωση που καθυστερήσει η έγκριση της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο να χαρίσει στον Ζελένσκι και μαχητικά F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση για λόγους προσχηματικούς θα πωλήσει τα μαχητικά στην Τσεχία και στη συνέχεια θα περάσουν στην Ουκρανία.

Ευάγγελος Αποστολάκης για ΕΑΣ: Συστηματική διάλυση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Την συγκεκριμένη Τροπολογία για την μετεγκατάσταση των ΕΑΣ Υμηττού σχολίασε με δήλωση του ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευάγγελος Αποστολάκης, :

"Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά με Τροπολογία της τελευταίας στιγμής, έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας. Το άρθρο 4 της Τροπολογίας επί του Σχεδίου Νόμου για την Φορολογική Διαδικασία, το οποίο συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, έρχεται στην ουσία να επισπεύσει την διαδικασία μεταφοράς των εργοστασιακών εγκαταστάσεων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων του Υμηττού προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.

Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να θέσει σε προτεραιότητα την δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου αντί της υποστήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε με τις ένοπλες συγκρούσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας να κλιμακώνονται επικίνδυνα, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα τόσο για τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την άμυνα της χώρας όσο και για την σκοπιμότητα του εγχειρήματος.

Μάλιστα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί ιδιαίτερα μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που αποδεικνύεται και από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος ASAP – Act in Support of Ammunition Production για την στήριξη των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών.

Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι να μεταφερθούν οι γραμμές παραγωγής του εργοστασίου Υμηττού στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Λαύριο, πλην όμως ακόμα δεν έχει γίνει καμία εργασία προς αυτή την κατεύθυνση και η παραγωγή παραμένει στον αέρα.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ έχουν εκφράσει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους και την ανησυχία τους για το μέλλον των ΕΑΣ, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την άμυνα της χώρας μας και την αυτάρκεια στην παραγωγή πυρομαχικών και λοιπών οπλικών συστημάτων. Με ανοιχτή δε επιστολή τους που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, 29 πρώην στελέχη των ΕΑΣ, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις κυβερνητικές επιλογές που αφορούν στο μέλλον των ΕΑΣ.

Ως ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. έχουμε αναδείξει με κάθε τρόπο την ανάγκη υποστήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και κατ’ επέκταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και των εργαζομένων τους, ως βασικό πυλώνα αυτής της βιομηχανίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εθνική άμυνα και την εθνική οικονομία και θα συνεχίσουμε να τονίζουμε την ανάγκη στήριξης των Ε.Α.Σ. αλλά και των εργαζομένων που διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία και μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία για την χώρα. Γι` αυτό λοιπόν τον λόγο καταψηφίσαμε χθες στην Ολομέλεια την σχετική Τροπολογία. Γιατί δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε στην συστηματική διάλυση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ