Οπλικά συστήματα

Άσκηση προσομοίωσης κατά των S-400 από τις ΗΠΑ - Βίντεο

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, καθώς αποκαλύφθηκε, πως οι ΗΠΑ κατάφεραν να ''χτυπήσουν'' και να θέσουν εκτός λειτουργίας πυραύλους, από το  Ρωσικό  αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Αυτό, αποτέλεσε το βασικό θέμα άσκησης προσομοίωσης μεγάλης κλίμακας, με την επωνυμία AFRICA - LION 2021, που έλαβε χώρα σε χώρες της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς διαπιστώνουν ότι η Ρωσία, τα τελευταία χρόνια προωθεί το σύστημα των S-400 σε χώρες Αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται η ενοποιημένη αμυντική δομή των χωρών συμφερόντων της Ουάσιγκτον.

Η άσκηση African Lion 2021, ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου 2021 και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 18 Ιουνίου. Είναι η πρώτη κοινή ετήσια άσκηση της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ και λαμβάνει χώρα στο Μαρόκο, την Τυνησία και τη Σενεγάλη.

Με περισσότερους από 7.000 συμμετέχοντες από εννέα έθνη, η AFRICA - LION 2021 είναι μεγαλύτερη άσκηση της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ. 

Η εκπαίδευση επικεντρώνεται, στην ενίσχυση της ετοιμότητας για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των Συμμάχων της.

Κατά την άσκηση CPX, (είναι ένα εξολοκλήρου παιχνίδι προσομοίωσης)  σε μια εγκατάσταση στο Αγκαντίρ του Μαρόκου, φαίνεται σε πλάνα να εξολοθρεύονται τα Ρωσικά οπλικά συστήματα, πλάνα, που κυκλοφόρησε η Διοίκηση του Αμερικανικού στρατού  Νότιας Αφρικής SETAF-AF.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο, ότι υπήρξαν ενδείξεις πως το Κρεμλίνο είχε εισαγάγει συστήματα S-400 ή S-300 στην εμφύλια σύγκρουση στη Λιβύη, αν και η αμερικανική διοίκηση της Αφρικής, είπε αργότερα ότι είχε εκτιμήσει ότι δεν υπήρξε τέτοια ανάπτυξη.

"Πραγματοποιήθηκαν δύο ασκήσεις εναντίον των  S-400", ακούγεται ένα άτομο να λέει στα Αγγλικά σε ένα σημείο του βίντεο,  και περιμένουμε ακόμη τις εκτιμήσεις ζημιών στη μάχη από την εξουδετέρωση των πυραύλων S-400."

Δεν είναι σαφές, ποια στοιχεία χρησιμοποίησαν οι συμμετέχοντες στο CPX για να πραγματοποιήσουν αυτές τις προσομοιωμένες ασκήσεις.

 Η AFRICOM δήλωσε, ότι «τα μη καθορισμένα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και του Μαρόκου, καθώς και αμερικανικά βομβαρδιστικά, έχουν ή θα συμμετάσχουν σε άλλα τμήματα της άσκησης» . 

Δεδομένο είναι, ότι τουλάχιστον ένα βομβαρδιστικό B-52H  πέταξε στον Κόλπο της Γουινέας της Δυτικής Αφρικής από την αεροπορική βάση Moron στην Ισπανία στις 9 Ιουνίου, αλλά δεν είναι σαφές, εάν αυτό σχετίζεται με το African Lion 2021. 

Εκτός από τη συγκεκριμένη αναφορά  εξολόθρευσης των S-400, είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί, ότι οι προσομοιωμένες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια πλασματική χώρα που δημιουργήθηκε για την άσκηση που ονομάζεται Rowand. 

Ένας χάρτης που είναι ορατός σε ένα σημείο του βίντεο από το CPX δείχνει τον Rowand, καθώς και τον εξίσου φανταστικό γείτονα Nehone, που βρίσκεται σε περιοχές της βορειοανατολικής Αλγερίας. 

Ο πραγματικός γείτονας της Αλγερίας, Τυνησία, συμμετέχει στην άσκηση και ήταν έτοιμη να φιλοξενήσει το CPX, καθώς και τακτική συμμετοχή μικρής μονάδας, σύμφωνα με επίσημο δελτίο τύπου της Αφρικανικής Διοίκησης (AFRICOM) που στάλθηκε στις 7 Ιουνίου.

Η φετινή άσκηση, περιλαμβάνει επίσης διάφορες εκπαιδεύσεις στο Μαρόκο, Γκάνα καθώς και στη Σενεγάλη, εκτός από την Τυνησία.

Αν και δεν υπάρχουν  ενδείξεις , ότι το σενάριο αντικατοπτρίζει πραγματικά χτυπήματα σε χώρες που κατέχουν το Ρωσικό σύστημα S-400, οι λιγοστές ανακοινώσεις υποδηλώνουν ακριβώς το αντίθετο.

Είναι γνωστό στο Αμερικανικό πεντάγωνο, ότι εκτός από την Τουρκία, έχουν ή θα έχουν στο άμεσο μέλλον το Ρωσικό σύστημα η Αλγερία, Κίνα, Ινδία ( διστάζει λόγω των έντονων πιέσεων των ΗΠΑ ),και Κριμαία.

Ταυτόχρονα, στο γενικό πλαίσιο του African Lion 2021, καθώς και όσον αφορά την Τυνησία, συγκεκριμένα, αξίζει να θυμόμαστε ότι η Τυνησία συνορεύει επίσης με τη Λιβύη στα ανατολικά. 

Έχοντας αυτό κατά νου, αξίζει να επισημάνουμε ότι η AFRICOM ανακοίνωσε, ότι η άσκηση συνδέεται άμεσα με τις ασκήσεις της σειράς  Defender-Europe.

Αν και ο χρόνος ήταν τυχαίος, η φετινή επανάληψη του Defender-Europe ακολούθησε μια ιδιαίτερα, ανησυχητική συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της χώρας με την Ουκρανία. 

Το Κρεμλίνο, πιέζει επίσης για εξαγωγικές πωλήσεις του S-400 σε ορισμένες άλλες χώρες, ειδικά στη Μέση Ανατολή , συμπεριλαμβανομένου του Ιράν , τα τελευταία χρόνια. 

Τα S-400 και S-300, δεν είναι ούτε τα μόνα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος μεγάλης  εμβέλειας στη διεθνή αγορά. 

Για παράδειγμα, η Κίνα προσφέρει το FD-2000 , μια παραλλαγή εξαγωγής του HQ-9,  ανάλογο με το S-300. 

Πριν υπογράψει τη συμφωνία S-400 με τη Ρωσία, η Τουρκία, είχε επίσης προγραμματίσει να αγοράσει FD-2000 , πριν ακυρώσει αυτήν την παραγγελία ενόψει πιέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Συνολικά, αυτό το CPX που διεξήχθη ως μέρος του African Lion 2021, σίγουρα υπογραμμίζει γενικές ανησυχίες, σχετικά με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα των S-400 και παρόμοιων πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-αέρος μεγάλης εμβέλειας, που διατίθενται τώρα στην εξαγωγική αγορά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ