Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Τρομερή δύναμη ισχύος για τις ελληνικές ΕΔ τα F-35 - Το μεγάλο εξοπλιστικό πακέτο «δωράκι» από τις ΗΠΑ

Τα ξημερώματα του Σαββάτου (27.01.2024) το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κοινοποίησε την επιστολή αποδοχής του ελληνικού αιτήματος για 40 μαχητικά αεροσκάφη F-35, ενώ “ξεκλείδωσε” και ένα μεγάλο εξοπλιστικό πακέτο από τα αμερικανικά αποθέματα που περιλαμβάνει μεταγωγικά C-130, φρεγάτες και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν όλους τους κλάδους τον Ενόπλων Δυνάμεων.

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι με την εν λόγω συμφωνία αναγνωρίζεται εμπράκτως ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας, η χώρα μας παραμένει πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας αλλά και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος. Παράλληλα, δικαιώνεται η πολιτική στις γεωπολιτικές κρίσεις, ενώ εδραιώνεται το ιστορικά υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Αυτό που σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ είναι: αυτόνομη, δεν ετεροπροσδιορίζεται, είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από σχέσεις με άλλες χώρες

Σταθερή ελληνική θέση, άλλωστε, είναι ότι κανένας εξοπλισμός που αποδίδεται σε μια χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας.

Εξοπλίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το F35 είναι αόρατο τύπου stealth μαχητικό αεροσκάφος, με προηγμένα συστήματα πλοήγησης, εξοπλίζεται με πυραύλους αέρος – αέρος και αέρος εδάφους αλλά και κατευθυνόμενες από λέιζερ βόμβες, και έχει δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

Το F35 είναι μονοκινητήριο και μονοθέσιο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, προσφέρει στον πιλότο οπτική θέαση 360 μοιρών, διαθέτει πανίσχυρα ραντάρ και αισθητήρες σάρωσης του πεδίου μάχης και επιχειρήσεων, αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 1,6 Mach και πετά στα 50.000 πόδια και θεωρείται ζωτικό όπλο στο σύγχρονο ενοποιημένο και διακλαδικό πεδίο επιχειρήσεων.

Παράλληλα με τα F-35 η Ελλάδα αξιοποιώντας το αμερικανικό πρόγραμμα παραχώρησης πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικό αναμένεται να λάβει 04 φρεγάτες LCS, 02 μεταγωγικά αεροσκάφη C130, 03 περιπολικά κλάσσης Protector για το Λιμενικό, 60 τεθωρακισμένα οχήματα Bradley, δέκα κινητήρες για αεροσκάφη αεροναυτικής επιτήρησης P3B ORION και διάφορα φορτηγά και πλατφόρμες ρυμούλκησης. Το αμερικανικό πρόγραμμα παραχώρησης πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού δίνει μελλοντική προτεραιότητα στην Ελλάδα να λάβει θωρακισμένα οχήματα MRAP με αντοχή στις νάρκες και ιπτάμενα τάνκερ KC – 145.

H Ελλάδα με τη στρατηγική ενίσχυσης της αποτρεπτικής της ικανότητας έχει ήδη 18 Ραφάλ, 06 ακόμη αναμένονται εντός του 2024, παραλαμβάνει ήδη αναβαθμισμένα τα F16 VIPER η παραλαβή των οποίων θα ολοκληρωθεί το 2027, ενώ από το Μάρτιο η Ελλάδα αρχίζει να παραλαμβάνει τα 07 ελικόπτερα τύπου Romeo ανθυποβρυχιακού πολέμου για το Πολεμικό Ναυτικό, αναμένοντας φυσικά και τις γαλλικές φρεγάτες Μπελαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτά είναι τα πιο σύγχρονα και τα πιο τεχνολογικά προηγμένα αεροσκάφη στην ιστορία της ανθρωπότητας, θα εκσυγχρονίσουν και θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ελλάδος και ειδικά την Πολεμική Αεροπορία της, θα χρησιμοποιηθούν σε διακλαδικές και διασυμμαχικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και για να ενισχύσουν την περιφερειακή ασφάλεια, οι ΗΠΑ εκτιμούν ως σύμμαχο την Ελλάδα ως εταίρο και ως πάροχο ασφάλειας, και αυτό συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής» ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζωρτζ Τσούνης.

Κ. Μητσοτάκης: Η πατρίδα θωρακίζεται

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία σημαντική ημέρα και τόνισε πως η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που επισφραγίζει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Είναι μία σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία. Γιατί, με βάση επιστολή που έλαβα από τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken, αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων…(cut)…Σε μία εποχή αβεβαιότητας, λοιπόν, η πατρίδα μας επιβεβαιώνει ότι στέκει με σοβαρότητα και γεωπολιτική ωριμότητα στον παγκόσμιο χάρτη. Ενώ, την ίδια ώρα, υπηρετεί τα εθνικά της δίκαια, θωρακίζοντας την άμυνά της. Στον δρόμο της σταθερότητας και της ειρήνης, πάντα με υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση.

(…) Η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά: απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα….Είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων. Αποτέλεσμα το οποίο εδραιώνει, παράλληλα, τη δυναμική και αυτοτελή ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση.

(…) Η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει την ενεργή διπλωματία της αξιοπιστίας που ακολουθούμε παντού τα τελευταία χρόνια: από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέχρι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το δράμα της Μέσης Ανατολής. Με καθαρές θέσεις και με πρωτοβουλίες στα μεγάλα ζητήματα, η Ελλάδα ασκεί, πλέον, ενεργό ρόλο στον Δυτικό κόσμο. Κάτι που της αναγνωρίζουν εταίροι και σύμμαχοι, βλέποντας στη χώρα μας έναν σταθερό συμπαραστάτη, έναν έμπιστο συνομιλητή αλλά και έναν αναγκαίο συνοδοιπόρο και συνεργάτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έχουμε επιδιώξει να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα ώστε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντά μας και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της διεθνούς τάξης που εδράζεται σε κανόνες. Αυτή η ισχυρή διμερής σχέση συνιστά απόδειξη των σταθερών δεσμών ανάμεσα στα έθνη μας, και με ενθαρρύνει η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει μαζί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας ώστε να διατηρήσουμε ισχυρά, ικανά και διαλειτουργικά στρατεύματα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ελλάδα υποστηρίζει τη συνολική ενίσχυση του ΝΑΤΟ, αναφέρει σε δήλωσή του στην ΕΡΤ και τη Λένα Αργύρη και στον Μιχαήλ Ιγνατίου της Hellas Journal, o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει πως “η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε”.

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ για την πώληση των F35 στην Ελλάδα και των F16 στην Τουρκία

Σύμφωνα με το ertnews.gr, ικανοποίηση επικρατεί στην αμερικανική κυβέρνηση διότι μια πολύπλοκη υπόθεση, όπως είχε αποδειχθεί η πώληση των F16 στην Τουρκία και κατ’ επέκταση και η παροχή των F-35 στην Ελλάδα, επιτέλους έλαβε τέλος.

Στο Κογκρέσο εξακολουθεί να επικρατεί προβληματισμός για την στάση της Τουρκίας όλους αυτούς τους μήνες και τον ανοιχτό εκβιασμό για το θέμα της Σουηδιας και στέλνουν το μήνυμα στον Ερντογαν οτι από εδώ και στο εξής θα τον παρακολουθούν πολύ προσεχτικά σε μια σειρά θεμάτων μεταξύ αυτών ασφαλώς και η στάση του απέναντι στην Ελλάδα.

Και δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν στις ΗΠΑ ότι η πώληση των F-16 είναι μια μακρά διαδικασία και ανα πάσα στιγμή μπορεί να διακοπεί η να ανασταλεί αν η Άγκυρα δώσει αφορμές.

Σε σχέση με την Ελλάδα, όλοι πλέον αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας, δεν πρόκειται πια απλώς για πυλώνα σταθερότητας αλλά για απαραίτητο και αναντικαταστο σύμμαχο της Αμερικής στην ευρύτερη περιοχή, όπως έλεγαν στην ΕΡΤ πηγές στο Κογκρέσο. Ακόμη, η διατήρηση του αμυντικού πλεονεκτήματος της έναντι της Τουρκίας είναι μια ειλημμένη απόφαση του αμερικανικού παράγοντα και μια συνειδητή στρατηγική επιλογή.

Στην Τουρκία ταξιδεύει η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ μετά το «πράσινο φως» των ΗΠΑ για την πώληση F-16

Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει στις 28-29 Ιανουαρίου η υπηρεσιακή αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο της υπογραφής του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά και της επίσημης ειδοποίησης του Κογκρέσου για την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Άγκυρα, η αναπληρώτρια υπουργός Νούλαντ θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματικούς ηγέτες για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών, περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων για τα οποία εργαζόμαστε από κοινού».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ