CV90
Οπλικά συστήματα

Τρομερές Δυνατότητες-Ποιο είναι το σουηδικό ΤΟΜΑ πέμπτης γενιάς CV90 Mk IV που ενδιαφέρει το ελληνικό επιτελείο στρατού; (Εικόνες)

Όπως αποκαλύφθηκε εχθές, εκπρόσωποι από την εταιρεία BAE Systems πραγματοποίησαν παρουσίαση σε επιτελείς του ελληνικού γενικού επιτελείου στρατού των δυνατοτήτων του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης πεζικού τύπου CV90, το οποίο και κατασκευάζει.

Το όχημα είναι σουηδικού σχεδιασμού και τέθηκε πρώτη φορά σε λειτουργία το έτος 1993, ωστόσο φαίνεται πως ο ελληνικός στρατός ενδιαφέρεται για την νεότερη έκδοση του τεθωρακισμένου ονόματι Mk IV (γνωστή και ως CV9040).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλες οι Δυνατότητες του CV90 Mk IV

Αναλυτικότερα, το CV90 Mk IV είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού πέμπτης γενιάς που έχει αποδείξει την αξία του στο πεδίο της μάχης. Βασίζεται στο αρχικό CV90, ωστόσο διαθέτει πολλές νέες προηγμένες τεχνολογίες και δυνατότητες ειδικά σχεδιασμένες για το πεδίο της μάχης του 21ου αιώνα. 

Οι κύριες βελτιώσεις της έκδοσης CV90 Mk IV εστιάζουν στην κινητικότητα, στην προστασία και στην ισχύ πυρός. Το όχημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την κατασκευάστρια εταιρεία BAE Systems τον Σεπτέμβριο του 2017. Έκτοτε έχει επιλεχθεί από κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας η οποία αγόρασε 152 οχήματα τύπου CV9035 έκδοσης έναντι 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πέρυσι τον Μάιο οι Τσέχοι παρήγγειλαν 246 μονάδες της έκδοσης CV90 Mk IV.

Όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, ξεκινώντας από τον οπλισμό να σας ενημερώσουμε πως το CV90 Mk IV μπορεί να εξοπλιστεί με έναν πυργίσκο δύο χειριστών ή με μία μη επανδρωμένη βάση όπλων. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με έναν αρθρωτό πυργίσκο τύπου D series, ο οποίος μπορεί να οπλιστεί με διαφορετικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτόματων πυροβόλων 30, 35, 40 και 50 χιλιοστών. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή ενός λειόκαννου πυροβόλου άρματος μάχης διαμετρήματος 120 χιλιοστών για μέγιστη ισχύ πυρός. 

Ο δευτερεύον οπλισμός μπορεί να περιλαμβάνει τους ισραηλινούς πυραύλους Spike LR ή άλλους αντιαρματικούς εκτοξευτές, όπως και ένα ομοαξονικό πολυβόλο όπλο διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών. Στο άρμα υπάρχει επίσης και ένας χώρος αποθήκευσης, ο οποίος εάν δεν εξοπλιστεί με οπλικά συστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά κάποιου μη επανδρωμένου αεροχήματος ή λοιπού αναγνωριστικού μέσου. Τέλος 8 καπνογόνα βρίσκονται έτοιμα για εκτόξευση σε κάθε πλευρά του πυργίσκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκδοση CV90 Mk IV διαθέτει έναν νέο κινητήρα ισχύος 1.000 αλόγων και νέο αναβαθμισμένο σύστημα μετάδοσης ταχυτήτων τύπου X300, το οποίο επιτρέπει την ομαλή κίνηση αυτού του οχήματος 37 τόνων. Όπως προαναφέραμε έγιναν σημαντικές αλλαγές και στο επίπεδο προστασίας του οχήματος. Πλέον το όχημα προσφέρει περιφερειακή προστασία κατά διατρητικών βλημάτων διαμετρήματος έως 14,5 χιλιοστών. Το επίπεδο προστασίας του μπροστινού μέρους της θωράκισης είναι απόρρητο, ωστόσο πιστεύεται πως τα νέα μοντέλα του CV90 μπορούν να αποκρούσουν πλήγματα από διατρητικά βλήματα APFSDS 30 χιλιοστών. 

Το CV90 Mk IV είναι φυσικά εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα συστήματα προστασίας και με προηγμένους αισθητήρες για να έχει το τριμελές πλήρωμα περιφερειακή επίγνωση και να πραγματοποιείται ασφαλής μεταφορά έως και 8 στρατιωτών στο πεδίο της μάχης.

 

GALLERY

CV90
CV90
CV90
CV90
CV90
CV90
CV90
CV90
CV90
CV90
CV90
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...