Οπλικά συστήματα

“Άρωμα κατασκοπείας”! Με απρόοπτο ξεκίνησε η διακλαδική άσκηση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2022»

Ξεκίνησε χθες η διακλαδική άσκηση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2022» που έχει διεθνή χαρακτήρα, καθώς σε αυτήν, πέρα από τις ελληνικές δυνάμεις, συμμετέχουν μονάδες του Σώματος Πεζοναυτών και του Ναυτικού των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, από εχθές βρίσκονται στην θαλάσσια περιοχή του Παγασητικού κόλπου, το Αποβατικό Πλοίο Δεξαμενής ARLINGTON (LPD-24) με στοιχεία της 22ας Εκστρατευτικής Μονάδος Πεζοναυτών (22 MEU), που πρόκειται να αναπτύξουν στενή συνεργασία τις επόμενες ημέρες με τους Έλληνες πεζοναύτες της 32 ΤΑΞΠΝ που εδρεύει στο Βόλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις τελευταίες ώρες έχει προκύψει πιθανώς θέμα κατασκοπείας, καθώς ένας 51χρονος συνελήφθη από άνδρες του Λιμεναρχείου Βόλου επειδή “σήκωσε” και κατέγραψε βίντεο, από πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ που συμμετέχει στη διακλαδική άσκηση Alexander the Great που διεξάγεται στον Παγασητικό κόλπο.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το Λιμεναρχείο, χθες Τετάρτη, μετά τον κατάπλου στο λιμάνι του Βόλου πολεμικού πλοίου σημαίας ΗΠΑ, έγινε αντιληπτή από το πλήρωμα του πλοίου, τις απογευματινές ώρες, η ύπαρξη ενός συστήματος μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) το οποίο εκτελούσε μη εξουσιοδοτημένη πτήση στον εναέριο χώρο, πάνω και περιμετρικά του πλοίου και σε κοντινή απόσταση. Μάλιστα, το drone είχε προβεί σε καταγραφή οπτικού και λήψη φωτογραφικού υλικού από το πολεμικό πλοίο.

Από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Λιμεναρχείο, εντοπίστηκε εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα Βόλου ο 51χρονος χειριστής του, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο της
αυτόφωρης διαδικασίας και σήμερα οδηγείται στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας Πρωτοδικών Βόλου.

Εν τω μεταξύ, στα πλαίσια της άσκησης η ελληνική μονάδα που θα συνεργαστεί από πλευράς 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, είναι το 521 Τάγμα Πεζοναυτών, που ουσιαστικώς θα αφιερώσει δύο περιόδους εκπαιδεύσεως. Μέχρι τις 18 Μαΐου θα συνεκπαιδευθεί με τους συναδέλφους της 22 MEU ενώ στην συνέχεια, μέχρι τις 27 Μαΐου, θα αναπτυχθεί συνεργασία με το 2ο Τάγμα Αναγνωρίσεως Πεζοναυτών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε μόνιμη επαγρύπνηση, λόγω των... ενοχλητικών γειτόνων και με την πολυεθνική άσκηση στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα. 

 Όπως συνηθίζεται, η άσκηση έχει σχεδιασθεί να κορυφωθεί με την εκτέλεση αποβατικής ενεργείας στη κοντινή νήσο Σκύρο, με συμμετοχή δυνάμεων και των τριών Κλάδων. Στο μεσοδιάστημα, στην ευρύτερη περιοχή Μαγνησίας θα πραγματοποιηθούν διάφορα αντικείμενα εκπαιδεύσεως, όπως εκτέλεση βολών κάθε όπλου, στο μεγάλο πεδίο βολής που εξυπηρετεί τις ανάγκες των Πεζοναυτών, (το οποίο θα ήταν υποχρεωμένοι να στερηθούν στην περίπτωση μεταφοράς της Ταξιαρχίας στην περιοχή Αττικής).

Στο εν λόγω πεδίο βολών, μπορούν να εκτελεσθούν πυρά και από βαρέα όπλα, ευθυτενούς και καμπύλης τροχιάς. Ενδεικτικό του εντατικού προγράμματος που έχει σχεδιασθεί, είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν προβλέψει την κατανάλωση ποσότητος 40.000 φυσιγγίων για εκπαιδευτικές βολές με τους Έλληνες πεζοναύτες.

Λόγω συμμετοχής και του 2ου Λόχου Αναγνωρίσεως Πεζοναυτών, τα αντικείμενα συνεκπαιδεύσεως που έχουν σχεδιασθεί από επιτελείς και των δύο πλευρών, περιλαμβάνουν και προηγμένα αντικείμενα βολών, βολές από ελικόπτερο, άλματα ελευθέρας πτώσεως αλλά και άσκηση με σενάριο διασώσεως ομήρων, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή