Μπάιντεν και Νετανιάχου
Ένοπλες Συρράξεις

«Πόρτα» Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Δεν πρόκειται να σας βοηθήσουμε να εκδικηθείτε το Ιράν-Είστε ήδη οι κερδισμένοι»

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε την Ιερουσαλήμ πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε κανένα εκδικητικό πλήγμα κατά του Ιράν, σύμφωνα με αναφορά του BBC που επικαλείται αξιωματούχους από την χώρα. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να σχεδιάσει «προσεκτικά» την απάντησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες Κυριακή ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχους του Λευκού Οίκου δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να «σκεφτεί πολύ προσεκτικά και στρατηγικά» την απάντηση που θα δώσει ο στρατός του στην ιρανική αεροπορική επιδρομή. Να σας ενημερώσουμε πως η επίθεση του Σαββάτου ήταν η πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ στην ιστορία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει πλεονέκτημα σε αυτήν την ανταλλαγή πυρών με το Ιράν, μία ανταλλαγή η οποία ξεκίνησε στην Συρία μετά από ισραηλινό χτύπημα που στοίχισε την ζωή Ιρανών στρατιωτικών διοικητών. 

Αμέσως μετά την επίθεση το βράδυ του Σαββάτου ο Νετανιάχου συνομίλησε με τον Μπάιντεν για να τον ενημερώσει για την τρομερή επίθεση της Τεχεράνης, η οποία περιλάμβανε περισσότερα από 350 drones και πυραύλους κατά του εβραϊκού κράτους. Ο Νετανιάχου λέγεται πως ήταν έξω φρενών κατά την συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Κατά την επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες μίλησαν για το πώς μπορεί να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, ενώ ο Μπάιντεν λέγεται πως είπε στον Νετανιάχου ότι το Ισραήλ βγήκε κερδισμένο από αυτήν την σύντομη σύγκρουση με το Ιράν. 

Ερωτηθείς αν ο Λευκός Οίκος είπε στην Ιερουσαλήμ να μην προβεί σε εκδικητικό πλήγμα κατά του Ιράν ο Αμερικανός αξιωματούχους απάντησε μόνο πως «αυτή είναι απόφαση των Ισραηλινών».

Τι Είπε Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ημέρα, δηλαδή την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Κίρμπι είχε δηλώσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν ούτε κλιμάκωση ούτε πλήρη πόλεμο με το Ιράν. Τόνισε βέβαια πως η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα συμβουλέψει το Ισραήλ να αποφύγει την διεξαγωγή ενεργειών που θα οδηγήσουν σε επέκταση της σύρραξης. Το ίδιο μήνυμα έχουν στείλει οι Αμερικανοί και στο Ιράν μέσω διπλωματικών οδών.

Τόσο ο Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλέστηκε το BBC όσο και ο Κίρμπι δήλωσαν ομόφωνα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αν και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μία πιθανή απάντηση της Ιερουσαλήμ κατά της Τεχεράνης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ