Οπλικά συστήματα

Αποκαλύψεις Παναγιωτόπουλου! Ελλάδα-Ισραήλ ξεκινούν κοινά αμυντικά προγράμματα με τεχνολογία αιχμής! Επικέντρωση σε UCAV-πυραύλους αέρος-εδάφους

Ο υπουργός άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος μίλησε στην εφημερίδα “ΝΕΑ ΣΑΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ” για το ταξίδι του στο Ισραήλ, την Τουρκία και τα F-35 σε μια συνέντευξη κρίσιμης σημασίας, στην οποία κατανοήσαμε ότι ελληνικός προϋπολογισμός δεν σηκώνει την αγορά των αμερικανικών υπερ-αεροσκαφών ακόμη, ενώ προκρίνει την συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ. Για την Τουρκία μία από τα ίδια γενικώς.  

Στις δηλώσεις του ανέφερε για την επίσκεψη στο Ισραήλ τα εξής: “Η διμερής σχέση με το Ισραήλ έχει στρατηγικό χαρακτήρα και εκδηλώνεται με μια πολύ έντονη δραστηριότητα στην αμυντική συνεργασία προς όφελος όχι μόνον των δύο χωρών, αλλά και της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ισραήλ έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, αναπτύσσοντας μια ιδιαίτερα παραγωγική αμυντική βιομηχανία, αλλά και εκπληκτική τεχνογνωσία σε συστήματα αιχμής, σε νέες τεχνολογίες.

Με τον ομόλογό μου, αλλά και με στελέχη των αρμοδίων Υπηρεσιών του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, συζητήσαμε τις δυνατότητες συνεργιών ανάμεσα σε ισραηλινές εταιρείες και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με όρους μεταφοράς τεχνογνωσίας για την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων μας κι όχι μόνο.

Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και οι προοπτικές ιδιαίτερα επωφελείς, καθώς υπάρχει η αμοιβαία βούληση για συνεργασία”, τόνισε ο ίδιος.

Ουσιαστικά μιλάμε για την αγορά των υπερηχητικών κατευθυνόμενων πυραύλων RAMPAGE από το Ισραήλ, τα οποία έχουν εισέλθει για τα καλά στο στόχαστρο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αν πάνε όλα καλά τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα τρομερό όπλο κατά της τουρκικής 4ης στρατιάς και των υποδομών της στα μικρασιατικά παράλια.
 
Ο Rampage είναι ένας μεγάλης εμβέλειας πύραυλος, αέρος-εδάφους, χωρίς αναζητητές ακριβείας που έχει  αναπτυχθεί για χρήση σε αποστολές που αποσκοπούν στην καταστροφή υψηλής ποιότητας υποδομών, καλά προστατευμένων στόχων, όπως κέντρα επικοινωνίας και διοίκησης, βάσεις αντιαεροπορικών δυνάμεων, κέντρα συντήρησης και υποδομές.

Με απλή λειτουργία fire and forget, αυτός ο αυτόνομος πύραυλος  μπορεί να αναπτύξει υπερηχητικές ταχύτητες. Η εστιακή του ακρίβεια αποτρέπει τις παράπλευρες ζημιές με χαμηλότερο κόστος αποστολής από άλλες υπάρχουσες λύσεις.

Ένα άλλο θέμα της επίσκεψης είναι η ελληνο-ισραηλινή συνεργασία για μεταφορά ισραηλινής τεχνολογίας, αλλά και την αγορά ισραηλινών επιθετικού τύπου μη επανδρωμένων οχημάτων, για λογαριασμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Τουρκία ετοιμάζει σμήνη μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων μαζί με χερσαία και ναυτικά, με στόχο την κυριαρχία στο Αιγαίο.

Η ανάγκη της χώρας μας για UCAV αλλά και για συστήματα αντιμέτρων εναντίον τους, είναι δεδομένη μετά την παρουσίαση του στρατηγικού τουρκικού UCAV AKINCI, το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με όπλα stand off, και κατευθυνόμενες βόμβες.

Επίσης με δεδομένη την ισραηλινή παρουσία στην ΕΛΒΟ, θα έχουμε κοινά προγράμματα για πλήθος αμυντικών οπλικών συστημάτων που αφορούν το στρατό ξηράς.

Μέρος της συνέντευξης του Ν.Παναγιωτόπουλου:

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, τα πρώτα έξι Rafale ήρθαν, η ναυπήγηση της πρώτης [email protected] ξεκίνησε. Πότε θα έχουμε απόφαση για τις κορβέτες;

Απάντηση: “Το πρόγραμμα είναι πυκνό, οι διαδικασίες σύνθετες και οι διαπραγματεύσεις εντατικές. Αυτή τη στιγμή ετοιμαζόμαστε να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή τη σύμβαση πρόσκτησης των τριών φρεγατών, ώστε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στην υπογραφή της.

Εκτιμώ ότι η απόφαση για τις κορβέτες θα προκύψει εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους. Η λήψη της καθίσταται πιο περίπλοκη εάν λάβουμε υπόψη ότι σκοπός και στόχος μας είναι να έχουμε οπωσδήποτε ναυπήγηση πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο, με τήρηση όμως των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης που θα συμφωνηθούν”.

Ερώτηση: Προγραμματίζετε ταξίδι στις ΗΠΑ όπως και ο Πρωθυπουργός. Θα συζητήσετε και για την αγορά των F-35;

Απάντηση:  "Καταρχάς υπάρχει η πρόσκληση για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό μου, αυτή τη στιγμή, οι δύο πλευρές επεξεργάζονται πιθανές ημερομηνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναμένω οι συζητήσεις να επικεντρωθούν τόσο στη σταθερά βελτιούμενη διμερή σχέση αμυντικής συνεργασίας, όσο και στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον με τις σύνθετες και επικίνδυνες προκλήσεις ασφαλείας που έχουν ανακύψει.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν τη χώρα μας ως αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο, και υπολογίζουν σοβαρά την άποψή μας αλλά και το σταθεροποιητικό ρόλο μας ως προς το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Όσον αφορά στα F-35, ασφαλώς και μας ενδιαφέρει η προμήθεια νέων αεροσκαφών 5ης γενιάς. Η υπόθεση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με τη διάθεσή των Αμερικανών, όσο με τη δική μας δυνατότητα να εντάξουμε στον οικονομικό προγραμματισμό μας αυτήν την προμήθεια.

Προχωρούμε στη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων βήμα – βήμα, αλλά με βήμα ταχύ".

Ερώτηση: Η Άγκυρα επιμένει στην επιθετική συμπεριφορά στο Αιγαίο με συνεχείς υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά. Έχετε πει ότι οι διαδικασίες για τα ΜΟΕ αυτοακυρώνονται εν μέσω παραβιάσεων και υπερπτήσεων. Θα γίνουν συναντήσεις των δύο πλευρών;

Απάντηση: "Οι διαδικασίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συνεχίζονται, οι συναντήσεις θα γίνουν, το κανάλι επικοινωνίας θα παραμείνει -πρέπει να παραμείνει- ανοικτό.

Επιμένω όμως ότι όλη αυτή η πρωτοβουλία καθίσταται ατελέσφορη όταν συνοδεύεται από συνεχιζόμενες παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας (όπως λ.χ. οι υπερπτήσεις) που ακυρώνουν το σκοπό της και το πνεύμα της, ήτοι την προσέγγιση των δύο πλευρών.

Αν η Τουρκία έχει ειλικρινείς και καλές προθέσεις, θα πρέπει να αλλάξει αυτή της τη συμπεριφορά.
Ερώτηση: Η Τουρκία φαίνεται να εγκαταλείπει τη διπλωματία και αντ’ αυτού βλέπουμε έναν Ακάρ ομιλητικό και προκλητικό. Είναι ένδειξη αδυναμίας της γείτονος.

Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τη διπλωματία, δεν τη συμφέρει να το κάνει αυτό. Είναι γεγονός όμως ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε έξαρση προκλητικών, επιθετικών και ευθέως προσβλητικών για τη χώρα μας δηλώσεων, ιδίως διά στόματος του ομολόγου μου.

Θεωρώ ότι απευθύνονται κατά βάση στο εσωτερικό ακροατήριο, δεδομένων των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της διακυβέρνησης Ερντογάν.

Επιπλέον εκτιμώ ότι υποκρύπτουν και κάποιον εκνευρισμό λόγω των επιτυχημένων κινήσεων της χώρας μας στο πεδίο οικοδόμησης και ενίσχυσης των συμμαχιών στην περιοχή, αλλά και λόγω της εντατικής από μέρους μας προσπάθειας αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο των Εξοπλισμών. Εμείς επιλέγουμε να απαντήσουμε όχι με ατάκες, αλλά με ακόμα περισσότερο έργο".

Ερώτηση: Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απαλλαγή από κάθε φόρο των επιδομάτων επικινδυνότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Τι άλλο να περιμένει το προσωπικό σε επίπεδο μέριμνας;

Απάντηση: " Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στην Τανάγρα αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισής τους που υλοποιούμε. Πολύ σύντομα, εκατοντάδες στελέχη θα διαπιστώσουν το οικονομικό όφελος από αυτές τις φορολογικές απαλλαγές στο ατομικό τους εισόδημα.

Εντός δε των επομένων μηνών σκοπεύουμε να φέρουμε στη Βουλή νομοσχέδιο με αποκλειστικό αντικείμενο διατάξεις που απλοποιούν, διευθετούν και επιλύουν ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα είναι η δεύτερη κύρια παρέμβασή μας για το προσωπικό, μετά την αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές και στις σχολές υπαξιωματικών και στους τρεις Κλάδους, αλλά και τις 15 χιλιάδες προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών σε βάθος πενταετίας. Όσοι ισχυρίζονται ότι αργήσαμε, ας αναλογισθούν το συνολικό έργο που έχει συντελεστεί εδώ και δυόμισι χρόνια, κάτω από μάλλον δύσκολες συνθήκες. Ένα έργο που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς".

Ερώτηση: Πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς τη σχολιάζετε;

Απάντηση: "Από την κοινοβουλευτική εμπειρία μου, αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν σε εντυπωσιασμούς και όχι στην ουσία. Θα γίνει μια τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, θ’ ανέβουν οι τόνοι, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης δεν θα είναι έντονο, και στο τέλος, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα συσπειρωθεί γύρω από την Κυβέρνηση, όπως γίνεται πάντα.

Πάντως όσο η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας επενδύουν πολιτικά σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και καταστροφές, τόσο θα αποτυγχάνουν να πείσουν ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Βλέπετε, υπάρχει και το παρελθόν", τόνισε ο ίδιος.

Παρόλα αυτά τονίζουμε ότι η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να εξοπλίζεται στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων της, αφού δεν αντέχεται άλλη τραγωδία όπως αυτή στην Κύπρο ή τα Ίμια.

Η απώλεια έστω και μια σπιθαμής εθνικούς εδάφους σε στεριά και θάλασσα, είναι αυτό που επιζητούν οι Τούρκοι, με το κολοσσιαίων διαστάσεων αμυντικό τους πρόγραμμα, το οποίο υλοποιούν εδώ και χρόνια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ