Οπλικά συστήματα

DEFEA 2021: Παρουσία ΥΠΕΘΑ - Πάιατ εγκαινιάστηκε η έκθεση (εικόνες)

Η παρουσία εταιρειών από 21 χώρες στη φετινή διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2021 αποτελεί «εγγύηση» για αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες για παραγωγικές συνεργασίες ελληνικών και ξένων εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κηρύσσοντας τα εγκαίνια της έκθεσης, σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου, στο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo» στα Σπάτα.

Η DEFEA 2021 διοργανώνεται με τη συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). Συνολικά, 315 εταιρίες αμυντικής τεχνολογίας, οπλικών συστημάτων και άλλων αμυντικών κλάδων εκθέτουν τα προϊόντα τους. Σκοπός, όπως ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, είναι να «αναδειχθούν οι σημαντικές δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας» και να προκύψουν συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε «σύγχρονες λύσεις και τεχνολογικές εξελίξεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκαίνια στην διεθνή έκθεση DEFEA 2021 

«Στην DEFEA», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «εκτίθεται ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η παγκόσμια αγορά στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας» ενώ υπογράμμισε ότι «η φετινή DEFEA θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα εποχή για την ελληνική αμυντική βιομηχανία». Η Ελλάδα, συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «εκσυγχρονίζει το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων για να θωρακιστεί απέναντι σε κάθε πρόκληση και απειλή ασφαλείας και να επιτελεί το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Μιλώντας για την DEFEA 2021, ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής υπογράμμισε ότι «σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος». «Φιλοδοξία μας», είπε, «είναι να βρούμε ευκαιρίες συνεργασίας ανάμεσα σε εγχώριες και ξένες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας» ενώ μιλώντας για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ότι «ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνει αποτροπή του πολέμου και διατήρηση της ειρήνης».

Μετά τα εγκαίνια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης. Είδε από κοντά τα περισσότερα περίπτερα και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλά στελέχη εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Εξάλλου, είχε και τη δυνατότητα να περιηγηθεί συνοδευόμενος από τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, στο περίπτερο με τις κυπριακές εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας και εξοπλισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ

Στη συνέχεια, ο Ν. Παναγιωτόπουλος μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εγκαινίασε το περίπτερο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου όπου φιλοξενούνται 30 αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, της αμυντικής τεχνολογίας και των αμυντικών συστημάτων.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Τζ. Πάιατ τόνισε ότι αισθάνεται περήφανος «για τη δουλειά που έχει γίνει ώστε να αναπτυχθούν οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ». «Οι δεσμοί μας», συνέχισε, «ειδικά στον αμυντικό τομέα είναι από τους πιο στενούς». Επεσήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ «συμμετέχουν από κοινού» σε μια σειρά κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων ενώ υπογράμμισε: «Η σχέση μας δεν αφορά κυρίως την αγορά εξοπλισμού. Αφορά στο πως οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ συνεργάζονται».

Οι επαφές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον υπουργό ‘Αμυνας της Κύπρου Χαράλαμπο Πετρίδη, τον υπουργό ‘Αμυνας της Σλοβενίας Ματέι Τόνιν, τον υπουργό ‘Αμυνας της Πορτογαλίας Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο, τον υπουργό ‘Αμυνας της Ιταλίας Λορέντζο Γκουερίνι, τον υπουργό ‘Αμυνας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Σίφετ Πόντζιτς, την υπουργό ‘Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, τον υπουργό ‘Αμυνας της Γεωργίας Ζουανσέρ Μπουρχουλάντζε και με τον εκτελεστικό διευθυντή του EDA Γίρι Σεντίβυ.

Επίσης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την ‘Αμυνα, στην οποία θα λάβουν μέρος οι ομόλογοί του της Κύπρου, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας και ο εκτελεστικός διευθυντής του EDA.

Την εκδήλωση διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ενώ θα αναπτυχθεί συζήτηση και θα διατυπωθούν προτάσεις από τους συμμετέχοντες υπουργούς σχετικώς με τις πρωτοβουλίες PESCO, CARD και EDP, καθώς και τη συμβολή τους στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πλευρά του, στο περιθώριο της έκθεσης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε με τον υποδιοικητή της διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής major general Joe Jarrard.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται